Τετάρτη, Ιανουαρίου 05, 2011

συμπεράσματα Ημερίδας "ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΝΗΣΙΑ: προοπτικές ανάπτυξης"

Από το Γραφείο Τύπου του Υφυπουργού Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κυρίου Παναγιώτη Ρήγα μας ενημέρωσαν σχετικά με το κείμενο με τα βασικά συμπεράσματα της Ημερίδας «ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΝΗΣΙΑ: προοπτικές ανάπτυξης στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2013», τα οποία προέκυψαν από τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων ομιλητών. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 20.12.2010 στην Χίο.
Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων,
(το πλήρες κείμενο είναι στην διάθεση όσων ενδιαφέρονται)

- Οι επιβεβαιωμένες ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών δημιουργούν άνισες συνθήκες ανάπτυξης σε σχέση με άλλες περιοχές της ΕΕ, με δυσμενείς επιπτώσεις στην ελκυστικότητά τους ως τόπου κατοικίας και επιχειρηματικότητας, αλλά και με ένταση που ποικίλει μεταξύ των νησιών.

- Η ποικιλομορφία των νησιωτικών περιοχών δεν άρει το γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά του μικρού μεγέθους και της απομόνωσης τα καθιστούν διακριτή περίπτωση από άλλες περιφέρειες της Ευρώπης. Τα νησιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε οικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και ιδιαίτερα ευπαθή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

- Ένα επιπρόσθετο χαρακτηριστικό για πολλά από τα νησιά, πέραν της νησιωτικότητας, είναι ο περιφερειακός τους χαρακτήρας, συχνά ως εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θέση τους έχει σημαντική γεωστρατηγική, γεωοικονομική, αλλά και γεωπολιτισμική σημασία, όχι μόνον για τις χώρες τους, αλλά και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πιέσεις στις οποίες εκτίθενται είναι πολλές, από την παράνομη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο, μέχρι τους έντονους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

- Σε πολλές περιπτώσεις το κόστος υλοποίησης δημόσιων πολιτικών είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό στις ηπειρωτικές περιοχές. Η εξάρτηση από τις εισαγωγές, η απουσία οικονομιών κλίμακας, η απομόνωση δημιουργούν πρόσθετο κόστος, το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό των ευρωπαϊκών πολιτικών σε συνάφεια με την αρχή της αναλογικότητας.