Δευτέρα, Οκτωβρίου 14, 2013

σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας – ενημέρωση σχετικά με την εγγραφή στον σύλλογο

Σύμφωνα με το κείμενο,

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας ιδρύθηκε το      και περιλαμβάνει τα νησιά Θήρα, Θηρασία, Ανάφη, Ίο, Σίκινο και Φολέγανδρο. Μετά από αίτημα των συναδέρφων και σχετική θετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας συμπεριλήφθηκαν και τα νησιά Μήλος, Κίμωλος και Σίφνος. Μέλη του Συλλόγου είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία περιοχής ευθύνης του, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Βασικός ρόλος του Συλλόγου είναι η προάσπιση των συμφερόντων των μελών του, η ανάδειξη των προβληματισμών των συναδέρφων εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση και στην εργασία τους,  μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις καθώς και η επιδίωξη λύσης τους με κάθε πρόσφορο μέσο.  

 Το συνδικαλιστικό κίνημα γεννήθηκε και αναπτύχθηκε σε εποχές που οι συνθήκες εργασίες ήταν απάνθρωπες και οι εργαζόμενοι στερούνταν κάθε δικαιώματος. Αρχικά οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν ενεργά στα σωματεία τους έδωσαν σκληρούς αγώνες ενάντια στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και της οργανωμένης πολιτικής εξουσίας για να κατακτήσουν το δικαίωμα να διεκδικούν τα δικαιώματά τους μέσα από τα σωματεία τους. Μέσα από πολλούς και διαρκείς αγώνες και με μεγάλο τίμημα, το κίνημα των εργαζομένων κατάφερε να επιβάλει την παρουσία του και να νομιμοποιήσει τον συνδικαλισμό, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην είναι έρμαιο της εργοδοσίας αλλά να μπορεί να συμμετέχει ενεργά στο σωματείο του και να προασπίζεται τα δικαιώματά του. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τον εργασιακό μεσαίωνα και να έχουν εργασιακό ωράριο, βασικό μισθό, δικαίωμα σε άδεια, και άλλα δικαιώματα τα οποία απέκτησαν με πολυετείς αιματηρούς αγώνες, διώξεις, απολύσεις ώστε οι ίδιοι και οι επόμενες γενιές εργαζομένων να τα έχουμε ως κεκτημένα. Αυτά τα κεκτημένα τα χάνουμε σήμερα το ένα μετά το άλλο.

Τα τελευταία χρόνια  το συνδικαλιστικό κίνημα έχει χάσει τα δυναμικά χαρακτηριστικά του, οι εργαζόμενοι νιώθουν απογοητευμένοι και δεν εμπιστεύονται τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές, σε σημείο πολλές φορές να μη νιώθουν μέρος του συνδικαλιστικού κινήματος και να μη  συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες. Μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχουν τα πολιτικά κόμματα που έχουν εισβάλλει σε όλα τα σωματεία και προσπαθούν να ελέγξουν τους εργαζομένους και τους αγώνες τους,  να λαμβάνουν τις αποφάσεις και να είναι οι ρυθμιστές εξελίξεων του κινήματος μέσω των γραφειοκρατικών διαδικασιών.   Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα σωματεία των εκπαιδευτικών. 

Η απαξίωση αυτή του συνδικαλιστικού κινήματος εξυπηρετεί με ιδανικό τρόπο το σύστημα εξουσίας, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχουν αφαιρέσει κεκτημένα και έχουν αποφασίσει μέτρα, τα οποία μας φέρνουν πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα που ήταν οι εργαζόμενοι όταν ακόμα ο συνδικαλισμός ήταν παράνομος. Οι πρώτες απολύσεις εκπαιδευτικών είναι γεγονός, χιλιάδες συνάδερφοι απασχολούνται στα σχολεία με καθεστώς ευέλικτης εργασίας, όλοι οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας και το δημόσιο σχολείο υποβαθμίζεται μέρα με την ημέρα.

Ο μόνος τρόπος για να τους σταματήσουμε, να διασφαλίσουμε μόνιμη σταθερή απασχόληση και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για κάθε εκπαιδευτικό και να πάρουμε πίσω τα κεκτημένα, είναι να αντιδράσουμε. Να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο της συνδικαλιστικής απραξίας και να μην περιμένουμε από τα δευτεροβάθμια σωματεία (ΔΟΕ) να πάρουν πρωτοβουλίες και αγωνιστικές αποφάσεις, αλλά αυτό να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι, με το να συμμετέχουμε ενεργά στα πρωτοβάθμια σωματεία (όπως ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας), όπου όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις, χωρίς γραφειοκρατία και κομματική χειραγώγηση, όπου η γνώμη και η ψήφος όλων έχει την ίδια βαρύτητα.

Γι’ αυτό καλούμε όλους τους συναδέρφους με την εγγραφή τους στον Σύλλογο να συσπειρωθούν και να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες του. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να  αντιμετωπίσουμε την αντιεργατική, αντιεκπαιδευτική και αντικοινωνική πολιτική της εξουσίας.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Πληροφορίες:    Χριστόφ. Παπαϊωάννου                                             
Τηλέφωνο: 22860 81112