Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2013

η ετήσια έκθεση για το 2012 της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας

Για τον απολογισμό των δράσεων και του έργου της μας ενημέρωσε η Ένωση Ζωοφίλων Θήρας, στέλνοντάς μας το πλήρες κείμενο του απολογισμού των δράσεών της για το 2012.

Σύμφωνα με αυτό,                       

1. Πρόγραμμα Διαχείρησης Αδέσποτων Σκύλων
Το 2012, υπό την αιγίδα του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Σκύλων, η ΕΖΘ σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας και τους Κτηνιάτρους Μαργαρίτα Βάλβη, Δημήτρη Κωνσταντίνου και Μαρία Δανέζη, ανέλαβαν την στείρωση, τον εμβολιασμό και την αποπαρασίτωση συνολικά 174 σκύλων, εκ των οποίων 92 θηλυκά και 82 αρσενικά. Επιπλέον η ΕΖΘ κάλυψε το κόστος για την στείρωση 62 επιπλέον αδέσποτων σκύλων.

Για 4η συνεχόμενη χρονιά, η ΕΖΘ, σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας λειτούργησε Καταφύγιο για Αδέσποτους Σκύλους, την καθημερινή φροντίδα των οποίων ανέλαβαν εθελοντές. Το 2012 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 185 επιτυχημένες υιοθεσίες σκύλων του Καταφυγίου. Όλοι οι σκύλοι αυτοί επανεντάχθηκαν σε σπίτια στην Ελλάδα και το εξωτερικό σύμφωνα με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές υιοθεσίας και την συνεργασία φιλοζωικών οργανώσεων παγκοσμίου κύρους. Περισσότερα από 50 επιπλέον αδέσποτα είχαν την τύχη να υιοθετηθούν απευθείας από τους δρόμους, κυρίως από τουρίστες και επισκέπτες του νησιού που τα αγάπησαν κατά την διάρκεια της παραμονής τους - η ΕΖΘ συνέδραμε με κάθε τρόπο σε αυτές τις διαδικασίες. Δυστυχώς, το 2012 εμπεριείχε και δυσάρεστα συμβάντα με αδέσποτους σκύλους που έπεσαν θύματα τροχαίων, δηλητηρίασης, ασθένειας κτλ. Τα Κτηνιατρεία πρόσφεραν θεραπείες σε περισσότερες από 150 περιπτώσεις σε συνεργασία με την ΕΖΘ και τον Δήμο Θήρας.

2. Αδέσποτες Γάτες
Μέσα στο 2012, στειρώθηκαν συνολικά 285 αδέσποτες γάτες, εκ των οποίων 180 θηλυκές και 105 αρσενικές που απελευθερώθηκαν στην αρχική τους τοποθεσία. Τα Κτηνιατρεία γενναιόδωρα ανέλαβαν την στείρωση των γατών στη  συμβολική τιμή των € 30 για κάθε θηλυκή και των € 15 για κάθε αρσενική γάτα. Ένα μεγάλο μέρος του κόστους καλύφθηκε από την Οργάνωση Tierschutzverein Santorini e.V. Επιπλέον υπολογίζεται ότι πάνω από 150 γάτες, που έπεσαν θύματα τροχαίων, δηλητηρίασης ή ασθενειών, δέχθηκαν θεραπείες στα Κτηνιατρεία.

3. Πρόγραμμα Διαχείρησης Ιπποειδών                                                                                                                                                  
Κατά την διάρκεια του 2012, η ΕΖΘ συνέχισε την στενή της συνεργασία με την Βρετανική Οργάνωση Donkey Sanctuary για την εφαρμογή της Κανονιστικής Κυκλοφορίας Αγοραίων Ιπποειδών.  Το 2012 ήταν πιθανότατα η χρονιά  όπου  τα πρώτα θετικά αποτελέσματα ενός επίπονου αγώνα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας αυτών των ζώων άρχισαν επιτέλους  να διαφαίνονται… Για 4η συνεχόμενη χρονιά, η ΕΖΘ σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας προσέφεραν «καταφύγιο εφ’ όρου ζωής» σε περισσότερα από 20 εγκαταλελειμμένα, γέρικα και τραυματισμένα γαϊδουράκια, μουλάρια και άλογα στο Καταφύγιο που λειτουργεί στον Καρτεράδο. Αυτά τα ζώα έχουν αποσυρθεί από τις δύσκολες μέρες εργασίας και τώρα απολαμβάνουν την υπόλοιπη τους ζωή σε ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον με την καθημερινή φροντίδα εθελοντών. Όλα τα ιπποειδή ήταν υπό την  κτηνιατρική παρακολούθηση των Κτηνιάτρων μας και δέχθηκαν έκτακτες επισκέψεις από Οδοντίατρους Ιπποειδών και Πεταλωτές σε συνεργασία με το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων- GAWF και την Οργάνωση Donkey Sanctuary.

Η Οργάνωση Donkey Sanctuary, σε συνεχόμενη βάση υποστήριξε το Καταφύγιο Ιπποειδών της ΕΖΘ, αποστέλλοντας φαρμακευτικές προμήθειες, παλτά και εξοπλισμό για τα ζώα. Όλα τα ζώα που φιλοξενήθηκαν στο Καταφύγιο είχαν ξεχωριστό «ανάδοχο κηδεμόνα» από τους υποστηρικτές της Γερμανικής οργάνωσης Tierschutzverein Santorini e.V. Επιπλέον υποστηρίκτρια της ΕΖΘ οργάνωσε ροκ συναυλία στην Αυστρία για να ενισχύσει τις ανάγκες των ιπποειδών στο Καταφύγιο.
4. Άγρια Πανίδα
Ο βασικός σκοπός της ΕΖΘ είναι η παροχή βοήθειας σε όποιο ζώο έχει ανάγκη - φυσικά τα άγρια ζώα δεν αποτέλεσαν εξαίρεση, και κυρίως τα άγρια πουλιά. Δυστυχώς το παράνομο και ανεύθυνο κυνήγι συνεχίζει να ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων που κυμαίνονται από απειλούμενα ενδημικά αρπακτικά πουλιά έως και μεγαλειώδεις Αιγαιόγλαρους… Αυτά τα ζώα αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Σύλλογο Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων - ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο προκειμένου να θεραπευθούν και να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

5. Εκδηλώσεις - Ενημέρωση Κοινού
Τον Απρίλιο του 2012, η ΕΖΘ οργάνωσε Ανοιξιάτικο Παζάρι προσφέροντας την ευκαιρία στο κοινό να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες της και να υποστηρίξει το έργο της ΕΖΘ αγοράζοντας κάποιο αναμνηστικό δώρο. 
Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου η ΕΖΘ συνέδραμε στην οργάνωση και την πραγματοποίηση 2 υποβρύχιων καθαρισμών στον όρμο Ταξιάρχης του ηφαιστείου Νέας Καμένης. Ο πρώτος υποβρύχιος καθαρισμός πραγματοποίήθηκε υπό την αιγίδα του Global Underwater Awareness Association ενώ ο δεύτερος υπό την αιγίδα του Ocean Conservancy Institute.

Τον Οκτώβριο το Καταφύγιό μας είχε την τιμή να δεχτεί ιδιαίτερους επισκέπτες ηλικίας 4-6 ετών από το Νηπιαγωγείο Μεγαλοχωρίου. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τα γαιδουράκια και τα σκυλάκια, να παίξουν μαζί τους και φυσικά να έρθουν ακόμα πιο κοντά στους λόγους για τους οποίους πρέπει να σεβόμαστε τη φύση- μια ακτίνα ελπίδας για το μέλλον του νησιού!
Στις 5 Δεκεμβρίου 2012, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, Η ΕΖΘ είχε την τιμή να βραβευτεί για πρώτη φορά από τον Δήμο Θήρας για το συνεχόμενο έργο της στην προστασία των ζώων.

