Ερώτηση με θέμα την ύπαρξη και λειτουργία ραντάρ σε προστατευόμενη περιοχή δίπλα απο το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στην Σαντορίνη κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε από το Γραφείο του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου,
Διευκρινήσεις για τη νομιμότητα της λειτουργίας στρατιωτικού ραντάρ σε προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000, ζητά από την Κομισιόν με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Το συγκεκριμένο ραντάρ εγκαταστάθηκε από τη δικτατορία το 1970 για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και βρίσκεται στην προστατευόμενη περιοχή του Προφήτη Ηλία στη Σαντορίνη, ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 (GR4220003). Βρίσκεται μάλιστα σε απόσταση αναπνοής (μόλις 20μ) από το ιστορικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, επιβαρύνοντας με ακτινοβολία τους μοναχούς και τους επισκέπτες.
Οι μοναχοί έχουν ζητήσει την απομάκρυνση του ραντάρ και επικαλούνται, μάλιστα, επιστολή της Πρεσβείας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το ραντάρ δεν ενδιαφέρει πλέον το ΝΑΤΟ και είναι θέμα του Υπουργείου Άμυνας να το καταργήσει.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Έχουμε ένα σημαντικό θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο, μια ευαίσθητη και προστατευόμενη φυσική περιοχή και μια μάλλον άχρηστη στρατιωτική εγκατάσταση που εξακολουθεί να επιβαρύνει όλο τον περίγυρό της με ισχυρή ακτινοβολία. Δεν μπορούμε πια να δεχόμαστε ότι ο στρατός αρχίζει εκεί που σταματά η λογική. Είναι καιρός να απαιτήσουμε οι στρατιωτικές λειτουργίες να οριοθετούνται και αυτές από την κοινή λογική και το πλαίσιο προστασίας για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, καθώς και την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά».
Σύμφωνα με το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Θέμα: Στρατιωτική εγκατάσταση σε περιοχή NATURA στη Σαντορίνη
Η περιοχή του Προφήτη Ηλία στην Σαντορίνη έχει κηρυχθεί Τόπος Κοινοτικής Σημασίας Natura 2000 (GR4220003).
Μέσα στη ζώνη προστασίας λειτουργεί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ στρατιωτική εγκατάσταση ραντάρ, εγκατεστημένη από το 1970 (υπό το τότε καθεστώς δικτατορίας), η οποία αποτελεί έκδηλη παραφωνία τόσο με το υπό προστασία οικοσύστημα, όσο και με το ορθόδοξο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο κτισμένο το 1711, από το οποίο απέχει μόλις 20 μέτρα (!). Το 1998 η μονή χαρακτηρίστηκε από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ακτίνα προστασίας 500 μέτρα γύρω από αυτό.
H λειτουργία του ραντάρ επιβαρύνει με ακτινοβολία τους μοναχούς και τους επισκέπτες του μοναστηριού. Με ενέργειές τους οι μοναχοί ζητούν την απομάκρυνση του ραντάρ (1). Άλλες κεραίες τηλεφωνίας, ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, ήδη έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, ενώ για τη συγκεκριμένη στρατιωτική εγκατάσταση οι μοναχοί της μονής παρουσιάζουν στοιχεία ότι δεν ενδιαφέρει πλέον το ΝΑΤΟ (1).
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Θεωρεί συμβατή τη διατήρηση μιας τέτοιας εγκατάστασης εντός ενός Τόπου Κοινοτικής Σημασίας;
Αν όχι, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε η Ελλάδα να απομακρύνει τη συγκεκριμένη εγκατάσταση;
Το θέμα αναδεικνύει σήμερα η Ελευθεροτυπία καθώς και η σελίδα http://thesvitis.blogspot.com/p/radar.html