Παρασκευή, Οκτωβρίου 01, 2010

αναφορά τρύγου 2010 - Santo Wines

VINTAGE REPORT 2010, αναφορά τρύγου για την σοδειά του 2010 μας έστειλε η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραικών Προιόντων - Santo Wines.

Σύμφωνα με αυτην,
Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ήταν ο πιο πρώιμος που έχει γίνει ποτέ. Άρχισε στις 4 Αυγούστου.
Η απόδοση των αμπελιών κατά μέσο όρο ήταν στα περσινά επίπεδα, σχετικά ικανοποιητική για τους παραγωγούς, περίπου 200 – 250 kg / στρέμμα. Στο οινοποιείο μας στο παραλάβαμε σχεδόν το 60% της συνολικής παραγωγής του νησιού.
Οι βροχές του χειμώνα ήταν αρκετές, με αποτέλεσμα να δυναμώσουν τα αμπέλια, ενώ την άνοιξη δεν εκδηλώθηκαν ιδιαίτερα ακραία καιρικά φαινόμενα με συνέπεια να προστατευτούν τα σταφύλια.
Τα αμπέλια άνθισαν και έδεσαν πρώιμα. Το καλοκαίρι φέτος δεν εκδηλώθηκαν καύσωνες, ήταν όμως ζεστό και υγρό. Τα δροσερά μελτέμια φύσηξαν ελάχιστα, με αποτέλεσμα να έχουμε πρόωρη ωρίμανση των σταφυλιών, με υψηλό αλκοολικό βαθμό και συγχρόνως πολύ καλή οξύτητα.
Η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία του καλοκαιριού προκάλεσε ορισμένα προβλήματα, κυρίως για τις ευαίσθητες ποικιλίες Αθήρι, Πλατάνι και Κατσανό. Το καλά προσαρμοσμένο στο περιβάλλον της Σαντορίνης Ασύρτικο , όπως και το Αηδάνι, άντεξαν και μας έδωσαν έναν πολύ καλό και υγιή καρπό.
Οι μούστοι που βρίσκονται πλέον στο στάδιο της αποζύμωσης, δείχνουν ότι φέτος θα έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα, με κρασιά γεμάτα νεύρο, υψηλή οξύτητα και μεταλλικότητα, που χαρακτηρίζει όπως πάντα το νησί μας.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο κ. Βαρβαρήγος, οινολόγος της Santo Wines, ενω όπως μας ενημερώνουν το κείμενο στα Αγγλικά έχει σταλεί προς ενημέρωση των συντακτών και στον διεθνή Τύπο.