Τρίτη, Ιουλίου 16, 2013

την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ υποστηρίζει ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών της Σαντορίνης

Ανακοίνωση για τις αποφάσεις του Υπ. Παιδείας εξέδωσε η ΟΛΜΕ (την οποία προωθεί η ΕΛΜΕ Θήρας) σύμφωνα με την οποία,

Αγαπητοί γονείς,

Είναι δύσκολο να χωρέσει ο νους του ανθρώπου το έγκλημα που διαπράχθηκε κατακαλόκαιρο σε βάρος της παιδείας του τόπου μας, σε βάρος του σχολείου των παιδιών μας.

Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, υπακούοντας πειθήνια στις εντολές της τρόικας, κατάργησαν με μια μονοκοντυλιά 50 από τις 110 ειδικότητες της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και 2 ειδικότητες εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης.

Χτύπησαν αυτή τη φορά εκεί όπου ζει, αναπνέει και μορφώνεται το πιο ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού, η νεολαία. Και έπληξαν θανάσιμα ιδίως εκείνο τον τομέα της εκπαίδευσης, στον οποίο προσφεύγουν τα παιδιά των πιο αδύναμων και φτωχών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, επιζητώντας γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση, την τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση.

Με αυτά τα απάνθρωπα, αντι-εκπαιδευτικά και αντι-αναπτυξιακά  μέτρα η κυβέρνηση:
·      στερεί από 20.000 περίπου μαθητές και μαθήτριες τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε βασικούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως υγεία - πρόνοια, γραφικές τέχνες κ.λπ.,
·      στέλνει τα παιδιά αυτά βορά στην αχόρταγη ιδιωτική εκπαίδευση (ΚΕΚ και ΙΕΚ), φορτώνοντας έτσι χιλιάδες οικονομικά εξαθλιωμένες οικογένειες με πρόσθετα δυσβάσταχτα έξοδα,
·      καταδικάζει στην ανεργία 2.500 περίπου εκπαιδευτικούς που δίδασκαν σε αυτά τα σχολεία, οδηγώντας τους στη διαθεσιμότητα και στη συνέχεια στην απόλυση,
·      ανοίγει το δρόμο για το κλείσιμο και άλλων σημαντικών τομέων, δομών και υπηρεσιών της δημόσιας εκπαίδευσης,
·      οδηγεί ουσιαστικά σε κλείσιμο εκατοντάδες σχολεία της επαγγελματικής εκπαίδευσης (Επαγγελματικά Λύκεια και Επαγγελματικές Σχολές).
·      κατευθύνει τους μαθητές στη «μαθητεία» δηλαδή την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία (εθίζοντας έτσι τα παιδιά μας στο γενικευμένο μοντέλο εργασίας και ζωής, που θρέφει το σύστημά τους: δουλειά χωρίς δικαιώματα, ετοιμάζοντας τους σύγχρονους δούλους του 21ου αιώνα).  

Έχουν ήδη προηγηθεί άλλα μέτρα εξίσου καταστροφικά, όπως είναι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, η δημιουργία πολυπληθών τμημάτων στα σχολεία, η κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας, το κλείσιμο σχολικών βιβλιοθηκών, η εγκατάλειψη της εκπαίδευσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες, η απόλυση των σχολικών φυλάκων.

Ταυτόχρονα, επέβαλαν αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών ανά εβδομάδα, για να δημιουργήσουν έτσι τεχνητά πλεόνασμα εκπαιδευτικών και να οδηγήσουν περισσότερους στην απόλυση.

Δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε. Ξεπουλούν στην ολιγαρχία του πλούτου όλα τα δημόσια αγαθά: παιδεία, υγεία, περίθαλψη, σύνταξη, ασφάλιση, πολιτισμό,  περιβάλλον, ενημέρωση, δημόσια ραδιοτηλεόραση, ύδρευση, καθαριότητα, ενέργεια, πλουτοπαραγωγικές πηγές, δρόμους, λιμάνια, συγκοινωνίες, τουρισμό-νησιά… Όλα μετατρέπονται σε εμπόρευμα και υποτάσσονται στο σύγχρονο θεό: το κέρδος.