Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 01, 2011

Γ. Βρούτσης περί οικονομίας, ανεργίας, προυπολογισμού και άλλων δαιμονίων..

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, σχετικά με την αυξηση του ΦΠΑ (σ.σ. γενικώς, κι οχι στο ενδεχόμενο να αυξηθεί στα νησιά) έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Ενώ σε λίγες μέρες ξεκινάει η εφαρμογή της επαχθούς φορολόγησης με 23% στο χώρο της εστίασης, η Κυβέρνηση δείχνει να παραμένει αμετανόητη και προσηλωμένη στην εξοντωτική υπερφορολόγηση και αύξηση κατά 156% (από 9% σε 23%) του ΦΠΑ.
Επιδεικτικά αδιαφορεί για τις φωνές και τις διαμαρτυρίες των επιχειρήσεων του τουρισμού και της εστίασης, που προβλέπουν τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή αυτού του μέτρου. Συνέπειες όπως, νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις, επιπλέον διόγκωση της ανεργίας και μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού εθνικού μας προϊόντος.

Σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού σημειώνει μεταξύ άλλων οτι:
«Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 25,1% το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%!!!
Τα έσοδα συνεχίζουν να καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν διευρυνόμενη υπέρβαση έναντι των στόχων, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει και προβλέπεται πλέον ακόμη πιο μειωμένο, το «εσωτερικό χρέος» διογκώνεται, η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία «εκτινάσσεται» στα ύψη.

Ο κ. Βρούτσης, με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας της Παγκόσμιας Τράπεζας και της International Finance Corp για το κύμα φυγής των επιχειρήσεων από την Ελλάδα (ανακ. 30.8.) προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Τα αποτελέσματα της έρευνας της Παγκόσμιας Τράπεζας και της International Finance Corp, επιβεβαιώνουν απόλυτα αυτό που εδώ και αρκετό καιρό λέει η Νέα Δημοκρατία για την επανεκκίνηση της οικονομίας και στo οποίo, δυστυχώς, προκλητικά “κωφεύει” η κυβέρνηση.
Την ώρα που η εγχώρια αγορά πιάνει “πάτο”, εξαιτίας της φορολογικής καταιγίδας που έχει εξαπολύσει το οικονομικό επιτελείο, περισσότερες από 2.000 ελληνικές επιχειρήσεις -το 40% μόνο φέτος- μετανάστευσαν στη γειτονική Βουλγαρία, αναζητώντας ένα ασφαλές και ευνοϊκό φορολογικό καταφύγιο.
Αυτό το κύμα φυγής, οφείλεται στον χαμηλό φορολογικό συντελεστή του 10%, που ισχύει στη γειτονική μας χώρα, καθώς και στους χαμηλότερους συντελεστές που ισχύουν στις υπόλοιπες όμορες χώρες -σε σχέση με την Ελλάδα όπου το ποσοστό περιγράφεται στο 45%. Γεγονός, που αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τις επιχειρήσεις απέναντι στο επαχθές και πολυδαίδαλο Ελληνικό Φορολογικό Σύστημα.

Ο κ.Βρούτσης, με αφορμή τη διακοπή της λειτουργίας του Νεωρίου Σύρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ΔΕΗ κατέβασε τους διακόπτες, λόγω οφειλών προς αυτήν, στη μεγαλύτερη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Αιγαίου, το Νεώριο Σύρου, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να διακόψει τη λειτουργία της.
Πιο συγκεκριμένα, στην έγκαιρη (από 20/06/2011) προειδοποίηση της επιχείρησης προς την αρμόδια ΔΟΥ της Σύρου, για την επίσπευση των διαδικασιών επιστροφής φόρου εισοδήματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, εισέπραξε ως απάντηση (8/7/2011) την απροθυμία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στο αίτημά της, λόγω “υπερβολικού φόρτου εργασίας!!!”.
Οι ευθύνες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Παρότι γνώριζε το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη. Αποτέλεσμα, το Νεώριο σήμερα να αδυνατεί να εξοφλήσει ακόμη και τις οφειλές του προς τη ΔΕΗ.

Επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, με θέμα τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», κατέθεσαν 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι κύριοι Μ. Χαρακόπουλος, Κ. Τασούλας, Ν. Νικολόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Μ. Σαλμάς, Α. Λυκουρέντζος, Γ. Βρούτσης, Κ. Τζαβάρας, Κ. Καραγκούνης και Κ. Μαρκόπουλος.

Τη στιγμή αυτή επέλεξε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να εντάξει, κατά δυσεξήγητο τρόπο, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) σε ρόλο «μεσάζοντα» στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», που προβλέπουν την πρόσληψη 55.000 ανέργων. Τα προγράμματα εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013. Όσοι επιλεγούν θα απασχολούνται σε φορείς της αυτοδιοίκησης, καθώς και νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για 5 μήνες.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά σε πρόγραμμα για την ανεργία, δεν κατευθύνεται όλο το διατιθέμενο ποσό προς τους ανέργους, αλλά προβλέπεται σκανδαλωδώς «έμμεσο κόστος του Δικαιούχου» που ανέρχεται στο 5% των συνολικών δαπανών. Δηλαδή, οι ΜΚΟ θα λαμβάνουν ένα σεβαστό ποσό ανά άνεργο που θα εντάσσεται στο πρόγραμμα ως «μεσιτικά», γεγονός που συνιστά απαράδεκτη πρακτική.
Σοβαρότατο ζήτημα προκύπτει και με την καταλληλότητα των φορέων υλοποίησης, καθώς οι δικαιούχοι –ΜΚΟ, Σωματεία, Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις- δεν επιβάλλεται από τους όρους του προγράμματος να έχουν καμία προηγούμενη εμπειρία ή δραστηριοποίηση σε παρόμοιο πεδίο. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες, που δεν διαψεύδονται, για ΜΚΟ οι οποίες έχουν συσταθεί τους τελευταίους μήνες με προφανή και αποκλειστικό σκοπό τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Επιπλέον, ήδη μεγάλος αριθμός δημοσιευμάτων στον Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο αναφέρονται σε παράτυπη, και προφανώς ύποπτη συναλλαγής, συμμετοχή σε Διοικητικά Συμβούλια κάποιων ΜΚΟ, που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα, κομματικών στελεχών, παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολιτευτών ή συγγενών τους.