Παρασκευή, Ιουλίου 19, 2013

υπηρεσιακές απαντήσεις σε ερωτήσεις του βουλευτή Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιου στα ζητήματα του ΙΚΑ Θήρας, της ΔΟΥ και των αρμοδιοτήτων των αντιδημάρχων στις νησιωτικές περιοχές

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπ. Εργασίας σε αναφορά του βουλευτή Κυκλάδων κ. Συρμαλένιου και του Δήμου Θήρας (4.6.2013)  με θέμα το ενδεχόμενο κατάργησης του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ Θήρας, σχετικά με το συγκεκριμένο υποκατάστημα αναφέρεται ότι,
Όσον αφορά την περιοχή των Κυκλάδων και συγκεκριμένα την Σαντορίνη, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής και του νησιωτικού χαρακτήρα, και προκειμένου να μην διαταραχθεί η εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων, η Διοίκηση του ΙΚΑ δεν προτίθεται να αναστείλει την λειτουργία του Τοπικού Υποκαταστήματος.

Στην επιστολή με θέμα : «Διαμαρτυρία επί της πιθανής συγχώνευσης του ΙΚΑ Θήρας», από πλευράς του Δήμου Θήρας αναφερόταν ότι,

Σύμφωνα με το Νέο Οργανωτικό Μοντέλο του Ιδρύματος, αποφασίστηκαν δράσεις όπως είναι η ανάπτυξη Γραφείων Κοινωνικής Ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με γεωγραφική αναφορά σε Καλλικρατικούς Δήμους με πληθυσμούς 10.000 – 15.000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι θα υποβιβαστεί ο ρόλος του ΙΚΑ Θήρας αφού από Υποκατάστημα μετατρέπεται σε απλό Γραφείο που θα έχει υποτυπώδεις αρμοδιότητες και στελέχωση με δύο άτομα.
Δηλώνεται κατηγορηματικά η αντίθεση του Δήμου Θήρας σε οποιαδήποτε καταστρατήγηση του όρου νησιωτικότητα. Το ΙΚΑ Θήρας εξυπηρετεί χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τόσο στο νησί της Θήρας και της Θηρασίας που ανήκουν στο Δήμο Θήρας, όσο και τα νησιά της Σικίνου, Φολεγάνδρου και Ανάφης, με συνολικό πληθυσμό 16.859 άτομα.
Η διατήρηση του ΙΚΑ Θήρας είναι επιτακτική ανάγκη καθώς τα ανωτέρω νησιά αν και μικρά σε έκταση και πληθυσμό είναι βασικοί παράγοντες του ελληνικού τουρισμού και το κράτος θα πρέπει να υποστηρίξει και το εργοδοτικό και το εργατικό δυναμικό τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον αριθμό των 5.500 και πλέον επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και τον μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, 20.000 περίπου, του ΙΚΑ αλλά και του ΟΑΕΕ που εξυπηρετεί το Υποκατάστημα και γενικά των ασφαλισμένων σε όλα τα ταμεία όσο αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους (νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κλπ).
Στο ΙΚΑ Θήρας τέλος εργάζονται μόνιμα 13 άτομα, τα οποία θίγονται άμεσα από την ενδεχόμενη κατάργηση του ΙΚΑ Θήρας. 
Παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη την πάγια και κατηγορηματική θέση μας και διατηρήσετε το Υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Θήρας.
                                                                                               
Σύμφωνα με απάντηση του Υπ. Οικονομικών σε ερώτηση βουλευτών νησιωτικών περιοχών σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας των ΔΟΥ, αναφέρεται ότι,
Σας ενημερώνουμε ότι με στόχο την αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών και την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, έχει ανασταλεί η λειτουργία 154 ΔΟΥ ενώ αναμένεται ακόμη η αναστολή λειτουργίας 14 ακόμη νησιωτικών με στόχο την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Σε κάθε περίπτωση και μετά την ολοκλήρωση των οργανωτικών μεταρρυθμίσεων, θα εντοπιστούν τυχόν προβλήματα που πιθανόν προκύψουν, και τα οποία θα αντιμετωπιστούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σύμφωνα με απάντηση του Υπ. Εσωτερικών σε αναφορά του βουλευτή των Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιου με θέμα αρμοδιότητες αντιδημάρχων στις νησιωτικές κοινότητες, σας γνωρίζουμε ότι, το Υπ. Εσωτερικών έχει ζητήσει στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, οπώτε και με βάση αυτά, θα υπάρξει από πλευράς του νεότερη ανακοίνωση για το θέμα.