Τρίτη, Ιουλίου 16, 2013

στις Βρυξέλλες (12.6) ο Αντιπεριφεριάρχης Κυκλάδων κ. Πουσσαίος με θέμα την επιχειρηματικότητα στις νησιωτικές περιοχές της ΕΕ

Στη δημόσια ακρόαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή με πρωτοβουλία του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες με θέμα την επιχειρηματικότητα στις νησιωτικές περιοχές της ΕΕ, παρέστη ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος.

Στις εργασίες της συνάντησης συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔ «Επιχειρήσεων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. CallejaKrespo, η κα AnnaMariaDarmanin, εκ μέρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ο κ. AntonioGomez, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων και o Υπουργός της Κυβέρνησης της Μάλτας, υπεύθυνος για το νησί Gozo, κ. AntonRefalo.Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και Γ.Γ. του INSULEUR κ. Γ. Μπενέτος, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και Οικονομικός Επόπτης του INSULEUR κ. Β.Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γ.Ρούσσος, και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Ι. Μαργαρώνης.

Σκοπός της δημόσιας ακρόασης ήταν η παρουσίαση των θέσεων του Δικτύου των Επιμελητηρίων των νησιωτικών περιοχών της ΕΕ επί της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σχέδιο Δράσης για την Επιχειρηματικότητα 2020, η συμβολή στη συζήτηση από τις νησιωτικές περιοχές και τους οικονομικούς φορείς που επηρεάζονται άμεσα από τις αποφάσεις της ΕΕ και η ανοικτή ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους αξιωματούχους των οργάνων της ΕΕ και τους εκπροσώπους των νησιωτικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Πουσσαίος, στις επαφές του με τους Ευρωπαίους Αξιωματούχους είχε την ευκαιρία να επισημάνει για μία ακόμη φορά ότιη διαφορετικότητα αλλά και η ομοιότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές της Ε.Ε., μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα και οφέλη για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά, μόνο  με κοινές και συλλογικές διεκδικήσεις και επανέλαβε την πάγια θέση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ότι ο νησιωτικός χώρος αποτελεί ένα μεγάλο και ευαίσθητο γεωγραφικό χώρο με αρκετές ιδιαιτερότητες, περιορισμούς αλλά και σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης καινοτομιών, ανθρώπινου, πολιτισμικού και κοινωνικού κεφαλαίου.