Δευτέρα, Μαρτίου 26, 2012

Παράρτημα Κυκλάδων της ΠΕΔ για την αναδιοργάνωση των .. αρχαιολόγων…

Επιστολή προς τoν Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα, και τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο σχετικά με το πρόσφατο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, με θέμα την «Αναδιοργάνωση Υπουργείων και ΝΠΔΔ» έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας ως Πρόεδρος Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων  της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας  αναφέρει τα εξής :

 Στο πρόσφατο Σχέδιο Νόμου που καταθέσατε στη Βουλή των Ελλήνων, με θέμα την Αναδιοργάνωση Υπουργείων και ΝΠΔΔ, παρατηρήσαμε δύο σημαντικές αλλαγές στη δομή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι οποίες θα δημιουργήσουν σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα στη λειτουργία των νησιών των Κυκλάδων.
Συγκεκριμένα, οι νέο-συσταθείσες Εφορείες Αρχαιοτήτων (οι οποίες συγχωνεύουν τις Εφορείες Κλασσικών και Βυζαντινών Μνημείων) για όλα τα νησιά του Αιγαίου έχουν έδρα την πρωτεύουσα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Ειδικά στο Νότιο Αιγαίο, αναφέρονται οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ως «Περιφερειακές Ενότητες», κάτι που δεν προκύπτει από το Ν.3852/2010 (Καλλικράτης, άρθρο 3 παρ. 3 εδάφια ια και ιβ). Η αναφορά αυτή, οδηγεί και στη συνέχεια στη δημιουργία μόνο δύο Εφορειών Αρχαιοτήτων, δηλαδή Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, ενώ στην πραγματικότητα η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου έχει δεκατρείς (13) Περιφερειακές Ενότητες.

Μάλιστα, ειδικά στο Νομό Κυκλάδων ο οποίος έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να αποτελείται από 24 νησιά, δημιουργείται μόνο μία Εφορεία Αρχαιοτήτων, με έδρα την Αθήνα(!), δηλαδή με έδρα εκτός της Περιφέρειας. Την ίδια στιγμή στην υπόλοιπη χώρα, οι έδρες των Εφορειών είναι πάντα στην πρωτεύουσα είτε της Περιφέρειας, είτε της Περιφερειακής Ενότητας. Στο Αιγαίο (Βόρειο και Νότιο) παρατηρούμε την άνιση μεταχείριση των Κυκλάδων, καθώς από τη μία τα Δωδεκάνησα έχουν έδρα τη Ρόδο και από την άλλη το Βόρειο Αιγαίο έχει τρεις Εφορείες Αρχαιοτήτων (Λέσβου, Χίου και Σάμου) μία δηλαδή για κάθε Περιφερειακή Ενότητα (αφήνοντας εκτός την Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας, η οποία δεν φαίνεται τίνος αρμοδιότητα θα είναι).
Καταλαβαίνετε πόσα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει αυτή η απόφασή σας, αν λάβετε υπόψη ότι μόνο οι κηρυγμένοι Αρχαιολογικοί Χώροι στις Κυκλάδες είναι διακόσιοι είκοσι δύο (222) και όλη η Τουριστική Υποδομή των νησιών μας και της χώρας μας, στηρίζονται στον πολιτισμό που προσφέρουμε στις Κυκλάδες.
Ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα, δημιουργείται στις Εφορείες  Νεωτέρων Μνημείων όπου και πάλι οι Κυκλάδες αναφέρονται ως Περιφερειακή Ενότητα (ενώ δεν είναι) και η αρμοδιότητα της υπηρεσίας επεκτείνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας.
Οι Κυκλάδες, ως προπύργιο του πολιτισμού μας, έχουν διακόσια δέκα επτά (217) κηρυγμένα νεώτερα μνημεία εκ των οποίων τα εκατόν τριάντα (130) βρίσκονται στην Ερμούπολη. Στη νέα υπηρεσία που δημιουργείται, θα υπάγεται και το μοναδικό Νεοκλασικό Σύνολο της Ερμούπολης, που όμοιο του δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Ένα αρχιτεκτονικό οικιστικό σύνολο που συντηρήθηκε σχεδόν ακέραιο μέχρι σήμερα και που θα έπρεπε να προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού με ειδικό γραφείο εντός του Ιστορικού Κέντρου της Ερμούπολης, όπως τόσες φορές έχουμε τονίσει με αλληλογραφία στους αρμόδιους Υπουργούς.
Σήμερα, όχι μόνο δεν γίνεται προσπάθεια αποκέντρωσης και μείωσης της γραφειοκρατίας, αλλά με το νομοσχέδιο αυτό αυξάνεται ο φόρτος εργασίας των υπηρεσιών, η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία των πολιτών καθώς και η απόσταση από τα αντικείμενα προστασίας, που δεν είναι άλλα από τα ίδια τα μνημεία μας στις Κυκλάδες.
Προκειμένου να αποφευχθούν υποχρεωτικές μετακινήσεις υπαλλήλων από την Αθήνα προς τις Κυκλάδες και δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν νέες προσλήψεις, προτείνουμε την αρχική στελέχωση των δύο Υπηρεσιών στις Κυκλάδες (Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων) από τα ήδη υπάρχοντα μόνιμα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στα νησιά μας. Όπως γνωρίζεται η Γεν.Γρ. Αιγαίου, καταργείται με το άρθρο 137 του ίδιου Σχεδίου Νόμου. Επίσης, μπορεί να γίνουν εθελοντικές μετατάξεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους Δήμους των Κυκλάδων αλλά και από άλλους καταργούμενους φορείς που έχουν εξειδικευμένο προσωπικό (π.χ. ΟΕΚ κ.α.).
Παρακαλούμε να εξετάσετε την πρότασή μας, πιστεύοντας ότι είναι περισσότερο λειτουργική τόσο για τις υπηρεσίες σας (και τους υπαλλήλους) όσο όμως και για τους πολίτες των Κυκλάδων. Βοηθάει στο στόχο της μείωσης της γραφειοκρατίας και δεν δημιουργεί νέες προσλήψεις ή υποχρεωτικές μετακινήσεις (με την ανάλογη κοινωνική αναστάτωση).  Σε κάθε περίπτωση, οφείλει να σταματήσει η Αθήνα να είναι το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων και να δοθεί ειδικό βάρος στον πολιτισμό και τον τουρισμό των νησιών μας.»