Τετάρτη, Αυγούστου 10, 2011

υπέρ της "αυτοτέλειας" των πανηγυριών

Κατά πλειοψηφία, με 14 ψήφους κατά της χρηματοδότησης και 8 υπέρ -στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας- αποφάσισε την μη χρηματοδοτική ενίσχυση απο πλευράς του Δήμου Σαντορίνης του πανηγυριού του ναού της Επισκοπής Γωνιάς, το δημοτικό συμβούλιο Σαντορίνης στην πρόσφατη συνεδρίασή του.
Το θέμα, ως ήταν απο αρκετούς αναμενόμενο, απασχόλησε για αρκετή ώρα την συνεδρίαση, με τις απόψεις των δημοτικών συμβούλων να διίστανται σχετικά με την σκοπιμότητα και την δυνατότητα των χρηματοδοτήσεων καθώς και την δημιουργία ενός υγιούς οικονομικά μέλλοντος για την συνέχιση των θρησκευτικών πανηγυριών στο νησί.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος της Σαντορίνης, μεταξύ άλλων, διευκρίνισε οτι ναι μεν το θέμα αφορά το αίτημα για την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου πανηγυριού, όπως αυτό προτάθηκε με τα επιχειρήματα της σημαντικότητας, δημοφιλίας και θρησκευτικής σπουδαιότητας του ναού, πλήν όμως και κατ επέκταση, αφορά γενικότερα τα αιτήματα χρηματοδότησης κι άλλων πανηγυριών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, απο τον Δήμο της Σαντορίνης.
Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος της Σαντορίνης επιχειρηματολόγησε υπέρ της άρσης της χρηματοδότησης των πανηγυριών απο την δημοτική Αρχή, υπό το σκεπτικό της δημιουργίας αυτοχρηματοδοτούμενων εκδηλώσεων που θα είναι ικανές να "σταθούν στα πόδια τους" δίχως την ανάγκη ή την ευκολία της οικονομικής στήριξης απο την δημοτική Αρχή, σύμφωνα και με την θέση του συνδυασμού που είχε εκφραστεί σαφώς, σε έγκαιρο χρόνο.

Έκπληξη δε προκάλεσε το γεγονός οτι κανένας δημοτικός σύμβουλος πλήν της κ. Αργυρού στην τελική διευκρίνηση της κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας, δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της πιθανής οικονομικής ενίσχυσης των πανηγυριών και απο την τοπική Μητρόπολη.
Αξίζει δε να σημειώσουμε οτι εκ των 8 δημοτικών συμβούλων που ψήφισαν υπέρ της χρηματοδότησης του πανηγυριού της Επισκοπής Γωνιάς, υπήρξε η διευκρίνηση οτι αυτή θα έπρεπε να ισχύσει μόνον για φέτος.