Τρίτη, Ιουλίου 06, 2010

Η εξερεύνηση της υποθαλάσσιας περιοχής του Κουλούμπου συνεχίζεται.


Η ωκεανογραφική έρευνα που ξεκίνησε το καλοκαίρι το 2006 με το Ω/Κ σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και το Ω/Κ σκάφος 'Endeavor" στο ηφαιστειακό πεδίο της Σαντορίνης, αναμένεται να συνεχιστεί φέτος από το Ω/Κ «Nautilus» μετην άριστη συνεργασία-συμμετοχή ξένων και Ελλήνων επιστημόνων.
Το δεύτερο μέρος της ωκεανογραφικής έρευνας που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2006 με το σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. σε συνεργασία με τους ξένους επιστήμονες στο ηφαιστειακό πεδίο της Σαντορίνης, αναμένεται να συνεχιστεί φέτος.

Συγκεκριμένα, από τις 29 Ιουλίου έως και τις 12 Αυγούστου 2010 θα πραγματοποιηθεί ωκεανογραφική έρευνα στον υποθαλάσσιο χώρο ανατολικά του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης με το Ω/Κ σκάφος «Nautilus» στα πλαίσια του Ερευνητικού-Εκπαιδευτικού Προγράμματος «New Frontiers in Ocean Exploration 2010» των Ξένων Πανεπιστημίων-Ινστιτούτων: Institute for Exploration (IFE), Ocean Exploration Trust (OET), University of Rhode Island (URI) και Center for Ocean Exploration and Archaeological Oceanography (COEAO) σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ι.Γ.Μ.Ε.

Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών υπεύθυνη είναι η ωκεανογράφος Δρ. Νομικού Παρασκευή η οποία συμμετείχε και στον προηγούμενο ερευνητικό ωκεανογραφικό πλόα τον Μάιο-Ιούνιο του 2006 με το Ω/Κ σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στο ηφαιστειακό πεδίο της Σαντορίνης σε συνεργασία με τους ξένους επιστήμονες. Επιστημονικοί Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι Prof. Steve Carey, Prof. Robert Ballard και Drs Katherine Croff Bell. Το Ω/Κ σκάφος «Nautilus» του O.E.T. διαθέτει τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ρομπότ (ROVs): Hercules, Argus, Diana και Echo τα οποία και θα εξερευνήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου και τα ανατολικά πρανή του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Το πλοίο διαθέτει ένα υψηλού εύρους ζώνης δορυφορικό σύστημα το οποίο κατά τη διάρκεια του ωκεανογραφικού πλόα θα διευκολύνει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έρευνα μέσω του Inner Space Center (ISC) στο URI Graduate School of Oceanography and Exploration, ενώ δίνεται η δυνατότητα της on-line πρόσβασης της ωκεανογραφικής έρευνας στο www.nautiluslive.org στο οποίο ήδη μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν τις διεργασίες που γίνονται πάνω στο πλοίο και να συμμετέχουν στις συζητήσεις των ερευνητών.

Το ωκεανογραφικό ταξίδι του «Nautilus» ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου ερευνώντας περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, της θάλασσας του Μαρμαρά, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες παρουσιάζουν βιολογικό και γεωλογικό ενδιαφέρον, σε συνεργασία με το National Geographic.