Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 19, 2012

παλιοί και σπάνιοι χάρτες της Σαντορίνης στην Εστία του Πύργου, έως τις 30.9

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 16 Σεπτεβρίου η παρουσίαση της συλλογής παλαιών και σπάνιων χαρτών της Σαντορίνης και των γύρω νησιών, καθώς και μέρους του αρχείου των δημοσιευμάτων του Τύπου της εποχής, σχετικά με την τότε (1866) ηφαιστειακή δραστηριότητα, του ηφαιστείου της Σαντορίνης, του αρχαιολόγου Λευτέρη Ζώρζου, στην «Εστία» του Πύργου.


Οι δεκάδες φίλοι και ενδιαφερόμενοι που  ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, εξέτασαν τους περισσότερους από 60 χάρτες και γκραβούρες που απεικονίζουν τοπία της Σαντορίνης και άλλων νησιών του Αιγαίου, σε διάστημα 500 ετών.
Μέσα από τις απεικονίσεις αυτές ξετυλίγεται τόσο η μορφολογική εξέλιξη του τοπίου ως συνέπεια φυσικών φαινομένων όπως ηφαιστειακές εκρήξεις, σεισμοί κλπ., όσο και η πολιτιστική εξέλιξη του νησιού μέχρι τη σημερινή του μορφή.

Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι η συλλογή είναι το αποτέλεσμα της προσωπικής εργασίας και των αναζητήσεων στοιχείων και πληροφοριών για την Σαντορίνη του αρχαιολόγου Λευτέρη Ζώρζου, που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια, με πολλά από τα ντοκουμέντα που εκτίθενται να έχουν συλλεγεί σε πόλεις του εξωτερικού.

Η έκθεση έχει ελεύθερη είσοδο και θα παραμείνει επισκέψιμη καθημερινά 17.00 - 20.00 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.