Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2012

Γ. Βρούτσης – ομιλία στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ «people in crisis» (10.12)


Σύμφωνα με τα όσα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο Υπ. Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων με την ΝΔ σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ με θέμα «people in crisis»,

Σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση να παραστώ και να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση.
Μια εκδήλωση με ιδιαίτερα επίκαιρη και κρίσιμη θεματολογία.
Γιατί, μπορεί μεν τα εντυπωσιακά οικονομικά μεγέθη και οι απογοητευτικοί αριθμοί της κρίσης να έχουν μονοπωλήσει το δημόσιο ενδιαφέρον.
Δηλαδή, το ποσοστό ανεργίας που από το 7,5% το 2008 εκτοξεύτηκε στο 26%.
Οι περισσότερες από 700.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Αλλά το βαρύ φορτίο και το επώδυνο τίμημα αυτής της κρίσης, το υφίστανται στην πραγματικότητα οι άνθρωποι. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροεπιχειρηματίες και, κυρίως, οι άνεργοι.
Οι νέοι – και ειδικά οι νέες γυναίκες – που βλέπουν τη διαδρομή τους από το σχολείο και το Πανεπιστήμιο στην απασχόληση, να γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Με μακροχρόνιες παγίδες ανεργίας και υποαπασχόλησης.
Οι απολυμένοι μεγαλύτερης ηλικίας που αποθαρρυμένοι από την προσπάθεια επανένταξής τους, αποσύρονται οριστικά από το εργατικό δυναμικό.
Οι εργαζόμενοι σε ανασφαλείς και περιστασιακές θέσεις δουλειάς.  
Και, κυρίως, οι 1.300.000 άνεργοι που αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κρίσης. 
Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τη σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο, δεν ήρθα σε αυτή την εκδήλωση για να κάνω διαπιστώσεις. Το μέγεθος και τα τεκμήρια της κρίσης θα αναλυθούν, ούτως ή άλλως, από το πάνελ των εκλεκτών ομιλητών που συμμετέχουν στην εκδήλωσή σας.
Εξάλλου, όλοι αναγνωρίζουμε τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία, η επιχειρηματικότητα και η εργασία.
Το ζήτημα είναι ότι κάποιοι αρκούνται στο ρόλο του αφ’ υψηλού θεατή  απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.
Με τη λογική της εξέδρας και, συχνά με την αναμονή κομματικής εξαργύρωσης.
Δεν είναι αυτή η πολιτική στάση και συμπεριφορά που αρμόζει σε υπεύθυνους πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα.
Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας δύο πράγματα.
Αφενός μια περισσότερο ψύχραιμη και, κατά κάποιο τρόπο, περισσότερο αισιόδοξη οπτική της σημερινής κατάστασης στην ελληνική οικονομία και ειδικά στο πεδίο της απασχόλησης.
 Αφετέρου, να ενημερώσω συνοπτικά σχετικά με τις ενεργητικές παρεμβάσεις του Υπουργείου για την εξομάλυνση και αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά εργασίας. 

