Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 20, 2012

σύσκεψη για την κρουαζιέρα στην Σαντορίνη (19.9)

Ο προγραμματισμός των αφιξοαναχωρήσεων των κρουαζιεροπλοίων από το λιμάνι των Φηρών έτσι ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της ταυτόχρονης άφιξης ή αναχώρησής τους με αποτέλεσμα να συνωστίζονται οι επιβάτες στο λιμάνι ή στους χώρους του τελεφερίκ, η ασφάλεια των επιβατών με βάση τα νέα δεδομένα που προβλέπουν οι «νέοι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί ασφάλειας λιμένων» και το θέμα της ασφάλειας των πρανών της καλντέρας, απασχόλησαν την τεχνικού χαρακτήρα συνάντηση που είχαν χθές (19.9) οι αρχές της Σαντορίνης με εκπροσώπους των εταιριών που διαχειρίζονται τα κρουαζιερόπλοια.

Από πλευράς Σαντορίνης το παρόν τους έδωσαν ο Δήμαρχος Σαντορίνης κ. Ζώρζος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Αργυρός, Καφούρος και Α. Ζώρζος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σαντορίνης κ. Δαρζέντας, ο πρόεδρος της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης κ. Κανακάρης, ο λιμενάρχης Σαντορίνης κ. Βασαλάκης καθώς και τουριστικοί πράκτορες.

Στις τοποθετήσεις τους οι φορείς του νησιού αναφέρθηκαν στο θέμα της κατασκευής 2ου τελεφερίκ για την εξυπηρέτηση των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων, με τον Δήμαρχο της Σαντορίνης κ. Ζώρζο να αναφέρεται στην μελέτη που έχει ήδη ανατεθεί για το θέμα και αναμένεται να παραδοθεί στην Δημοτική Αρχή φέτος τον χειμώνα, καθώς και στο θέμα της ασφάλειας των πρανών της καλντέρας, η αντιστήριξη μέρους των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι μελέτες που έχουν παραδοθεί στον Δήμο του νησιού.
Από την πλευρά τους οι φορείς του νησιού έθεσαν στους εκπροσώπους των εταιριών που διαχειρίζονται τα κρουαζιερόπλοια, το θέμα των ταυτόχρονων αφιξοαναχωρήσεων των πλοίων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται, σε κάποιες περιπτώσεις, αδυναμία εξυπηρέτησης των επιβατών στους προβλεπόμενους χρόνους, από τις υφιστάμενες υποδομές και υπηρεσίες μεταφοράς τους, απο, προς και επάνω στο νησί.
Οι εκπρόσωποι των εταιριών από την πλευρά τους δεσμεύθηκαν ότι θα εξετάσουν το θέμα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Συμπερασματικά, αυτό που κατέστει σαφές από την όλη συζήτηση είναι η ανάγκη περεταίρω συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων στην σύσκεψη, καθώς η κρουαζιέρα αποτελεί και τείνει να αποτελέσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον, πυλώνα της οικονομίας των νησιών ή περιοχών όπου έχουν δημιουργηθεί υποδομές και υπηρεσίες εξυπηρέτησης κρουαζιεροπλοίων.

Επίσης έγινε σαφές ότι η εν λόγο συνάντηση θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ως forum και στην Σαντορίνη, ώστε να παρακολουθούνται και να σχολιάζονται διεξοδικά κάθε χρόνο οι εξελίξεις στον τομέα της κρουαζιέρας, καθώς και να συζητούνται από πολλές σκοπιές, ιδέες και λύσεις για την ακόμη καλύτερη πορεία της».
Όπως άλλωστε κατέληξαν οι περισσότεροι εκ των ομιλητών, «η σημασία των τοπικών συνεργασιών για την μεγιστοποίηση της οικονομικής απόδοσης των προσεγγίσεων κρουαζιεροπλοίων, είναι το σημαντικότερο σημείο που διασφαλίζει υψηλή ποιότητα προσφερομένων υπηρεσιών και οφέλη για τις τοπικές οικονομίες». 

Κι όλ αυτά, με δεδομένο ότι η Σαντορίνη είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια – τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, σε ότι αφορά την κρουαζιέρα, σύμφωνα και με την σχετική καταγραφή της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας.