Παρασκευή, Μαΐου 25, 2012

διαμαρτυρία Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Σαντορίνης για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ραντάρ …

Την διαμαρτυρία της για την  αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ραντάρ που βρίσκεται πλησίον της, εκφράζει μέσα από δημοσίευμα σε σελίδα του διαδικτύου η Ι.Μ. του Προφήτη Ηλία στην Σαντορίνη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναφέρονται στην σελίδα, αυτές τις ημέρες επιχειρείται η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων από ειδικό συνεργείο και προκειμένου να τοποθετούν καινούργια μηχανήματα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρουσιάζονται από την πλευρά της Μονής,

Το Ραντάρ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20 μέτρων από μία Μονή, πού έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο με ακτίνα προστασίας 500μ. γύρω από αυτό.
Το όρος του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Μονή είναι ενταγμένο στον Εθνικό κατάλογο NATURA 2000 και ως εκ τούτου προστατευόμενο και ασύμβατο με κάθε είδους στρατιωτική εγκατάσταση.
Οι επιπτώσεις στην υγεία των μοναχών, προσκυνητών και επισκεπτών του Μοναστηριού είναι αδιαμφισβήτητες εξ αιτίας της καρκινογόνου ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από το ραντάρ.
Το 1999 με διαδοχικές αποφάσεις του Υπ. Μεταφορών ανακλήθηκε το δικαίωμα χρήσης και εκπομπής όλων των κεραιών συμπεριλαμβανομένου και του ραντάρ της Σαντορίνης, το οποίο όμως διατηρήθηκε στην θέση του για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με την Ι.Μ. του Προφήτη Ηλία, “εδώ και 15 χρόνια αγωνιζόμαστε ακατάπαυστα όχι για την κατάργηση της λειτουργίας του ραντάρ, αλλά για την μεταφορά του και συνέχιση της λειτουργίας του σε ακατοίκητη βραχονησίδα κοντά στην Σαντορίνη και μεταφορά του σήματός του μέσω link στις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, ως αποτέλεσμα των πολυετών προσπαθειών της Μονής ήταν ύστερα από δεκάδες έγγραφα και παρεμβάσεις, η μετεγκατάσταση των κεραιών των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών καθώς και του ΟΤΕ από χώρο πολύ κοντά στο Μοναστήρι όπου και βρίσκονταν, σε άλλο χώρο, και πάλι γειτονικό, λόγο και της μορφολογίας της Σαντορίνης, αλλά όχι και τόσο κοντά στο Μοναστήρι.