Δευτέρα, Μαΐου 21, 2012

η εφαρμογή του Καλλικράτη καθώς και τα έργα....

Τα προβλήματα εφαρμογής του Καλλικράτη καθώς και τα έργα που πραγματοποιούνται και πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο νησί, κυριάρχησαν σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος της Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος.
Στην συνέντευξή του ο κ. Ζώρζος αναφέρθηκε στο ιστορικό της συγκρότησης και λειτουργίας της σημερινής δημοτικής αρχής, μιλώντας για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί στους δήμους ο νόμος του Καλλικράτη για την Αυτοδιοίκηση, ο οποίος διέπει σε κάθε επίπεδο την λειτουργία τους.
Συγκεκριμένα ο κ. Ζώρζος αναφέρθηκε στις χρονοβόρες, περίπλοκες αλλά και αναγκαστικές διαδικασίες διάλυσης με την μορφή που είχαν, των οργανισμών του Δήμου, και την επανασύστασή τους σε νέες δομές, σημειώνοντας παράλληλα οτι η "έναρξη λειτουργίας" της σημερινής δημοτικής αρχής μπορεί να υπολογιστεί από τον Ιούνιο του 2011 οπότε και ο Δήμος της Σαντορίνης ανασυστήθηκε ως νομικό πρόσωπο και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του.
Σχετικά με τα οικονομικά των Δήμων ανέφερε οτι τα έσοδά τους σε σχέση με το παρελθόν έχουν περικοπεί κατά τουλάχιστο 55,16% ενω χαρακτήρισε σοβαρό πλήγμα την κατάργηση του προγράμματος Θησέας που ενίσχυε οικονομικά την Αυτοδιοίκηση στην υλοποίηση μεγάλων έργων.
Ο κ. Ζώρζος αναφέρθηκε επίσης στις υπάρχουσες, και εντεινόμενες καθώς φαίνεται,  
δυσκολίες θεσμικού χαρακτήρα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στους Δήμους έχουν περιέλθει 452 αρμοδιότητες, χωρίς όμως τους αντίστοιχους πόρους.

Λειψοί : η ..κοιτίδα της .. επανάστασης κατά του Καλλικράτη..(!)...
Παράλληλα, ο Δήμαρχος της Σαντορίνης , απο το σύνολο των 325 δήμων της χώρας αναφέρθηκε ενδεικτικά στην περίπτωση του Δήμου των Λειψών, με τον δήμαρχο του μικρού αυτού νησιού να εκφράζει στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ την αγανάκτησή του για τον Καλλικράτη καθώς και την αδυναμία του δήμου του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, παραδίδοντας συμβολικά τα κλειδιά του (τόση επαναστατικότητα.... μήπως έχει κάτι που την διεγείρει αυτό το νησί;....!)

Στο θέμα της καθαριότητας ανέφερε ότι αυτήν την εποχή η καθαριότητα του νησιού γίνεται από το μόνιμο (και νόμιμο…) προσωπικό του Δήμου καθώς και από 9 οδοκαθαριστές ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι σε άλλες ειδικότητες συνδράμουν αναγκαστικά στο έργο της καθαριότητας.
Ο δήμαρχος της Σαντορίνης κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί και αναμένεται να πραγματοποιηθούν απο την δημοτική αρχή.
Μεταξύ άλλων κ. Ζώρζος αναφέρθηκε επιγραμματικά στην γενικότερη πολιτική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα συμπεραίνοντας οτι “όσο πιο πολυδαίδαλο είναι το σύστημα της διοίκησης, τόσο πιο πολλές και… πολυδαίδαλη είναι και η διαφθορά...”, ενώ, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το προσωπικό του Δήμου της Σαντορίνης γιατί παρά τις οικονομικές περικοπές που έχουν υποστεί ως εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για το καλύτερο αποτέλεσμα για το κοινό όφελος.