Παρασκευή, Μαΐου 04, 2012

επαγγέλματα της Σαντορίνης που αντέχουν στον χρόνο, από την blue star

Μια προσεγμένη και πολύ όμορφη παρουσίαση των παραδοσιακώνεπαγγελμάτων και τεχνών που αντέχουν στον χρόνο, στα νησιά των Κυκλάδων και στα Δωδεκάνησα, φιλοξενεί στην σελίδα της και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης η Attica Group και η Blue StarFerries.
Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας παρουσιάζονται παραδοσιακά επαγγέλματα και τέχνες που άντεξαν στο χρόνο σε 24 νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με την εταιρία,
Η Ελλάδα μας είναι ένας προικισμένος από τη φύση τόπος, καθώς αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία στη γη. Είναι επίσης προικισμένη όσον αφορά στους ανθρώπους της, οι οποίοι στο διάβα των αιώνων παρήγαγαν πολιτισμό και αποτέλεσαν το παράδειγμα για τη γέννηση κουλτούρας και παράδοσης και άλλων λαών.

Ιδιαίτερα το Αιγαίο, το οποίο υπήρξε από τα προϊστορικά χρόνια μια θάλασσα που περισσότερο ένωνε, παρά χώριζε, αναδείχθηκε σε χώρο όσμωσης πολιτισμών, ανθρώπινων συναντήσεων και οικονομικών συναλλαγών. Στην περιοχή αυτή οι Έλληνες εκμεταλλευόμενοι τα τοπικά υλικά, ανέπτυξαν μία ακολουθία νέων επαγγελματικών ειδικοτήτων, που χάρη στην αφοσίωση και στο μεράκι των δημιουργών τους, επιβιώνουν μέχρι σήμερα. 

Η κρίση που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας τα περισσότερα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα, είναι μεταξύ άλλων η αστικοποίηση, η έλλειψη ενδιαφέροντος των αναγκών που τα δημιούργησαν, αλλά και η κυκλοφορία τυποποιημένων προϊόντων. Για το λόγο αυτό, τα περισσότερα παραδοσιακά εργαστήρια καλούνται να επαναπροσδιορίσουν το προϊόν και το αγοραστικό τους κοινό, να αξιοποιήσουν και να προβάλλουν τα πλεονεκτήματά τους, να προσαρμοστούν στις προτιμήσεις της αγοράς για το χειροποίητο, το λιγότερο μαζικό και να προσδώσουν στην παραγωγή τους έναν ποιοτικό χαρακτήρα διακριτό από εκείνον των βιομηχανικών προϊόντων. 
Σήμερα, το Αιγαίο παραμένει ζωντανό, εξακολουθεί να παράγει πολιτισμό, συμβαδίζει με τον σύγχρονο τρόπο ζωής αλλά πάντα με σεβασμό στις αρχέγονες ρίζες που αποτέλεσαν το πλαίσιο για την αναγέννηση των αξιών και της εξέλιξής του.

Ενώ, σε ότι αφορά την Σαντορίνη γίνεται παρουσίαση στην δουλειά και το έργο του Αντώνη Αρβανίτη παραδοσιακού οργανοπαίκτη, της Κυριακής Αρβανίτη που φτιάχνει παραδοσιακά μελιτίνια, του Ραφαήλ Αρβανίτη οργανοπαίκτη τσαμπούνας, του Μιχάλη και της Ιωάννας Αρβανίτη παραγωγών παραδοσιακής φάβας, και του Γιάννη Πανταζή, μουσικού και κατασκευαστή της παραδοσιακής τσαμπούνας.