Το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και η καθηγήτρια κ. Παρασκευή Νομικού μας ενημερώνουν για την νέα ωκεανογραφική αποστολή με το Ω/Κ Nautilus στην Σαντορίνη και στη Νίσυρο.
Σύμφωνα με την ενημέρωσή τους,
Η ωκεανογραφική έρευνα με το R/V “NAUTILUS” συνεχίζεται από τις 3 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου στον υποθαλάσσιο χώρο του Κουλούμπου, και από τις 9 έως και τις 13 Οκτωβρίου 2010 στον υποθαλάσσιο χώρο Κω-Νισύρου, στα πλαίσια του Ερευνητικού-Εκπαιδευτικού Προγράμματος «New Frontiers in Ocean Exploration 2010» των Ξένων Πανεπιστημίων-Ινστιτούτων: Institute for Exploration (IFE), Ocean Exploration Trust (OET), University of Rhode Island (URI) και Center for Ocean Exploration and Archaeological Oceanography (COEAO) σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ι.Γ.Μ.Ε.
Υπεύθυνη της Ελληνικής αποστολής είναι η ωκεανογράφος Δρ. Νομικού Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Αθηνών) σε συνεργασία με τους ξένους επιστήμονες Prof. Steve Carey, Prof. Robert Ballard και Drs Katherine Croff Bell και τον Δρ. Βουγιουκαλάκη Γιώργο (Ι.Γ.Μ.Ε.). Σε συνέχεια της προηγούμενης ωκεανογραφικής αποστολής με το Ω/Κ σκάφος «Nautilus» (28 Ιουλίου-13 Αυγούστου 2010) τα τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ρομπότ (ROVs): Hercules και Argus που διαθέτει θα εξερευνήσουν το υδροθερμικό πεδίο του κρατήρα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κουλούμπου, τις υποθαλάσσιες κατολισθήσεις νότια της Νισύρου και τη συνέχεια των ηφαιστειακών νησίδων Στρογγύλη, Παχειά και Περγούσα στον υποθαλάσσιο χώρο. Λόγω των δορυφορικών συστημάτων τα οποία διαθέτει το πλοίο, δίνεται η δυνατότητα της on-line πρόσβασης της ωκεανογραφικής έρευνας στο www.nautiluslive.org. Στην ιστοσελίδα αυτή μπορείτε να υποβάλλετε τις ερωτήσεις-απορίες σας, να συμμετέχετε στις συζητήσεις των ερευνητών και να παρακολουθείτε όλες τις επιστημονικές διεργασίες που γίνονται πάνω στο πλοίο. Στην προηγούμενη αποστολή χιλιάδες άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν καθημερινά μέσω του διαδικτύου, στην ωκεανογραφική έρευνα του κρατήρα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κουλούμπου, στην οποία και πραγματοποιήθηκαν 13 καταδύσεις των ROVs με συνολικό χρόνο εξερεύνησης 182 ώρες.
Το ωκεανογραφικό ταξίδι του «Nautilus» ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Οκτωβρίου ερευνώντας περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, της θάλασσας του Μαρμαρά, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες παρουσιάζουν βιολογικό και γεωλογικό ενδιαφέρον, σε συνεργασία με το National Geographic.
Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΘΗΡΑΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ Οι Ερευνητές του Τμήματος ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ του Ε.Κ.Π.Α. και του UNIVERSITY OF RHODE ISLAND που συμμετέχουν στον Ωκεανογραφικό πλόα «Nautilus 2010»μας καλούν στην εκδήλωση με θέμα :
«ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΥΛΟΥΜΠΟΥ»
Το Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010, στις 18:00
Στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Οι ομιλίες των Ερευνητών θα γίνουν στο πλαίσιο του Ερευνητικού-Εκπαιδευτικού Προγράμματος «New Frontiers in Ocean Exploration 2010»
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης,
18:00-18:15 Εισαγωγή – Χαιρετισμοί
18:15-18:30 «Το Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο» Ομιλητής: Καθηγητής Δ. Παπανικολάου
18:30-19:00 «Exploration of Eastern Mediterranean and Aegean Sea by E/V “Nautilus”»
Ομιλητής: Dr. Katy Croff Bell
19:00-19:30 «Εξερευνώντας το Υποθαλάσσιο Ηφαίστειο του Κουλούμπου» Ομιλητής: Δρ. Νομικού Παρασκευή
19:30-20:00 Συζήτηση-Ερωτήσεις
Φωτ.1: Το R/V “NAUTILUS” στην περιοχή του Κουλούμπου, Αύγουστος 2010.
Φωτ.2: Το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ (ROV) Hercules
Φωτ.3: Ξένοι και Έλληνες επιστήμονες (Steve Carey, Cantner Kathleen, Cudahy, Julie, Νομικού Παρασκευή) παρακολουθούν και κατευθύνουν το ρομπότ μέσα στον κρατήρα του Κουλούμπου.
Οι φωτογραφίες ανήκουν στη συλλογή της Δρ. Νομικού Παρασκευής.