Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 02, 2011

Ντοκυμαντέρ για την Ατλαντίδα ή ε, όχι και παραισθησιογόνα ρε παιδιά…

ή, σε “απλά” μαθηματικά, 22.000 αντίτυπα για την Βρετανική αγορά, 14.000 ευρώ συν 23% ΦΠΑ (this must have shocked -or make them laugh!- the Englishmen..) για το Υπ. Πολιτισμού... και στο φόντο, Ατλαντίδα!

Η χαμένη Ατλαντίδα, η έκρηξη του ηφαιστείου, μύθοι και αλήθειες μπορεί εύκολα να προκαλέσουν συγχύσεις..
Το BBC Northern Ireland (της Βόρειας Ιρλανδίας) σκοπεύει να δημιουργήσει ένα DVD με τίτλο "Ατλαντίς - το τέλος ενός κόσμου, η γέννηση ενός θρύλου", το οποίο θα διαθέσει σε 20.000 αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα. Θα ακολουθήσει διάθεση σε πολλές άλλες γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες είναι τα ελληνικά και τα ιαπωνικά. Πού εμπλέκεται η Ελλάδα; Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της έγκρισης του αιτήματος για κινηματογραφικές λήψεις στη Σαντορίνη και στο Ηράκλειο Κρήτης. Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων θα λάβει 14 χιλιάδες ευρώ, πλέον ΦΠΑ 23% που θα εισπράξει το κράτος. Σε κάθε διάθεση σε νέα χώρα θα προστίθενται τέλη, όπως ορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και επεσήμανε ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης.

Αλλά... Υπάρχουν και τα "αλλά". Τουτέστιν, το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε, ως όφειλε, να γίνουν διορθώσεις στο σενάριο. Διότι, μπορεί κανείς να φαντάζεται ό,τι θέλει για την ταύτιση Ατλαντίδας - Σαντορίνης, όμως δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζονται ιεροί τελετουργικοί χοροί με χρήση παραισθησιογόνων π.χ., που καμιά αρχαιολογική και ιστορική βάση δεν έχουν...