Κυριακή, Μαρτίου 25, 2012

έρχονται οι εκλογές ή, περιμένοντας του .. βαρβάρους (!)

ή, είμαι ο Γιώργος Παπαμανώλης και είμαι Δημοκρατική Αριστερά!
ή, "πασοκ: ένας Γιώργης λιγότερος..."  (!)

Συζητήσεις έχει προκαλέσει η επιλογή του Γιώργου Παπαμανώλη βουλευτή πλέον της νεοσυγκροτηθείσας Κ.Ο. της "Δημοκρατικής Αριστεράς" (22.3) εκλεγμένου το διάστημα 2009 -2012 με το Πασοκ στις Κυκλάδες, να επιλέξει να προσχωρήσει στην πολιτική ομάδα που συγκρότησε ο Φώτης Κουβέλης.
Σε συνεντεύξεις του σε τοπικά καθώς και Αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης ο κ. Παπαμανώλης, ως μέλος της "ομάδας" των 5 διαγραφέντων απο το Πασοκ και ως μέλη της νεοσύστατης Κ.Ο. της "Δημοκρατικής Αριστεράς", έχει δηλώσει πως οι απόψεις του ίδιου και των 5 συναδέλφων του συγκλίνουν με τον Φώτη Κουβέλη ενω εμφανίστηκε σίγουρος για την πολιτική μεταγραφή του στη «Δημοκρατική Αριστερά», αναφέροντας οτι θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις Κυκλάδες με το νέο του κόμμα.
Σε συνεντεύξεις του σχετικά με την πολιτική του "στροφή" έχει αναφέρει μεταξύ άλλων οτι, "Για όσους επιχειρήσουν να με ταυτίσουν με τις κυβερνητικές πολιτικές, τα Μνημόνια και τα μέτρα λιτότητας, κάποια από τα οποία και ο ίδιος είχα ψηφίσει πριν χωρίσουν οι δρόμοι μου από το ΠΑΣΟΚ, αξίζει να πω οτι, όλοι μας έχουμε μια διαδρομή σε αυτόν τον τόπο και κρινόμαστε από τον κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει με μένα. Διαφώνησα πολλές φορές με το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας σημαντικά νομοσχέδια".
Παράλληλα, δεν έχει "διστάσει" να .. την "πέσει" και σε συναδέλφους του σχετικά με τον "βαθμό" εντοπιότητας τους ή επαφής τους με την πραγματικότητα και καθημερινότητα των Κυκλάδων, σημειώνοντας πως "..είναι ο μοναδικός εν ενεργεία βουλευτής των Κυκλάδων, ο οποίος είναι αυθεντικός Κυκλαδίτης και έχει ζήσει τα προβλήματα του Νομού περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο συνάδελφό του..". Χαρακτηριστικά διαβάζουμε οτι έχει αναφέρει πως, «Γεννήθηκα, μεγάλωσα, εργάσθηκα και ζω στις Κυκλάδες. Κι αυτή τη στιγμή είμαι ο μόνος βουλευτής που το έχει κάνει αυτό. Ο κ. Βρούτσης ναι μεν κατάγεται από τη Νάξο, αλλά δε νομίζω ότι έχει μεγαλώσει και έχει ζήσει στο νησί του. Ο κ. Ρήγας, ήρθε στις Κυκλάδες ως έπαρχος και αργότερα ως νομάρχης. Εγώ δε μπήκα κατευθείαν στην πολιτική. Πρώτα έζησα και εργάσθηκα, στο Νεώριο, στα πλοία, έγινα μικροεπιχειρηματίας και έχω ένα πλούσιο ιστορικό στις Κυκλάδες. Θεωρώ λοιπόν ότι μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου, γιατί έχω ζήσει τα προβλήματά του, δίπλα στους εργαζόμενους και στην κοινωνία».

