Παρασκευή, Μαΐου 04, 2012

ελληνίδες που ξεπερνούν τα όρια - Εύη Νομικού

Αναφορά στην Εύη Νομικού από την Σαντορίνη, λέκτορα Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε στις 28.4 η εφημερίδα «τα Νέα» σε άρθρο με τίτλο «ελληνίδες που ξεπερνούν τα όρια» και που υπογράφει η Εύη Σαλτού.
Στο κείμενο, και σχετικά με τις υποθαλάσσιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα (σ.σ. τα καλοκαίρια του 2006 και 2011) από το ΕΛΚΕΘΕ στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κουλούμπου καθώς και στην ευρύτερη υποθαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, αναφέρεται ότι,

Είναι μία από τις ελάχιστες - αν όχι η μοναδική - γυναίκες γεωλόγους στην Ελλάδα, οι οποίες ασχολούνται ενεργά με την ωκεανογραφία και κάνουν σημαντικές ανακαλύψεις στον βυθό. Η λέκτορας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευή Νομικού, από το 1998 έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 60 ωκεανογραφικές αποστολές - μεταξύ αυτών στο Βόρειο Αιγαίο, νότια της Κρήτης, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Νότια Ιταλία - κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα, εξερευνώντας το άγνωστο της θάλασσας. «Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει μόνο τα χερσαία ηφαίστεια, χωρίς να είναι ιδιαίτερα γνωστό ότι γύρω από αυτά υπάρχουν, είτε σαν συνέχειά τους, είτε μεμονωμένα, υποθαλάσσια ηφαίστεια ενεργά ή όχι. Είχα την τύχη να καταδυθώ στα περισσότερα ηφαίστεια με το βαθυσκάφος "Θέτις" του ΕΛΚΕΘΕ, όπως το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου (ΒΑ της Σαντορίνης) στα 500 μέτρα βάθος. Στις πρώτες μου καταδύσεις το 2000 στην περιοχή γύρω από την Νίσυρο ανακάλυψα υποθαλάσσιους κρατήρες ΒΔ της νησίδας Στρογγύλης σε βάθος 190 μέτρων, που ήταν άγνωστοι μέχρι τότε. Στη συνέχεια το 2006 σε κατάδυση στη βόρεια πλευρά της Νέας Καμένης, στην Καλντέρα της Σαντορίνης, διαπίστωσα ότι οι λάβες των ηφαιστειακών εκρήξεων του 1925 συνεχίζονται και στον υποθαλάσσιο χώρο, όχι μόνο στη επιφάνεια του νησιού όπως ήταν μέχρι τότε γνωστό».