Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2013

επιστολή Ιουλίας Καραμολέγκου Περιφερειακής συμβούλου στο προεδρείο του Π.Σ. στο ενδεχόμενο κατάργησης της επιδοτούμενης γραμμής Οίας-Θηρεσίας

Σύμφωνα με την επιστολή,

Πληροφορηθήκαμε σήμερα με μεγάλη μας έκπληξη και αγανάκτηση ότι έχει δρομολογηθεί η κατάργηση της επιδοτούμενης άγονης γραμμής Οίας-Θηρασίας καθότι δεν έχει συμπεριληφθεί στην υπ’αριθ. 3327.1/64/13 της 25-09-2013 προκήρυξης  του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Το εν λόγω επιδοτούμενο δρομολόγιο αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική πνοή ζωής για το νησί της Θηρασίας το οποίο απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από τη Σαντορίνη. Σε περίπτωση όμως που τεθεί σε ισχύ, η παραπάνω απόφαση θα οδηγήσει στον αποκλεισμό και εν τέλει στην πλήρη εγκατάλειψη του.

Άξιο λόγου στο εν λόγω ζήτημα αποτελεί ότι ουκ ολίγες οι φορές τα τελευταία χρόνια που προσπαθήσαμε στέλνοντας έγγραφα προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου και τον εκάστοτε Υπουργό με βασικό αίτημα την απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θηρασίας με τον Πειραιά καθώς είναι το μοναδικό νησί που δεν έχει αυτό το «προνόμιο». Διότι πλέον  έχουμε φθάσει σε σημείο να λέμε ότι είναι προνόμιο να έχει ένα νησί ακτοπλοϊκή σύνδεση με το κεντρικό λιμάνι της χώρας.

Φυσικά και οι εγκλήσεις μας δεν εισακούστηκαν ποτέ και το ενδεχόμενο να εισακουστούν είναι απλά κάτι το ουτοπικό.

Το παράδοξο όμως είναι, ότι οι ιθύνοντες παραβλέποντας τα ήδη πολλά υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Θηρασίας αποφασίζουν ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση έστω με την Σαντορίνη. Δεν τους ενδιαφέρει το ότι στη Θηρασία, δυστυχώς το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει παρουσία ιατρού και η παραπάνω γραμμή λειτουργούσε πολλές φορές ως θαλάσσιο ασθενοφόρο και ως μοναδικός δίαυλος επικοινωνίας και ασφάλειας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού. Αδιαφορούν για τους εργαζόμενους που διακινούνται καθημερινά και τους μαθητές που φοιτούν στη Σαντορίνη.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι το τελευταίο εξάμηνο μετακινήθηκαν με το συγκεκριμένο δρομολόγιο περίπου 20.500 άτομα. Ο αριθμός αυτός θεωρούμε ότι δικαιολογεί απόλυτα την συνέχεια της ύπαρξης του παραπάνω δρομολόγιου και σε καμία περίπτωση την κατάργηση αυτού.

Η Πολιτεία δυστυχώς  δεν σέβεται πλέον ούτε το ίδιο το Σύνταγμα το οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα στην ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας. Πράττει, τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που ορίζει ο ρόλος της, οδηγώντας τα νησιά σε αφανισμό. Αναγκάζοντας τους νησιώτες να εγκαταλείψουν τον τόπο τους ώστε να επιβιώσουν.

Προτείνω λοιπόν να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα που ταλανίζει τους Θηρασιώτες και όχι μόνο και να εκδοθεί ανάλογο ψήφισμα το οποίο θα απευθύνεται προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου και στους Βουλευτές Κυκλάδων.