Τόσο οι πρόσφατες εξελίξεις όσο και τα τελευταία στοιχεία που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, υποδηλώνουν ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας είναι κοντά.
Η πρώτη θετική αναστροφή των αναπτυξιακών ρυθμών ενδεχομένως να επιτευχθεί από το τέλος του 2013. Χρονιά που θα έχουμε, ξανά ύστερα από πολλά χρόνια, πρωτογενές πλεόνασμα.  
Η εκταμίευση της δόσης και η διοχέτευση μεγάλου μέρους της στην πραγματική οικονομία θα τονώσει τη ρευστότητα της αγοράς το αμέσως επόμενο διάστημα.
Έστω και με καθυστέρηση – καθώς έπρεπε να προηγηθούν των όποιων αλλαγών στα εργασιακά – προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών,
Προχωρά το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και οι οργανωμένες προσπάθειες προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων.
Η σταδιακή ανάκτηση της αξιοπιστίας μας ως χώρα και οι πρώτες κινήσεις επενδυτικής εμπιστοσύνης (σύμπραξη Hewlett Packard-Cosco-ΤΡΑΙΝΟΣΕ), αλλάζουν σταδιακά την ψυχολογία και τις προσδοκίες της αγοράς. 
Στην αγορά εργασίας, διαμορφώνεται σταδιακά ένα απλό και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, φιλικό στην υγιή επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Καταπολεμούνται τα συμπτώματα παραβατικότητας στο χώρο της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης.
Μπαίνει ένα «νοικοκύρεμα» και στα οργανωτικά ζητήματα του υπουργείου Εργασίας.
Όλα, μάλιστα, δείχνουν ότι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% την τριετία 2012-2014, θα επιτευχθεί πλήρως.
Και μάλιστα χωρίς νέα μέτρα που θα θίγουν τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
Ο στόχος θα επιτευχθεί, στο 16% όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην πρόσφατη ενδιάμεση Έκθεσή της, με την ωρίμανση και πλήρη εφαρμογή των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει.
Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί τη συμπίεση του κόστους εργασίας ως βιώσιμη και μακροχρόνια στρατηγική ανταγωνιστικότητας.
Το αντίθετο. Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, εξωστρεφούς και δυναμικού που θα παράγει αξία, ποιότητα και απασχόληση.
Και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητος ο διαρθρωτικός μετασχηματισμός της οικονομίας.
Η απομάκρυνση των στρεβλώσεων  του παρελθόντος. Η ανακατεύθυνση των πόρων σε παραγωγικές χρήσεις. Αυτές ακριβώς είναι οι προτεραιότητες πολιτικής της κυβέρνησης.
Από την άλλη, η συγκράτηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας ήταν μια προσωρινή, αναπόφευκτη λύση.
Για την άμεση κάλυψη του χάσματος ανταγωνιστικότητας της τελευταίας, πριν την κρίση,  δεκαετίας.
Ήταν μια λύση που μας δίνει χρόνο και ανάσες να προβούμε στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.

Παρότι, η ανοδική τάση της ανεργίας εξελίσσεται πλέον με επιβραδυνόμενο ρυθμό, κυμαίνεται ήδη σε υψηλά, απαράδεκτα επίπεδα.
Ωστόσο, οι θέσεις εργασίας δεν κατασκευάζονται ούτε με νομοθετήματα και υπουργικές αποφάσεις, ούτε και με επιβολή στις επιχειρήσεις.
Δημιουργούνται από μια ακμαία και εξωστρεφή οικονομία με αναπτυξιακό δυναμισμό.
Αυτόν ακριβώς τον τύπο οικονομίας που σήμερα χτίζουμε από την αρχή. Με τις  αλλαγές που υλοποιούμε στη διάρθρωση της οικονομίας, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας, το άνοιγμα και απελευθέρωση των επαγγελμάτων,  τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η κρίσιμη παρέμβαση της πολιτείας αυτή την περίοδο στο πεδίο της απασχόλησης έχει, αναγκαστικά, υποστηρικτικό και επικουρικό χαρακτήρα.
Πρώτον, με την απομάκρυνση όλων των θεσμικών και διοικητικών εμποδίων για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Και δεύτερον, με την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων (ιδίως κοινοτικών),
προκειμένου να δοθούν στους ανέργους ευκαιρίες δουλειάς, ευκαιρίες επαφής με την αγορά εργασίας.

Ας περάσουμε στη δέσμη παρεμβάσεων για τη στήριξη των ανέργων. Είναι γνωστό ότι, όσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα οι άνεργοι παραμένουν εκτός απασχόλησης, τόσο πιο πολύ απαξιώνονται οι δεξιότητές τους.
Συνεπώς η επανένταξή τους θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, ακόμη και όταν η οικονομία ξεκινήσει ξανά τον ανοδικό της κύκλο.
Σε αυτό το πνεύμα, ξεκινά τον επόμενο μήνα ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας για την υποστήριξη περισσότερων από 55.000 νέων να κάνουν το «πρώτο βήμα» εισόδου στην αγορά εργασίας.
Πρόκειται για ένα «πακέτο» δράσεων που περιλαμβάνει αφενός ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα κατάρτισης, πρακτικής εκπαίδευσης και επιδοτούμενης απασχόλησης για νέους έως 29 ετών, αλλά και προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας σε καινοτόμους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και στην αγροτική παραγωγή.
Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στη γνωστή  «πρωτοβουλία Μπαρόζο» για την απασχόληση των νέων και ευθυγραμμίζονται με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (π.χ. «εγγύηση για τη Νεανική εργασία») για την ενσωμάτωση των νέων στην οικονομία.