Την Τρίτη 30.8. πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο η 10η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου με τα εξής θέματα,
Κανονισμός λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου, αγορά ακινήτου για την στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, συγκρότηση επιτροπής επαγγελματικής κατάρτησης, έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΣΠΑ με θέμα την δημιουργία μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού στα μικρά νησιά των Κυκλάδων, συμμετοχή της Περιφέρειας στο δίκτυο των Ευρωπαικών Περιφερειών για ανταγωνιστικό και βιώσιμο τουρισμό (NecsTour), συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, συγκρότηση επιτροπής για την πραγματοποίηση Ελληνορωσικού συνεδρίου στην Ρόδο, περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρησης αποβλήτων, στέγαση υπηρεσιών περιφερειακών ενοτήτων, επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή συμπαραστάτη του πολίτη.
Οι ενστάσεις και οι εντάσεις
Ένταση επικράτησε λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης μετά (αλλά και πρίν..) και την απόφαση της παράταξης της μειοψηφίας του Π.Σ. να αποχωρήσει για λίγα λεπτά απο την αίθουσα καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τα προβλήματα που, όπως υποστηρίζει, υπάρχουν στην λειτουργία της Περιφέρειας, του Συμβουλίου καθώς και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα απο "την πολιτική του μνημονίου" και που έχουν αντίκτυπο στην περιοχή του Ν. Αιγαίου και για τα οποία η σημερινή Περιφερειακή Αρχή δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αμέσως μετά την αποχώρηση του κ. Χαράλαμπου Κόκκινου από την συνεδρίαση του οργάνου, σχολίασε την συγκεκριμένη συμπεριφορά, τονίζοντας πως “το κορυφαίο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας έχει να ασχοληθεί με σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο”. Ζητήματα που, βεβαίως, έχουν και πολιτική διάσταση. Οι επικεφαλής των παρατάξεων είναι πολιτικά στελέχη κομμάτων, τα οποία έχουν θέσεις για τα θέματα αυτά, που συζητούνται και στη Βουλή.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε το σύνολο των θεμάτων και, βεβαίως, με διάλογο να συνθέσουμε τις διάφορες απόψεις, καταλήγοντας από κοινού σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Απευθύνω έκκληση στους περιφερειακούς συμβούλους να συμβάλλουν όλοι στην προσπάθεια να μην απαξιώνεται το κορυφαίο πολιτικό όργανο της Περιφέρειάς μας.
Μας παρακολουθούν οι πολίτες και δημιουργούν αλγεινή εντύπωση για τη λειτουργία μας».
Οι συνεχείς εκκλήσεις του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου να επικρατήσει ησυχία και τάξη στην αίθουσα, προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ Λουκά Κοτσαδάμ, που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση κατά του κ. Γκούφα και του Περιφερειάρχη, κάνοντας λόγο για «πολιτική αλητεία».
Παρά την παράκληση του κ. Μαχαιρίδη να ανακαλέσει, αυτό δεν έγινε, με τον Περιφερειάρχη να δηλώνει ότι, «Ίσως δεν έχει αντιληφθεί ο κ. Κοτσαδάμ πως στο κυρίαρχο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας έχει συναδέλφους που μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις του κόμματός του. Η στρατηγική του “τσαμπουκά” δεν δικαιολογείται από καμιά δημοκρατική διαδικασία. Ο τόπος μας έχει πληρώσει ακριβά τον αυταρχισμό και την “με το έτσι θέλω” επιβολή των απόψεων».
Στο ίδιο θέμα (σ.σ. της αποχώρησης του ιδίου και του συνδυασμού του) σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής του Συνδυασμού "νέα εποχή για τα νησιά μας" Χαράλαμπος Κόκκινος αναφέρει ότι,
Η αποχώρηση ήταν 15λέπτη με συμβολικό χαρακτήρα επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να αναδειχθεί και να καταγγελθεί η πλειάδα των προβλημάτων που συσσωρεύονται στα νησιά μας από την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική και στα οποία η περιφερειακή αρχή κωφεύει. Με την πράξη μας διαμαρτυρηθήκαμε και καταγγείλαμε την κυβερνητική πολιτική που δημιουργεί καθημερινά στρατιές ανέργων, μειώνει μισθούς & συντάξεις, υποβαθμίζει τα νησιά μας και «φρενάρει» την ανάπτυξη, αγνοεί τη νησιωτικότητα, την κυβερνητική βούληση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας καθώς και την περιφερειακή αρχή που επί οκτώ (8) μήνες τώρα υπολειτουργεί, σιωπά στην υποχρηματοδότηση και στην υποστελέχωση και στα προβλήματα της καθημερινότητας που διογκώνονται.
