Στα δικά μας κι από τις ειδήσεις «αριστερά»
Το εργαλείο της Google φαίνεται πολύ χρήσιμο στην εύρεση και παρουσίαση ειδήσεων σχετικών με την Σαντορίνη που αναγράφονται στον ημερήσιο Τύπο.
Μέσα από αυτό αναδημοσιεύουμε στην σελίδα και για λόγους αρχείου τα εξής:
Ναυάγιο του Sea Diamond
Οι μετρήσεις δείχνουν τώρα βελτίωση
Η φύση φαίνεται πως δίνει από μόνη της λύση στη θαλάσσια ρύπανση που είχε προκαλέσει το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» τον Απρίλιο του 2007 στο προστατευόμενο οικοσύστημα της Καλδέρας, στη Σαντορίνη. Μάλιστα, η ανάκαμψη του οικοσυστήματος, με αύξηση των ειδών αλλά και του αριθμού τους, επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στη Θήρα, τη Θηρασιά και την Καμένη και όχι μόνον στη ζώνη που είχε επηρεαστεί άμεσα από το ατύχημα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε συμφωνήσει να μη γίνει η ανέλκυση του πλοίου, πριν από τις τελευταίες μετρήσεις.
Τα ενθαρυντικά στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για λογαριασμό των συναρμόδιων υπουργείων και είναι η τρίτη που εκπονήθηκε μετά το περιστατικό και τη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που είχε δημιουργηθεί λόγω της διαρροής 450 τόνων καυσίμου. Να σημειωθεί ότι πριν από τις τελευταίες μετρήσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε συμφωνήσει με την πρόταση να μη γίνει η ανέλκυση του πλοίου, όπως ζητούν φορείς του νησιού.
Εχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μετρήσεις που έγιναν με τη βύθιση κλωβών με μύδια κοντά στο ναυάγιο και σε άλλα απομακρυσμένα σημεία της Καλδέρας ώστε να υπάρχει σύγκριση. Τα μύδια θεωρούνται αντιπροσωπευτικός βιοδείκτης, αφού κατά τον βιολογικό τους κύκλο απορροφούν μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού και δείχνουν την παρουσία βαρέων μετάλλων, τα οποία λόγω οξείδωσης διαφεύγουν με την πάροδο του χρόνου από το κρουαζιερόπλοιο.
Η σύγκριση των στοιχείων που καταγράφηκαν τα τρία τελευταία χρόνια έδειξαν τα εξής:
**Εντοπίζονται μεγάλες τιμές βιομάζας και ζωοπλαγκτού, που είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές του Νοεμβρίου του 2008, ενώ πολύ ικανοποιητικός θεωρείται ο δείκτης βιοποικιλότητας, δείγμα ότι οι επιπτώσεις αρχίζουν να μειώνονται. Μάλιστα, κοντά στο ναυάγιο τον Ιανουάριο του 2010 βρέθηκαν 42 είδη, έναντι 26 τον Νοέμβριο του 2007.
* Καταγράφονται υψηλές αλλά όχι επικίνδυνες τιμές ψευδαργύρου και σιδήρου, που βρίσκονται στη δεύτερη θέση, μετά τη Λάρυμνα, ανάμεσα σε πέντε περιοχές της χώρας (Θερμαϊκός, Σαρωνικός, Καλλονή Μυτιλήνης, Λάρυμνα Φθιώτιδας και Καλδέρα Σαντορίνης).
* Διαπιστώνεται ότι οι τιμές του χαλκού είναι μεγαλύτερες από αυτές που ανιχνεύονται στα παράλια της Κρήτης, αλλά μικρότερες από αυτές που μετρώνται σε Θερμαϊκό και Σαρωνικό.
* Προβληματίζουν οι οργανικοί ρύποι, που προέρχονται κυρίως από το πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι είναι δέκα φορές λιγότεροι σε σχέση με τις μετρήσεις του 2008. Οι τιμές είναι υψηλότερες κοντά στο ναυάγιο σε σχέση με αυτές που μετρώνται σε πιο απομακρυσμένα σημεία, αλλά σε κάθε περίπτωση μικρότερες από αυτές σε ζώνες που δέχονται έντονες ανθρωπογενείς επιδράσεις, όπως ο Θερμαϊκός και ο Σαρωνικός.
* Παρουσιάζονται χαμηλές τιμές στα ανόργανα θρεπτικά άλατα και τον οργανικό φώσφορο, για τον οποίο υπάρχει μικρή αύξηση κοντά στην έξοδο του βιολογικού σταθμού της Σαντορίνης, όπου εντοπίστηκε υψηλό οργανικό άζωτο.