Πέμπτη, Μαρτίου 29, 2012

ο Νίκος, η ενέργεια και οι φορείς και οι Βρυξελλες...

Με φορείς νησιωτικών περιοχών συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο  ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων αλλά και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν Αιγαίου με τον "οικολογικό άνεμο" Νίκος Χρυσόγελος, συμπεραίνοντας οτι η διαβούλευση και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις προσπάθειες αξιοποίησης των ΑΠΕ στα νησιά, είναι αναγκαία.

Ο κ. Χρυσόγελος συζήτησε με φορείς ευρωπαϊκών νησιωτικών περιοχών για τους τρόπους προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα νησιά, σημειώνοντας οτι, διαίτερα σε μια εποχή οξείας και πολύπλευρης κρίσης, οι ΑΠΕ δε συμβάλλουν μόνο στην προστασία του κλίματος αλλά και στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, της παραμονής των τοπικών κεφαλαίων σε τοπικό επίπεδο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28/3, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας των Καναρίων Νήσων στις Βρυξέλλες, έγινε με πρωτοβουλία των εκπροσώπων 10 περιφερειακών, δημοτικών και επαγγελματικών φορέων από Κρήτη,  Κανάρια νησιά (Ισπανία) και Samsø (Δανία), που συμμετέχουν ως εταίροι στο πρόγραμμα INRES (Ανανεώσιμη Ενέργεια στα Νησιά). Το έργο, που χρηματοδοτήθηκε από το 7o Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία, (γνωστό και ως FP7), είχε ως στόχο τη συνεργασία μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών νησιωτικών περιφερειών για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Στην συνάντηση, μεταξύ άλλων, έγινε ουσιαστική συζήτηση για τα τεράστια ποσά που ξοδεύουν οι νησιωτικές περιοχές που εξαρτώνται ακόμα από τα ορυκτά καύσιμα, με το κόστος καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή από ντήζελ και μαζούτ στα μη συνδεδεμένα με το δίκτυο ελληνικά νησιά υπερβαίνει ετησίως τα 700.000.000 ευρώ καθώς και για τις δυνατότητες εξασφάλισης εσόδων για τις τοπικές κοινωνίες, ανάπτυξης βιώσιμων τοπικών οικονομικών δραστηριότητων και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Την ουσιαστική αντιμετώπιση των ανησυχιών των τοπικών κοινωνιών για τα ενεργειακά θέματα μέσω της οργανωμένης διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, της διαμόρφωσης εκ των προτέρων χωροταξικών σχεδίων και της λήψης αποφάσεων με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών για την επιλογή των τεχνολογιών και του μίγματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περιοχή.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα INRES μπορείτε να διαβάσετε εδω: http://www.inresproject.eu/index.html