Κυριακή, Αυγούστου 07, 2011

Αυγουστος 2011, στην παραλία, Νο2

-τι να κάνουμε μ' αυτούς τους δήμαρχους να μην κλέβουνε; ....
-μα, δε κλέβουνε αυτοί... οι γύρω γύρω, πάντα..
-εν πάσει περιπτώσει, κάν'τους εναν Καλλικράτη....
-κι ετσι δεν θα κλέβουνε;
-τουλάχιστο έτσι θα νομίζει ο κόσμος...

ή, με το βλέμμα στραμμένο στα πανηγύρια...
ή ουκ εν τω πολλώ το ευ...

Τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα των δήμων εξελίσσονται σε -very- low budget story.... Αυτό, μοιάζει να το έχουν καταλάβει οι περισσότεροι. Κι όσοι δεν το 'χουν καταλάβει, θα το καταλάβουν στην συνέχεια.. Τώρα, εαν αυτό κάνει τα πράγματα καλύτερα, ο καιρός θα το δείξει ..

Έτσι όπως το σκέπτομαι πάντως, λίγους μήνες νωρίτερα, θα ήταν πολύ πιθανό ο κατα τόπο τοπικός Τύπος να αναφερόταν στις "δυσκολίες συγκρότησης των νέων δήμων, στα προβλήματα λειτουργίας των δημοτικών διαμερισμάτων, στις συγκεχυμένες αρμοδιότητες στα "χωριά"κ.λ.π. κι όλ' αυτά υπο το πρίσμα των "κομμένων" πόρων κ.λ.π.... Πολύ πιθανό δε, να διαβάζαμε οτι "αρμοδιότητες χωρίς πόρους, δε μπορούν να προσδώσουν ανάπτυξη στα χωριά και αντιμετώπιση των καθημερινών τους προβλημάτων.." καθώς και άλλα ανάλογα κλισέ που κατα καιρούς χρησιμοποιούνται στην δικιά μας την εργασία. Ενω θα έπεφτε και η σχετική "θλίψη"... με το χειρότερο -και πιο ιντριγκαδόρικο και "φαντασμαγορικό!- σενάριο να θέλει να παραιτούνται πρόεδροι και να τραβάνε τα μαλλιά τους, να διαμαρτύρονται και να φωνάζουν οι "χωριάτες", να ασκούν κριτική οι δημοσιογράφοι ..κ.ο.κ. Είναι όμως ετσι τα πράγματα; ή μήπως πρέπει να σοβαρέψουμε (όσο μπορεί ο καθένας..) και να τα δούμε διαφορετικά; Μιας και το "οικονομικό" -όπως θα αποδείξει η εποχή- δεν είναι το παν για τη λειτουργία ενός θεσμού, χωρίς απο την άλλη αυτό να σημαίνει οτι χωρίς πόρους μπορεί κανείς να κάνει και πολλά πράγματα..

Οι φετινές μικρές και μεγαλύτερες γιορτούλες πάντως στην Σαντορίνη αυτό αποδεικνύουν. Οτι "ουκ εν τω πολλώ το ευ" περνάμε καλύτερα.
Πιο άνετα, πιο χαλαρά και πιο ουσιαστικά. Και χωρίς να παλεύουμε με τις .. λέξεις, προσπαθώντας να αποδείξουμε οτι ενα πανηγύρι είναι κάτι πολύ περισσότερο απο ενα πανηγύρι (κι έχει ενδεχομένως πολύ σοβαρές πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις...) απο οτι ακριβώς είναι η δουλειά του, να διασκεδάσει δηλαδή τον κόσμο του... Όπως κάνει δηλαδή κάθε πράμα για τον κόσμο του, στον τόπο του και στον χρόνο του..

Επίλογος, που τον εχω κάνει πολλές φορές με πολύ μεγαλύτερο κόστος απο το σημερινό (έχουν υποτιμηθεί και πολλά πράγματα βλέπετε..!)
Καλή η "πολιτιστική αποκέντρωση και αναβάθμιση της περιφέρειας" αλλά κάθε βράχος και φεστιβάλ, κάθε ραχούλα και πολιτιστική εκδήλωση, ε, κάπου όλη αυτή η κατάσταση είχε αρχίσει να κουράζει.., άπαντες τους εμπλεκόμενους..
Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στην περίπτωση του νησιού, αλλά, ολόκληρης της ελλάδας..