Τετάρτη, Αυγούστου 10, 2011

επιτροπής πολιτών για το Sea Diamond - νεότερα στοιχεία

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της επιτροπής πολιτών με στόχο την ανέλκυση του Sea Diamond,

Η περιοχή της Καλντέρας της Σαντορίνης είναι μέχρι σήμερα σχετικά υγειής. Όστώσο τα μύδια που τοποθετήθηκαν επάνω από το ναυάγιο του Sea Diamond βρέθηκαν μέσα σε ενάμιση μήνα παραμονής τους μέσα στο νερό αρκετά επιβαρυμένα με πετρελαιοειδή και επίσης είχαν μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο που προφανώς προέρχεται από τη διάβρωση του ναυαγίου.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία έκθεσης του ΕΛΚΕΘΕ, το ναυάγιο περιέχει τοξικές ουσίες που αποδεσμεύονται αργά στο θαλάσσιο περιβάλλον και γι' αυτό οι μετρήσεις πρέπει να συνεχιστούν...
Δηλαδή, όταν θα αρχίσουμε να μετράμε τα βαρέα μέταλλα σε ανησυχητικές ποσότητες, όταν η διάβρωση θα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και η ανέλκυση θα είναι αδύνατη, τότε τι θα κάνουμε? Πότε θα μας πει επιτέλους το ΕΛΚΕΘΕ τι μέλει γενέσθαι σε μερικά χρόνια εάν αφήσουμε το ναυάγιο εκεί?
Ο προηγούμενος πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, κ. Χρόνης Γεώργιος το είχε δηλώσει: "Βραχυπρόθεσμα, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν είναι ορατή. Μακροπρόθεσμα, εάν δεν γίνει η ανέλκυση, η όλη κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη" - Ελευθεροτυπία, 15/4/2008.
Η μελέτη που έγινε από το Πολυτεχνείο Κρήτης ολοκληρώθηκε και υποστηρίζει ότι η ανέλκυση είναι αναγκαία. Δεν έχουμε ακούσει μέχρι τώρα κάποιον άλλο επιστήμονα να υποστηρίζει το αντίθετο. Αντιθέτως, πολλές άλλες φωνές λένε το ίδιο, το προφανές:
Ανελκύστε το Sea Diamond όσο είναι ακόμη νωρίς.

Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ για το θέμα μπορείται να το διαβάσετε εδω