6. Εθελοντές
Το καλοκαίρι του 2012 έφερε στο μικρό μας καταφύγιο, το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών και εθελοντών που είδαμε ποτέ… πέρα από κάθε μας προσδοκία! Νέοι άνθρωποι από την Σουηδία, την Γερμανία, την Δανία, τις ΗΠΑ και τόσες άλλες χώρες ήρθαν κοντά προκειμένου να βοηθήσουν στο καταφύγιο, να κατασκευάσουν καλύτερες εγκαταστάσεις για τα ζώα, να περπατήσουν, να εκπαιδεύσουν, να παίξουν μαζί τους και να  φροντίσουν ώστε  να φτάσουν  με ασφάλεια στα παντοτινά τους σπίτια. Ακόμα και όταν τελείωσε η σαιζόν και σταμάτησαν οι διεθνείς πτήσεις στο νησί, τα ζώα του Καταφυγίου είχαν την τύχη να «ανακαλυφθούν» από 2 εκπληκτικούς εθελοντές από τις ΗΠΑ που πέρασαν τον χειμώνα πηγαίνοντας τους σκύλους βόλτα στην παραλία και προσφέροντας τους απέραντη αγάπη και τρυφερότητα. Δυστυχώς η ΕΖΘ δεν διαθέτει εγκαταστάσεις ώστε να φιλοξενεί όλους αυτούς τους καταπληκτικούς εθελοντές. Ελπίζουμε ότι μελλοντικά σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας ο εθελοντισμός στο νησί θα αποτελέσει ένα σημαντικό και πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα που θα μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά…

6. Ευχαριστίες!
Καθώς η ΕΖΘ αποτελεί μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, η ύπαρξή της βασίζεται εξολοκλήρου στις συνδρομές και δωρεές των φίλων και μελών της. Για αυτό, αρχικά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη μας και όλους εσάς από κάθε γωνιά του πλανήτη που ενδιαφερθήκατε και βοηθήσατε, προκειμένου να αλλάξετε την τύχη αυτών των αδέσποτων ζώων συνδράμοντας στο έργο μας με κάθε δυνατό τρόπο: κάνοντας δωρεά, προσφέροντας εθελοντική εργασία, διαδίδοντας το έργο μας, συνοδεύοντας ζώα, φιλοξενώντας ή υιοθετώντας ένα αδέσποτο και τόσα πολλά ακόμα!
Οι ιδιαίτερες ευχαριστίες μας απευθύνονται στην Γερμανική Οργάνωση Tierschutzverein Santorini E.v. καθώς χωρίς την ανιδιοτελή τους υποστήριξη δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε το έργο μας… Η Tierschutzverein Santorini έχει βοηθήσει για πάνω από 15 χρόνια να βρουν καλά σπίτια αδέσποτα ζώα του νησιού και αποτελεί το δεξί χέρι της ΕΖΘ και έναν πραγματικό φύλακα άγγελο για τα ζώα της Σαντορίνης! Έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για το Καταφύγιο Ζώων καθώς χωρίς την ύπαρξή του θα ήταν σχεδόν αδύνατη η εκπλήρωση των σκοπών της ΕΖΘ στο νησί. Επίσης η υποστήριξή τους καλύπτει όλους τους τομείς δράσεις μας από την στείρωση, θεραπεία και υιοθεσία αδέσποτων σκύλων και γατών έως και την προμήθεια βοήθειας στα ιπποειδή του Κταφυγίου. Το 2012 η ΕΖΘ έλαβε μια πολύτιμη δωρεά από τους υποστηρικτές του έργου της στην Γερμανία, ένα όχημα για να διευκολύνει την μεταφορά των αδέσποτων ζώων στο νησί!  Κατά την διάρκεια του χρόνου, μέλη της οργάνωσης έρχονται στηn Σαντορίνη προκειμένου να προσφέρουν εθελοντική εργασία κατασκευάζοντας εγκαταστάσεις για τους χώρους που ζουν οι σκύλοι και τα γαϊδουράκια και φυσικά για να οργανώσουν πτήσεις των ζώων προς τις παντοτινές τους οικογένειες. Τα τελευταία χρόνια το έργο και η υποστήριξή τους έχουν κάνει την ζωή των ζώων του Καταφυγίου πιο ασφαλή και πιο εύκολη από κάθε άποψη… Όλοι εμείς στην ΕΖΘ νιώθουμε απέραντη ευγνωμοσύνη!