Ενδεικτικά δεν έχει μεριμνήσει για την εκλογή Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη & της Επιχείρησης, την συγκρότηση σε σώμα των θεματικών επιτροπών Τουρισμού & Αγροτικής Οικονομίας, την συγκρότηση της Περιφερειακής Επιτροπής Επαγγελματικής Κατάρτισης, την συγκρότηση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, την παραχώρηση γραφείων στις παρατάξεις της μειοψηφίας, δεν έχει βάλει στην ημερήσια διάταξη καμίας από τις δέκα συνεδριάσεις θέμα που έχει προταθεί από την μειοψηφία.
Έπρεπε να περάσουν οκτώ (8) μήνες από την έναρξη λειτουργίας του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, για να συζητηθεί και να ψηφιστεί στη 10η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο στις 30 Αυγούστου ο Κανονισμός Λειτουργίας του.
Ο περιφερειακός συνδυασμός της μείζονος μειοψηφίας «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας», από το Μάιο 2011, είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην επιτροπή επεξεργασίας του Κανονισμού. Ειδικότερα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ν. Αιγαίου Κωνσταντίνος Κουκάς και Γιώργος Παπαμανώλης, είχαν προτείνει, μεταξύ άλλων:Την δυνατότητα σύγκλησης δύο συνεδριάσεων σε δύο συνεχόμενες ημέρες, με σκοπό την εξοικονόμηση κόστους μετακινήσεων και ταυτόχρονα έγκαιρη και παραγωγική συζήτηση των θεμάτων και λήψη των αποφάσεων.
Την αυστηρή τήρηση του αυτονόητου κανόνα ότι, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, "ψηφίζουν όσοι είναι φυσικά παρόντες" δίχως πρόβλεψη επιστολικής ψήφου ή να λογίζονται παρόντες καθ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης όσοι αποχωρούν ενδιάμεσα για οποιοδήποτε λόγο.
Την παραχώρηση στις περιφερειακές παρατάξεις κατάλληλα εξοπλισμένου χώρου και γραμματειακής υποστήριξης στην έδρα της Περιφέρειας όπως προβλέπεται από την νομοθεσία και παραμένει κενό γράμμα νόμου.
Κατά την διάρκεια του Π.Σ εξελέγησαν με μυστική ψηφοφορία, οι τέσσερις εκπρόσωποι του οργάνου στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
Στη διαδικασία συμμετείχαν 44 περιφερειακοί σύμβουλοι (45 οι παρόντες, απείχε ο κ. Νίκος Χρυσόγελος).
Από την παράταξη της πλειοψηφίας εξελέγησαν οι Γιώργος Πόκκιας (24 ψήφοι), Κώστας Σταυλάς (18) και Αντώνης Κοκιασμένος (15).
Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας εξελέγη ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος (10 ψήφοι).
Αναπληρωματικοί εξελέγησαν οι κ. Δημήτρης Γρυπάρης από την πλειοψηφία και ο κ. Θεοδόσης Βαρκάς από τη μείζονα μειοψηφία. Στις αιτιάσεις του κ. Νίκου Χρυσόγελου περί «αντιδημοκρατικής διαδικασίας», με το σκεπτικό ότι οι δύο μεγάλες παρατάξεις θα εκπροσωπούνται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, «την ώρα που έχουν χάσει τη λαϊκή πλειοψηφία, σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων», όπως είπε, ο κ. Μαχαιρίδης κάλεσε τον επικεφαλής της παράταξης «Οικολογικός Άνεμος» να σέβεται τις διαδικασίες, τους νόμους, το Σύνταγμα και τη λαϊκή ετυμηγορία.
Νωρίτερα και με επιστολή του στο προεδρείο του ΠΣ ο επικεφαλής του συνδιασμού "οικολογικός άνεμος" είχε προτείνει η συνεδρίαση να είναι 2ήμερη ώστε να συζητηθούν καλύτερα τα θέματα καθώς και επιπλέον άλλα όπως αυτά της «σύνθετη τουριστική κατοικίας», της αύξησης του ΦΠΑ στα είδη εστίασης, της δημιουργίας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας την συμμετοχή της Περιφέρειας στην διοργάνωση "open days" κ.α.)