Τρίτη, Αυγούστου 30, 2011

οχι σε αυξήσεις του ΦΠΑ στα νησιά δηλώνει (και) ο δήμαρχος της Σαντορίνης

Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο -και στα σενάρια που συζητιούνται στο Υπ. Οικονομικών- αύξησης και εξίσωσης με άλλες περιοχές του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά, εκφράζουν με δηλώσεις τους σήμερα στην εφημερίδα "τα νέα" δήμαρχοι των νησιών, κυρίως μεγάλων των Κυκλάδων, απο αυτά που στον Τύπο χαρακτηρίζονται ως "πολυτελή"ή "κοσμοπολίτικα", κινδυνεύοντας πέρα απο το πλήγμα που υπολογίζεται οτι θα δεχθούνστην οικονομία τους, να συμπαρασύρουν και τα μικρότερα των περιοχών τους.

"Ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της Σαντορίνης" εκτιμά ο δήμαρχός της Νίκος Ζώρζος. «Η διαφορά μας από τα άλλα νησιά είναι πως εδώ το κόστος διαβίωσης είναι πραγματικά μεγαλύτερο εξαιτίας των τσουχτερών μεταφορικών. Τα πάντα στο νησί μας είναι ακριβότερα, συγκριτικά με άλλες περιοχές, νησιωτικές και μη. Μια νέα επιβάρυνση στους χώρους εστίασης θα είναι ισχυρό χτύπημα στον γαστρονομικό τουρισμό, σε αυτή τη θεματική μορφή εναλλακτικού τουρισμού που τόσο συμβάλλει στο εθνικό εισόδημα και καταβάλλουμε υπερπροσπάθειες να τον ενισχύσουμε. Πιθανή μεγαλύτερη φορολόγησή μας θα συνιστούσε αντικίνητρο, γι' αυτό και σκοπεύουμε να αντιδράσουμε εφόσον αλλάξει το ισχύον status. Ηδη η ανησυχία στην τοπική κοινωνία είναι έκδηλη. Καλό θα ήταν το οικονομικό επιτελείο να ξαναδεί το θέμα. Είναι λάθος να προσδοκά εισοδήματα από τον τουρισμό μας και ταυτόχρονα να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον ΦΠΑ, στο τέλος θα πάψει να έχει και αυτό το σταθερό εισόδημα. Το κράτος ας μη βλέπει μόνο την είσπραξη αλλά και την ανάπτυξη, ειδικά των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών της χώρας», σημειώνει.

«Να μην κάνουν τον φόρο επαχθέστερο για εμάς. Θα αντιδράσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις αν πάψει να εφαρμόζεται η έως τώρα "ευνοϊκή" ρύθμιση με τον ΦΠΑ», προειδοποιεί, μέσω των «ΝΕΩΝ», ο δήμαρχος της Μυκόνου Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας. «Ο ισχύων ΦΠΑ είναι κεκτημένο δικαίωμά μας. Αγωνιστήκαμε γι' αυτόν, γι' αυτό και πρέπει να παραμείνει ως έχει. Την ώρα που οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού μας είναι όλες υποστελεχωμένες, με τον ΦΠΑ της Μυκόνου ασχολούνται στο υπουργείο Οικονομικών; Ας καταλάβουν ότι εδώ δεν ζουν μόνο οι τουρίστες αλλά και μόνιμοι κάτοικοι, που δεν αντέχουν σε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και την εστίαση», υποστηρίζει. «Μας λένε ακριβούς, θα γίνουμε τώρα ακόμα ακριβότεροι; Με μεγαλύτερο ΦΠΑ δεν θα είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί. Δηλαδή, θα στείλουμε τους τουρίστες μας στην Τουρκία; Ηδη, με τέτοια κρίση οι επιχειρηματίες μας τους κρατούν με νύχια και με δόντια. Μόνο με τον… πελεκάνο θα μείνουμε;», αναρωτιέται.

Σύμφωνα με το ίδιο θέμα, «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», ξεκαθαρίζουν οι τοπικές Αρχές και επιχειρηματίες στα "κοσμοπολίτικα" νησιά, σε περίπτωση που αλλάξει τελικά, όπως φημολογείται, το ισχύον καθεστώς με τον μειωμένο κατά 30% ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές.
Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να βάλει τέλος σε αυτή τη διακριτική φορολογική μεταχείριση ειδικά για τα πλούσια νησιά του Αιγαίου, πυροδοτεί τις αντιδράσεις των νησιωτών.