Δευτέρα, Αυγούστου 27, 2012

η τρισδιάστατη Σαντορίνη του 1703

Πλήθος κόσμου, μονίμων κατοίκων καθώς και επισκεπτών παρακολούθησαν το βράδυ της Κυριακής 26 Αυγούστου στο Συνεδριακό Κέντρο Νομικού στα Φηρά της Σαντορίνης, το αποτέλεσμα της εργασίας της κ. Μαρία Κωνστόνογλου, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του κ. Γιώργου Τόλιου, Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο πλαίσιο της τρισδιάστατης απεικόνισης παλαιών χαρτών του 15ου – 18ου αιώνα, περιοχών της Ελλάδας, που ανήκουν στην πολύτιμη συλλογή της κ. Μαργαρίτας Κουτσογιαννοπούλου – Σαμούρκα, γνωστής συλλέκτριας χαρτών και πορτολάνων.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η τρισδιάστατη απεικόνιση 4 χαρτών από περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και του χάρτη της Σαντορίνης που δημιουργήθηκε το 1703 από Γάλλους περιηγητές.
Οι χάρτες της Συλλογής Σαμούρκα έχουν στο σύνολό τους ανατυπωθεί και κυκλοφορήσει στην έκδοση ««Ιστορία της Χαρτογραφίας του ελληνικού χώρου, 1420-1800. Χάρτες της συλλογής Μαργαρίτας Σαμούρκα» με την επιμέλεια του Εθνικού Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος της Σαντορίνης προσέφερε στην κ. Σαμούρκα τιμητική διάκριση από πλευράς του Δήμου, για την προσφορά της στο νησί από το οποίο κατάγεται.

Παρόν στην εκδήλωση ήταν και ο διακεκριμένος καθηγητής και ορθοπεδικός χειρουργός (ή, κατά την δική του προσέγγιση «ορθοπαιδικός»…) καθώς και γνωστός συλλέκτης παλαιών χαρτών, κ. Παναγιώτης Σουκάκος ο οποίος στην σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στα μεγάλα και πολλαπλά οφέλη στους χώρους των επιστημών και της ιατρικής, της σύγχρονης τεχνολογίας για την τρισδιάστατη απεικόνιση αντικειμένων.