Είμαστε επίσης εξίσου ευγνώμονες στις Γερμανικές Οργανώσεις TSV Second Chance Dogs, Geniushof και Hunde in Not καθώς και την Δανέζικη Οργάνωση Graeske Hunde που κατάφεραν να κάνουν πολλές «ελληνικές ουρές» να κουνάνε χαρούμενα στην Βόρεια Ευρώπη!
Εκτιμούμε ιδιαίτερα όλη την υποστήριξη που έχει δείξει στο Καταφύγιό μας η Οργάνωση Donkey Sanctuary και τον συνεχόμενο αγώνα της να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των ιπποειδών του νησιού.
Η ΕΖΘ οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στο POSITIVE designlab που προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να δημιουργήσει την νέα της ιστοσελίδα και να σχεδιάσει το νέο της λογότυπο. Η πρωτότυπη ιστοσελίδα www.sawasantorini.org αποτελεί ένα από τα πλέον πολύτιμα εργαλεία μας, προκειμένου να βρούμε καλά σπίτια σε αδέσποτα ζώα, να ενισχύσουμε το έργο μας και να ενημερώσουμε το κοινό. Επίσης αποτελεί ένα παράθυρο επικοινωνίας μεταξύ του μικρού μας νησιού και των φίλων και μελών της ΕΖΘ σε ολόκληρο τον κόσμο!
 Είμαστε ευγνώμονες στην οργάνωση  World Vet Services  που με κάποιο τρόπο μας ανακάλυψαν και μας παρείχαν χρήσιμες φαρμακευτικές προμήθειες!
Αναγνωρίζουμε το έργο του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων - ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο που φιλοξένησε μικρά και μεγάλα ζώα που είχαν ανάγκη…
Ευχαριστούμε την Ένωση Λεμβούχων Θήρας για την συνεχόμενη υποστήριξή της καθώς και την Blue Star Ferries που συνέδραμε στην μεταφορά ζώων που είχαν ανάγκη. Ευχαριστούμε επίσης τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ που έκανε αφιέρωμα στο Καταφύγιο καθώς και τους τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς του νησιού που προώθησαν το έργο μας!
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους κτηνιάτρους μας Μαργαρίτα Βάλβη,  Δημήτρη Κωνσταντίνου και Μαρία Δανέζη που βρίσκονταν πάντα σε εγρήγορση στο πλευρό μας.
Και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Θήρας, έναν από τους ελάχιστους Δήμους στην Ελλάδα που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα προστασίας των ζώων και υποστηρίζει το έργο της ΕΖΘ με κάθε δυνατό τρόπο… πραγματικά πιστεύουμε ότι η στενή συνεργασία μας αποτελεί την βάση αυτού του θετικού αποτελέσματος.
Ευχόμαστε ότι το 2013 θα φέρει λιγότερες λυπητερές και περισσότερες ευχάριστες ιστορίες ανθρώπων και ζώων!

Για πολλές, καλές και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας καθώς και φωτογραφίες για τα σκυλιά και γατιά που δίνονται για υιοθεσία μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα της Ένωσης : http://sawasantorini.blogspot.gr/