Τρίτη, Οκτωβρίου 15, 2013

αρχίζει σήμερα το συνέδριο IMIC 2013 “Τουρισμός και Γαστρονομία: To επόμενο βήμα» στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση (18.10) των διοργανωτών,

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου "IMIC 2013 Τουρισμός και Γαστρονομία - Το επόμενο βήμα", σήμερα Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και ώρα 15:00 θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Μ. Νομικός, συνέντευξη τύπου που θα αφορά σε θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο του συνεδρίου.

«Συνέδριο IMIC 2013, Τουρισμός και Γαστρονομία: Το επόμενο βήμα»

Σας ενημερώνουμε ότι  στις  17 και 18 Οκτωβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Σαντορίνη, στο Συνεδριακό Κέντρο Π. Μ. Νομικός, το  9ο συνέδριο IMIC, με τίτλο “Τουρισμός και Γαστρονομία: Το επόμενο βήμα | Tourism and Gastronomy: Moving forward” το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου μας και είναι ενταγμένο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη».

Στο IMIC 2013, η εμπειρία που αποκτήθηκε από την επιτυχημένη πορεία του Έτους Γαστρονομίας θα αξιοποιηθεί για να περάσει η Σαντορίνη στο επόμενο βήμα.

Η Γαστρονομία στη Σαντορίνη είναι υπόθεση των παραγωγών αγροτικών προϊόντων της Θήρας και της Θηρασίας, των μεταποιητικών επιχειρήσεων τοπικών προϊόντων, των επιχειρήσεων εστίασης, των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, των γραφείων τουρισμού και εξειδικευμένου γαστρονομικού τουρισμού, των πολιτιστικών συλλόγων και των συλλογικών μας φορέων. Είναι υπόθεση όλων μας να στηρίξουμε την προσπάθεια κατανοώντας το όφελος που προκύπτει συνολικά για τα νησιά μας.
Με την ευκαιρία του συνεδρίου έχει προσκληθεί στη Σαντορίνη μεγάλη ομάδα  Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε “Fam trip” (ταξίδι εξοικείωσης με τον προορισμό Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά).

Η επίσκεψη των δημοσιογράφων συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Θήρας και την Ηλιότοπος Συνέδρια και υποστηρίζεται από τις τουριστικές επιχειρήσεις της Σαντορίνης. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει παρακολούθηση μέρους των εργασιών του συνεδρίου και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, καθώς και επισκέψεις τουριστικού και γαστρονομικού ενδιαφέροντος.

Ειδικά για τους ιδιοκτήτες και τα στελέχη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων εστίασης και των μεταποιητικών επιχειρήσεων τοπικών αγροτικών προϊόντων της Σαντορίνης έχει  εξασφαλιστεί  από τους διοργανωτές του συνεδρίου εγγραφή σε προνομιακή τιμή.

Για εγγραφές και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την  Ηλιότοπος  Συνέδρια (Τηλ. 2286024758, http://imic2013.conferences.gr/index.php?id=7415 ) ή να προσέλθετε απ’ ευθείας στη Γραμματεία του Συνεδρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Π. Μ. Νομικός την Πέμπτη 17/10 από τις 08:30.
Σας προσκαλούμε σε ένα διήμερο εποικοδομητικής συνεργασίας και ανάδειξης της Γαστρονομικής Σαντορίνης.                      
                              
Από πλευράς της η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης ενημερώνει τα μέλη της ότι έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν το συνέδριο με ειδική τιμή εγγραφής στα 70 Ευρώ/άτομο.

Tο 9ο ετήσιο Συνέδριο της σειράς IMIC θα πραγματοποιηθεί 17-18 Οκτ 2013 στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός, στη Σαντορίνη, με θέμα: Τουρισμός και Γαστρονομία: Το Επόμενο Βήμα, με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης.

Η σύνδεση ενός προορισμού με τη γευστική εμπειρία είναι πλέον κυρίαρχο θέμα για όσους, σε κάθε γωνιά της γης, σχεδιάζουν στρατηγικές προσέλκυσης τουριστών. Η καταγραφή των προϊόντων, των συνταγών και των υπηρεσιών που είναι το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση ενός γαστρονομικού χαρτοφυλακίου προωθείται συστηματικά, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο. Το γεγονός όμως είναι ότι δεν αρκεί μόνο αυτό. Το φαγητό, το κρασί και τα άλλα τοπικά προϊόντα από μόνα τους, όσο καλά και αν είναι, δεν μπορούν να δημιουργήσουν τουριστική ζήτηση, εκτός εάν αντιπροσωπεύουν την ταυτότητα και τη μοναδικότητα ενός προορισμού.

Ο γαστρονομικός τουρισμός μιας περιοχής δεν είναι υπόθεση μόνο των εστιατορίων και τυχόν εξειδικευμένων τουριστικών γραφείων αλλά αφορά στο σύνολο των τουριστικών δραστηριοτήτων και στο σύνολο του κλάδου τροφίμων, ποτών και των άλλων συναφών υπηρεσιών, καθώς και του πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Είναι βέβαια και υπόθεση των κατοίκων της περιοχής που θα πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια και να κατανοήσουν ότι το όφελος που προκύπτει αφορά συνολικά στον προορισμό.

Πολύ σημαντική είναι η συμμετοχή ως κεντρικού ομιλητή του Αμερικανού Erik Wolf, του World Food Travel Association, που θεωρείται αυθεντία διεθνώς σε θέματα γαστρονομικού τουρισμού. Στόχος είναι το IMIC 2013 να είναι μία συνάντηση «σύνθεσης και συγκομιδής».

Μετά από οκτώ επιτυχημένες διοργανώσεις στην Αθήνα, το IMIC 2013 πραγματοποιείται για πρώτη χρονιά στην περιφέρεια με την ευκαιρία της πρωτοβουλίας του Δήμου Θήρας να ανακηρύξει το 2013 «Έτος Γαστρονομίας Σαντορίνης» και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Δήμου Θήρας & του ΣΕΤΕ, ενώ έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις των πρωτοβουλίας Θεσμοφορίων.

Την δεύτερη μέρα ο Δρ Δημήτρης Κούτουλας οργανώνει το Σεμινάριο Γαστρονομικού Τουρισμού με τίτλο «Culinary Tourism Bootcamp». Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν πρακτικοί τρόποι για να εδραιωθεί μια περιοχή ως δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός και να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες χάρη στην καλή κουζίνα και το καλό κρασί. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διαμόρφωση ελκυστικών γαστροτουριστικών προϊόντων καθώς και στη χρήση εκείνων των εργαλείων του μάρκετινγκ που θα κάνουν γρήγορα γνωστό ένα γαστρονομικό προορισμό στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Προτείνουμε στα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης να παρακολουθήσουν το IMIC. Οι οργανωτές προσφέρουν στα μέλη μας ειδική τιμή εγγραφής 70 Ευρώ ανά άτομο. 

Πληροφορίες και πρόγραμμα: http://imic2013.conferences.gr