Τετάρτη, Μαΐου 11, 2011

δήμος θήρας - επιστολή στο ΙΚΑ για τις ανάγκες σε γιατρούς

Επιστολή στην διοίκηση του ΙΚΑ έστειλε ο Δήμαρχος της Σαντορίνης με αίτημα την επίλυση του προβλήματος με τις σοβαρές ελλείψεις γιατρών του εν λόγο ασφαλιστικού φορέα στο νησί.
Στην επιστολή γίνεται λόγος για ανάγκες σε γιατρούς παθολόγους και γενικής ιατρικής.
Σχολιάζοντας δημοσιογραφικά το θέμα, έχουμε να προσθέσουμε οτι οι ανάγκες των ασφαλισμένων διογκώνονται ιδιαίτερα αυτην την εποχή, που λόγο της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας πολλοί ασφαλισμένοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τα έξοδα μετακίνησής τους στην Αθήνα ή άλλες πόλεις για την κάλυψη των υγειονομικών τους αναγκών, που λόγο της συγκεκριμένης τουριστικής περιόδου πολλοί εργαζόμενοι αδυνατούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους για να καλύψουν εκεί τις ανάγκες τους σε γιατούς του ταμείου τους, ενω τέλος θα σημειώναμε οτι η κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων σε νησιωτικές περιοχές θα έπρεπε να έχει προτεραιότητα, στην βάση των πολιτικών "περί της νησιωτικότητας"...

Σύμφωνα με την επιστολή,
Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ στη Θήρα αριθμεί περίπου 6.000 ασφαλισμένους οι οποίοι εδώ και τέσσερις μήνες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα με την ιατρική τους περίθαλψη, λόγω της έλλειψης ιατρών συμβεβλημένων με το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Γνωρίζουμε ότι προσφάτως το Ίδρυμα προέβη στην προκήρυξη συμβάσεων για ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που θα βελτιώσουν σημαντικά την περίθαλψη των ασφαλισμένων. Όμως το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην έλλειψη κυρίως ιατρών παθολόγων και γενικής ιατρικής.
Έως το 2010 οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούντο από πέντε ιατρούς παθολόγους και γενικής ιατρικής, μετά όμως τη λήξη της σύμβασης τριών εξ αυτών οι δύο εναπομείναντες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τόσο μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων. Θα πρέπει επίσης να τονισθεί ότι ο ένας εκ των δύο ιατρών εκτελεί χρέη ελεγκτού ιατρού, με αποτέλεσμα να μην του επιτρέπεται η συνταγογράφηση παροχών και άλλων ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και ότι η Α΄ ΥΕ αδυνατεί να συγκροτηθεί με αποτέλεσμα μακροχρόνια αιτήματα των ασφαλισμένων να παραμένουν αναπάντητα.
Επειδή στο αρμόδιο υποκατάστημα Θήρας στο οποίο και απευθυνθήκαμε μας γνώρισε ότι έχει αναφέρει στη Διοίκηση τα παραπάνω προβλήματα, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας, προκειμένου να ανακηρυχθούν οι τρεις θέσεις ιατρών παθολόγων ή γενικής ιατρικής, που είναι απολύτως απαραίτητες για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.