Τρίτη, Ιουλίου 19, 2011

ΤΕΔΚ για αρμοδιότητες προϊσταμένων οικονομικών υπηρεσιών Δήμων

Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, έστειλε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων και Δήμαρχος Σύρου Γιάννης Δεκαβάλλας, με αφορμή τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στους προϊσταμένους των οικονομικών υπηρεσιών των Δήμων και Περιφερειών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3871/2010. Αποτέλεσμα των προβλέψεων του νόμου είναι η υποβολή παραιτήσεων πολλών υπευθύνων της οικονομικής υπηρεσίας, δημιουργώντας δυσεπίλυτα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των δήμων.


Ειδικότερα στην επιστολή του προς τον Υπουργό, ο κ. Δεκαβάλλας μεταξύ άλλων αναφέρει οτι:

«Ο προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 3871/2010. Εκτός της ευθύνης που έχει ως προϊστάμενος το Δήμου, σύμφωνα με το νόμο, του δίνεται επιπλέον η υπευθυνότητα για τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και των χρηματοδοτούμενων από τον εκάστοτε Δήμο φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Η διάχυση της υπευθυνότητας και στα λοιπά νομικά πρόσωπα του δήμου, που προβλέπει ο προαναφερόμενος νόμος, είχε ως αποτέλεσμα την εύλογη αντίδραση των προϊσταμένων οικονομικών υπηρεσιών των νησιωτικών μας δήμων, η οποία τους οδήγησε μέχρι και την υποβολή παραίτησης.

Οι προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών των δήμων μας, όπως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι, καταβάλλουν σήμερα κάθε δυνατή προσπάθεια για την οργάνωση και την χρηστή λειτουργία των νέων Καλλικρατικών δήμων.

Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι κατανοητό, ότι οι προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών αναλαμβάνουν επιπρόσθετα πολύ μεγάλη ευθύνη, με την ανάθεση του ελέγχου των δημοτικών νομικών προσώπων και γενικότερα των εποπτευόμενων φορέων. Παράλληλα όμως είναι και πρακτικά δύσκολο το να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πολλαπλές υποχρεώσεις που έχουν σήμερα στο δήμο και στις υποχρεώσεις που τους ανατίθενται με βάση τον προαναφερόμενο νόμο.

Ολοκληρώνοντας την επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας ζητά να επανεξεταστούν οι διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 3871/2010 και να απαλλαχθούν οι προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών από την υπευθυνότητα για την διασφάλιση της πιστής δημοσιονομικής διαχείρισης των χρηματοδοτούμενων από το Δήμο φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.