Πέμπτη, Νοεμβρίου 11, 2010

Ένωση Πλοιάρχων Θήρας

Την επιστολή της παραίτησής του δημοσιοποίησε σήμερα στα τοπικά Μέσα ενημέρωσης ο επί δεκαετίας πρόεδρος της Ένωσης Πλοιάρχων Θήρας κ. Δημήτρης Μηνδρινός.


Κατά την διάρκεια της θητείας του ο κ. Μηνδρινός ανέδειξε την Ένωση Πλοιάρχων Θήρας σε ισότιμο συνομιλητή όλων των φορέων του νησιού καθώς και των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους που ασχολούνται με θέματα ναυτιλίας, με τις πρωτοβουλίες τις Ένωσης να βρίσκονται τακτικότατα στην επικαιρότητα.

Μεταξύ άλλων, ως πρόεδρος της Ένωσης ο κ. Μηνδρινός είχε εισηγηθεί πολλές φορές, και μάλιστα παρουσιάζοντας μελέτες και έρευνες που ο ίδιος με την συνεργασία τοπικών φορέων είχε πραγματοποιήσει και συντάξει με αποδέκτη τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, σχετικά με την αναγκαιότητα της παρουσίας στο τουριστικό λιμάνι του νησιού που δέχεται μεγάλο αριθμό κρουαζιερόπλοιων, ενός μόνιμου πλοηγού με αντικείμενο εργασίας την πλοήγηση αυτού του τύπου των πλοίων στην περιοχή της καλντέρας. Δυστυχώς, οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δεν έφεραν μόνιμο αποτέλεσμα.

Επίσης πολλές φορές κατά την διάρκεια της θητείας του ο κ. Μηνδρινός είχε αναφερθεί με παρεμβάσεις του στα τοπικά Μέσα στο θέμα των ναυδέτων, στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν καθώς και «στο πώς» θα έπρεπε να λειτουργούν καλύτερα για την ασφάλεια των πλοίων και των επιβατών τους.

Ο κ. Μηνδρινός με μεγάλη ευαισθησία στον σημερινό ναυτικό και την οικογένειά του είχε εισηγηθεί σειρά ευνοϊκών -και οικονομικών- μέτρων για την καλυτέρευση της καθημερινότητάς του, ενώ με σεβασμό στον απόμαχο ναυτικό την κατασκευή μνημείου στο νησί, πρόταση η οποία βρήκε τελικά δυσκολίες στην υλοποίησή της.

Σε κάθε περίπτωση η θητεία του κ. Μηνδρινού κρίνεται πλήρης σε επίπεδο προφοράς στον ναυτικό και την ναυτοσύνη.

Η επιστολή,

Σαντορίνη 10 Νοεμβρίου 2010
Παραίτηση Προέδρου Ενώσεως Πλοιάρχων Ε.Ν. Επαρχίας Θήρας Δημήτριου Μηνδρινού.

Μετά από μια δεκαετία ως Πρόεδρος της Ενώσεως Πλοιάρχων Ε.Ν της Επαρχίας Θήρας , δια προσωπικούς λόγους υπέβαλα την παραίτηση μου , παραμένω μέλος στην Ένωση μας.

Επιθυμώ δια του παρόντος να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλα τα μέλη της Ενώσεως μας , που όλα αυτά τα χρόνια με τίμησαν με την ψήφο τους εκλέγοντας με πρόεδρο.

Κατά την δεκαετία της προεδρίας μου είμεθα πάντα παρόντες και προσφέραμε τις υπηρεσίες και συμβουλές μας αφιλοκερδώς , δια θέματα γενικώς ναυτιλίας , λιμάνια κλπ στις αρχές και φορείς του νησιού μας που κατά καιρούς μας ζητήθηκαν , όπως πχ δια τον σχεδιασμό του μελλοντικού λιμένα στην νότια πλευρά της Σαντορίνης , το Αμμούδι της Οίας κ.α.

Διοργανώσαμε επιμορφωτικές εκδηλώσεις όπως π.χ «θαλάσσια ασφάλιση και είδη αυτής , P & I CLUBS , οργάνωση και λειτουργία , ρόλος στην ανάπτυξη της ναυτιλίας με ομιλητές τον γνωστό θηραίο Ναυτικολόγο Δικηγόρο κο. Στέλιο Παπανδρεόπουλο και τον επίτιμο Αρχηγό Λ.Σ Ναύαρχο Ανδρέα Συρίγο.»

Συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις που είχαμε προσκληθεί από τις αρχές και φορείς του τόπου μας .

Το έτος 2001 ο τότε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κατόπιν προσκλήσεως του συμπατριώτη μας Αρχηγού τότε του Λ.Σ Ναυάρχου Ανδρέα Συρίγου και της Ενώσεως μας επισκέφτηκε την Θηρασία και την Θήρα.

Ήταν η πρώτη φορά που Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας πραγματοποίησε επίσκεψη στη Θηρασία . Τόσο ο Αρχηγός όσο και εγώ εκθέσαμε στον κ. Υπουργό προβλήματα της αρμοδιότητάς του που απασχολούσαν τα νησιά Θηρασία και Θήρα.

Συμμετείχαμε στις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τις επισκέψεις των εκάστοτε Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και του Υφυπουργού μετά την βύθιση του Κ/Π ‘’SEA DIAMOND’’

Διοργανώσαμε συνεστιάσεις με συμμετοχή των μελών μας και οικογενειών τους και πολλών εκλεκτών φίλων της Ενώσεως μας .

Συμπαρασταθήκαμε (σιωπηρώς )οικονομικά και ηθικά σε συνανθρώπους μας .

Τα μέλη της Ενώσεως μας τιμήθηκαν με Βραβεία (Διπλώματα) από τους ακόλουθους :

Τον αείμνηστο πρόεδρο του Ι.Λ.Ε.Μ.(Ιδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια) κον Ευάγγελο Μπελλώνια δια την προσφορά μας στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία, όπως και από τον Πρόεδρο της κοινότητας Οίας κον Γεώργιο Χάλαρη δια την συμβολή μας στην προβολή της Ελλάδος παγκοσμίως και την προσφορά μας στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία και στον τόπο μας.

Ένας από τα εκλεκτά μέλη της Ενώσεως μας που τιμήθηκε με τα προαναφερόμενα Βραβεία , υπήρξε και ο αείμνηστος "Βετεράνος" Αρχιπλοίαρχος Καπετάν Μανώλης Πελεκάνος συμπαραστάτης και καλός σύμβουλος μας ως μεγαλύτερος και εμπειρότερος.

Αναφέρομαι με σεβασμό στη Μνήμη του .


Προσωπικά ως εκλεγμένος πραγματογνώμων από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιώς αλλά και ως αναπληρωματικό μέλος Α.Σ.Ν.Α. (Ανακριτικό Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων)μου εζητήθη από την Αρμόδια Δικαστική Αρχή να καταθέσω τις απόψεις μου για το ναυτικό ατύχημα στη Σαντορίνη , στις βυθίσεως του Κ/Π ‘’SEA DIAMOND’’.Δυστυχώς την ημέρα εκείνη δεν βρισκόμουν στο νησί.

Οι προσπάθειες των μελών της Ενώσεως μας πάντα προέβλεπαν και θα προβλέπουν θέλω να πιστεύω στην πραγματοποίηση των σκοπών της ιδρύσεως της Ενώσεως μας που μεταξύ των άλλων είναι σύμφωνα με το καταστατικό μας «Η ενεργώς συμπαράσταση μας σε πάσης φύσεως προσπάθεια παντός φορέως προς ανάπτυξη , προαγωγή και διασφάλιση της Ναυτιλίας , Ναυσιπλοΐας και παντός είδους της δια θαλάσσης μεταφοράς εν σχέση προέχοντος με την επαρχία Θήρας» και από 01 Ιανουαρίου 2011 την Περιφέρεια μας.

Τέλος εύχομαι στον Πρόεδρο και στα μέλη του εκλεγέντος νέου Δ.Σ καλή συνέχεια και επιτυχία στο έργο τους.

Θα είμαι πάντα συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια τους για το καλύτερο αύριο του νησιού μας .

Στο μεγάλο καράβι – όπως το ονομάζω –που λέγεται Σαντορίνη

Δημήτριος Μηνδρινός, Πλοίαρχος Ε.Ν