Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 15, 2010

Με σημερινή του ανακοίνωση - πρόσκληση ο Σύλλογος Εστιατόρων Σαντορίνης μας ενημερώνει και καλεί τα μέλη του καθώς και τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες του χώρου να συμμετάσχουν σε εναν κύκλο επαφών με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη και εξέλιξη των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου,

"Σαντορίνη, Γαστρονομικός προορισμός"

Μια πρόταση από εστιάτορες για να το πετύχουμε
Ένας κύκλος επαφών σε τέσσερις Κυριακές


Στο νησί μας εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται με επιτυχία μια προσπάθεια ανάδειξης και εξέλιξης των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας. Μια προσπάθεια που υποστηρίχθηκε με επισκέψεις δημοσιογράφων και δημοσιεύσεις, με ειδικά συνέδρια, με οργάνωση συμποσίων, με βραβεύσεις προϊόντων και εστιατόρων, με το κίνημα του Slow Food, με τη βοήθεια της Aegean Cuisine, με τους δρόμους του κρασιού και τα επισκέψιμα οινοποιεία, με μαθήματα μαγειρικής, με εκθέσεις και διαγωνισμούς, ώστε να προβάλλεται αυτό το μέρος του τουριστικού προϊόντος στους επισκέπτες μας, ακόμη και στις λίγες ώρες παραμονής τους (κρουαζιέρα).

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο γαστρονομικός τουρισμός, το κομμάτι εκείνο των επισκεπτών που επιδιώκουν τη γνωριμία με την τοπική γαστρονομία και είναι πρέσβεις μας για τη διάδοσή της. Τουριστικοί προορισμοί όπως της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας που επένδυσαν πάνω σ’ αυτό έχουν πολλά να μας διδάξουν, αλλά και τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς στη Σαντορίνη είναι πλέον ορατά. Το κρασί κάνει διεθνή καριέρα, η φάβα, το τοματάκι, η κάπαρη, το φιστίκι τυποποιούνται ώστε να είναι αναγνωρίσιμα και εγγυημένα και με τιμές που ικανοποιούν τον παραγωγό, τον αγρότη χάρις στη μεγάλη απορροφητικότητα από την τουριστική κατανάλωση και τις εξαγωγές. Μέχρι τώρα όλη αυτή η δουλειά έχει γίνει εμπειρικά είτε από μεμονωμένα άτομα είτε από μικρές ομάδες. Τώρα που όλο και περισσότεροι εμπλέκονται σ΄ αυτή την ιστορία, νομίζουμε ότι χρειάζεται μια καλύτερη, ομαδική και συντονισμένη προσπάθεια. Γι’ αυτό το Δ.Σ του Συλλόγου Εστιατόρων με την υποστήριξη του επιμελητηρίου Κυκλάδων και στο πλαίσιο του προγράμματος της Aegean Cuisine αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα κύκλο επαφών με όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους και τελικό σκοπό τη σύσταση ενός φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα προβάλλει τη Σαντορίνη ως γαστρονομικό προορισμό και μέλη αυτούς που θα ήθελαν να συμμετάσχουν, όχι μόνο οικονομικά αλλά και με την επιχειρησιακή συμβολή τους με φυσικό επακόλουθο την προβολή της δουλειάς τους μέσα από αυτό το φορέα.

Εγκαινιάζουμε λοιπόν, ένα κύκλο επαφών σε τέσσερις Κυριακές, στο χώρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κάθε φορά στις 10:30 το πρωί.

Α’ Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010
Συνάντηση εστιατόρων- ενημέρωση για τα παραπάνω
Δηλώσεις συμμετοχής, επιλογή εκπροσώπων

Β’ Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010-09-10
Συνάντηση με ξενοδόχους, πράκτορες- ενημέρωση, δηλώσεις συμμετοχής, περαιτέρω
διεύρυνση της επιτροπής

Γ’ Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010-09-10
Συνάντηση με παραγωγούς, εμπόρους- ενημέρωση, δηλώσεις συμμετοχής, περαιτέρω
διεύρυνση της επιτροπής

Δ’ Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010-09-10
Συνάντηση των εκπροσώπων με τις αρχές, τους υποψηφίους δημάρχους, τράπεζες,
ΜΜΕ και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς- ενημέρωση και δηλώσεις υποστήριξης

Ελπίζοντας ότι βρίσκετε ενδιαφέρουσα εν μέσω κρίσης την πρόσκλησή μας, σας περιμένουμε τις επόμενες Κυριακές.

Το Δ.Σ. Συλλόγου Εστιατόρων Σαντορίνης

Υ.Γ. Εισηγητής και συντονιστής των συζητήσεων εκ μέρους του συλλόγου θα είναι ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, τηλ.: 6974387868