Απο πλευράς ΝΔ εκ νέου υποψήφιος στις Κυκλάδες θα είναι ο εν ενεργεία βουλευτής Γιάννης Βρούτσης ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε ιδιαίτερα αναβαθμισμένο ρόλο ως αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα οικονομίας της ΝΔ. Θέση απο την οποία παρακολούθησε και έκρινε τις επιλογές της Κυβέρνησης σε οικονομικό επίπεδο, ενω συμμετείχε στην διαμόρφωση των θέσεων της ΝΔ σχετικά με την οικονομία. (κεντρικό θέμα άλλωστε ήταν τα "φορολογικά", σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή...) 
Πληροφορίες απο την ΝΔ λένε οτι το ψηφοδέλτιο να στελεχωθεί και απο νέους ανθρώπους που δεν θα έχουν συμμετάσχει ξανα στα κοινά, σε μια προσπάθεια να πλησιάσουν στον κόσμο που δεν θα έλεγε κανείς οτι αποτελούν και τον ... σκληρό πυρήνα της ΝΔ. Η εποχή πάντως ευνοεί σε ανοίγματα σε πρόσωπα καθώς και επιλογές που σε άλλες περιπτώσεις θα έμοιαζαν ακραίες.... 
Σε οτι αφορά το Πασοκ, σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του κ. Ρήγα (εκτός κι αν μας κάνει καμμιά .. έκπληξη όπως ο κ. Πάγκαλος που δήλωσε οτι δεν θα είναι υποψήφιος για λόγους που έχει εξηγήσει...) ενω σύμφωνα με πληροφορίες στο ίδιο κόμμα γίνονται προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο ώστε τα ψηφοδέλτια να αποτελούνται απο ανθρώπους που δεν ανήκουν στους "φαν" του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά εκφράζουν διάφορες τάσεις μέσα στο πασόκ, ώστε το κόμμα να διατηρήσει τον πολυσυλλεκτικό του χαρακτήρα (με τον οποίον άλλωστε καλά τα έχει καταφέρει τα τελευταία 20 χρόνια...) αλλά και να αντικρούσει στην πράξη τις απόψεις που το βλέπουν να μετατρέπεται σε "κόμμα Βενιζέλου". Ομοίως, και σε οτι αφορά το Πασοκ, είμαστε προετοιμασμένοι να ακούσουμε για υποψήφιους στους οποίους ενδεχομένως να μην πήγαινε ποτέ το μυαλό μας... 
Κρίμα πάντως που οι περισσότεροι "πασόκοι" έχουν καταπιεί .. την γλώσσα τους και δεν μπορούν να σκεφτούν και να βρουν τίποτε καλό να πούν για τα δύο χρόνια που κυβέρνησε η παράταξή τους (απο κεί να καταλάβει κανείς τι βέρτιγκο ζουν...) ενω ακόμη χειρότερα, ούτε οι νέοι του εν λόγο κόμματος φαίνεται να έχουν υπόψη τους 5-10 καλά πράματα που ενδεχομένως να συνέβησαν στις ζωές μας.... Το .. κρίμα λοιπόν, στον λαιμό τους, που λέει κι ο -σοφός- λαός... 
Απο πλευράς ΚΚΕ σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του κ. Βαγγέλη Σιγάλα, το δε ΚΚΕ φαίνεται οτι να ανεβάζει τα εκλογικά ποσοστά του, με την απορία να διαμορφώνεται σε επίπεδο Κυκλάδων στο "πόσο" θα τα ανεβάσει σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Και στον χώρο του ΚΚΕ "παίζει" η σκέψη να θέσουν υποψηφιότητα πρόσωπα γνωστά στην Αθήνα κι οχι προερχόμενα απο τον τοπικό "στίβο" σε μια προσπάθεια για ενα ακόμη καλύτερο άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία.

Απο πλευράς Σύριζα και χωρίς να έχουμε πολλές πολλές πληροφορίες μοιάζει μάλλον πιθανό να στηριχθούν νέοι άνθρωποι, με όσους μένουν και εργάζονται στις Κυκλάδες να εμφανίζουν πλεονεκτήματα έναντι "αθηνοκεντρικών" υποψηφιοτήτων. Απο πλευράς Σύριζα αναμένεται να γίνει προσπάθεια να συσπειρωθούν σε αυτόν τον πολιτικό χώρο οι λεγόμενες και ως "αντιμνημονιακές" ψήφοι, ή η ψήφος όσων δεν προτίθενται να στηρίξουν τα "μεγάλα" (;) κόμματα. 
Σε οτι αφορά την "δημοκρατική Αριστερά" "φαβορί" εκ των πραγμάτων θεωρείται ο κ. Παπαμανώλης που είχε και συνεχίζει να έχει αρκετά ισχυρό "φαν κλάμπ" στις Κυκλάδες, το οποίο μάλιστα προβλέπεται να ενισχυθεί μιας και φαίνεται οτι συσπειρώνει μεγάλο μέρος απο τις "αντιμνημονιακές" ψήφους. 
Αισθητή, σύμφωνα με ...το κλίμα που επικρατεί, θα καταφέρουν να κάνουν την παρουσία τους τα κόμματα των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" με επικεφαλής τον κ. Καμμένο καθώς και ο Λαός, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής καμμιά ανακοίνωση ή πληροφορία σχετικά με τα ονόματα των υποψηφίων τους.

Μαγιάτικες λοιπόν φέτος οι εκλογές, με τον ενδιαφέρον όμως του κόσμου και του κοσμάκη να εστιάζεται περισσότερο στις .. ανακοινώσεις και τα μέτρα του Ιουνίου (που απο τώρα ξέρουμε οτι θα παρθούν...) παρά στο άθροισμα των ψήφων των υποψήφιων.
Σε κάθε περίπτωση, με την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφίων σε τοπικό επίπεδο, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τα "πώς και τα γιατί" του καθενός...