Τρίτη, Αυγούστου 28, 2012

επιστρέφει στην Σαντορίνη ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ και η επιστημονική ομάδα του σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών


Δύο ναυάγια ανακάλυψε η αποστολή του Ρόμπερτ Μπάλαρντ έξω από την Πάφο, ενώ η ομάδα αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Σαντορίνη για μια ακόμη φορά….

Δυο ναυάγια, ένα της ελληνιστικής περιόδου και ένα που χρονολογείται στην εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ανακάλυψε το αμερικανικό ερευνητικό σκάφος Nautilus στην περιοχή του υποθαλάσσιου βουνού Ερατοσθένης, ανοικτά της Πάφου.
Επικεφαλής των 50 επιστημόνων στο Nautilus είναι ο Αμερικανός Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο ωκεανογράφος που έγινε διεθνώς γνωστός για την ανακάλυψη του ναυαγίου του Τιτανικού.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι το πλοίο της ελληνιστικής περιόδου μετέφερε προϊόντα από την Ελλάδα προς την Κύπρο ή αντίστροφα, καθώς στον βυθό εντοπίστηκαν αμφορείς της περιόδου αυτής.


Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, το ερευνητικό σκάφος Nautilus θα μελετά το υποθαλάσσιο ηφαίστειο έξω από τη Σαντορίνη, το βυθό της Κρήτης και τα Αιολικά Νησιά.

Ο ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπάλαρντ, περισσότερο γνωστός ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε το ναυάγιο του Τιτανικού στον Ατλαντικό, βάζει τώρα πλώρη για το Αιγαίο, όπου θα εξερευνήσει μεταξύ άλλων το υποθαλάσσιο ρήγμα που δίνει τους περισσότερους σεισμούς στην Ελλάδα.

Εξοπλισμένα με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και όργανα δειγματοληψίας, τα δύο τηλεχειριζόμενα υποβρύχια του Μπάλαρντ, ο «Ηρακλής» και ο «Άργος», θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος έξω από τη Σαντορίνη, καθώς και την περιοχή των νησίδων Χριστιανά και την Κρητική Λεκάνη.
Το Nautilus είχε πραγματοποιήσει αποστολή στην ίδια περιοχή και το 2010.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχουν στη νέα εξερευνητική αποστολή του Ρόμπερτ Μπάλαρντ.
Επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, η οποία διαρκέσει από 1 έως 11 Σεπτεμβρίου, είναι μεταξύ άλλων η Παρασκευή Νομικού, λέκτορας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκτός από το Αιγαίο, η αποστολή του Μπάλαρντ πραγματοποιεί επίσης έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τα Αιολικά Νησιά στο Τυρρηνικό Πέλαγος, βόρεια της Σικελίας. Ορισμένες από τις περιοχές που θα επισκεφθεί ανήκουν στο λεγόμενο Ελληνικό Τόξο, το όριο επαφής ανάμεσα στην ευρασιατική και την αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα, το οποίο ξεκινά στην Κεφαλλονιά, διασχίζει το Ιόνιο, περνά νότια της Κρήτης και καταλήγει στη Ρόδο.

Μέσω δορυφορικής σύνδεσης, οι ερευνητές του Nautilus πραγματοποιούν καθημερινά συνδέσεις με σχολεία της Αμερικής, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και του Ισραήλ.

Το ερευνητικό σκάφος Nautilus του θαλασσόλυκου απέπλευσε στα τέλη Ιουλίου από την Τουρκία σε μια αποστολή που θα διαρκέσει έναν περίπου μήνα. Θα χρησιμοποιήσει τρία τηλεχειριζόμενα βαθυσκάφη (Άργος, Ηχώ και Ηρακλής) για να βιντεοσκοπήσει βυθισμένες αρχαίες πόλεις, υδροθερμικά φρεάτια και υποθαλάσσια ηφαίστεια στο Αιγαίο, την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τη Μαύρη Θάλασσα.

Το πλοίο των 64 μέτρων, στο οποίο επιβαίνουν περίπου 16 επιστήμονες, θα μελετήσει μεταξύ άλλων το βυθό κοντά στα Αιολικά Νησιά στο Τυρρηνικό Πέλαγος, βόρεια της Σικελίας.
Πρώτα όμως θα εξερευνήσει το Ελληνικό Τόξο, το όριο επαφής ανάμεσα στην ευρασιατική και την αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα, το οποίο ξεκινά στην Κεφαλλονιά, διασχίζει το Ιόνιο, περνά νότια της Κρήτης και καταλήγει στη Ρόδο.
Δεδομένου ότι το γιγάντιο ρήγμα είναι η ζώνη όπου δύο ήπειροι συγκρούονται, η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογόνος και δεν αποκλείεται να κρύβει στο βυθό της ασυνήθιστες γεωλογικές δομές.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προ ημερών στο Mystic Aquarium, το ενυδρείο που δημιούργησε στο Κονέκτικατ, ο Μπάλαρντ είπε ότι έχει μεν μια γενική ιδέα για το τι θα συναντήσει.
«Αυτό που με συναρπάζει είναι όταν ψάχνουμε για κάτι αλλά τελικά βρίσκουμε κάτι σημαντικότερο» είπε ο ωκεανογράφος, σήμερα 69 ετών, ο οποίος είναι και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ στις ΗΠΑ.
Ο Μπάλαρντ ήταν επικεφαλής της αποστολής που εντόπισε το 1985 το ναυάγιο του Τιτανικού. Ανακάλυψε επίσης το θωρηκτό Bismarck και την τορπιλάκατο PT-109 που κυβερνούσε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο Τζον Κένεντι.

Βίντεο πραγματικού χρόνου, καθώς και φωτογραφίες της αποστολής, αναρτώνται στο δικτυακό τόπο www.nautiluslive.org  

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press