Για την
8η ΠΑΓΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ
μας ενημερώνει το τμήμα Πολιτισμού και Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Νομαρχίας Κυκλάδων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Ο θεσμός της Παγκυκλαδικής Μουσικής Συνάντησης Λαϊκών Πνευστών, μείζον πολιτιστικό γε-γονός για τα νησιά των Κυκλάδων, κορυφώνεται φέτος με την 8η Συνάντηση, που θα πραγματο-ποιηθεί στη Σύρο από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2010, με πρωτοβουλία της Νο-μαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων.
Ήδη, στα πλαίσια των προηγούμενων Συναντήσεων που έγιναν στην Κέα, την Κύθνο, τη Νάξο, τη Μύκονο, την Πάρο, την Αντίπαρο και την Άνδρο, έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί οι λαϊκοί ορ-γανοπαίκτες απ’ όλα τα Κυκλαδονήσια που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά μουσικά όργανα (τσαμπούνα, φλογέρα, σουραύλι, κλαρίνο κ.ά.).
Στις μέρες μας, «η τσαμπούνα, το τουμπάκι και το σουραύλι είναι όργανα αναγεννημένα, με νέα παιδιά να ασχολούνται, να μαθαίνουν, να τραγουδούν και να παίζουν. Αυτή η αναγέννηση του μουσικού λαϊκού πολιτισμού των νησιών μας οφείλεται στο μεγαλύτερο βαθμό στις Παγκυκλαδι-κές Συναντήσεις».
Παράλληλα, οι Παγκυκλαδικές Συναντήσεις έχουν γίνει η αφορμή για επιστημονική έρευνα, η οποία έχει δώσει καρπούς με την εκπόνηση ειδικών επιστημονικών εργασιών (διδακτορικές δια-τριβές, πτυχιακές εργασίες, δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις σε δι-εθνή συνέδρια κ.λπ.).
Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η συστηματική καταγραφή του σχετικού υλικού (ηχογράφηση, φωτο-γράφηση, κινηματογράφηση και συνεντεύξεις), σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων του Φοίβου Ανωγειανάκη και μιας ομάδα νέων εθνομουσικολόγων, φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών τους οποίους συντονίζει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας.
Στον φετινό πανηγυρικό πρόγραμμα θα προβληθεί η ταινία - ντοκιμαντέρ της Νομαρχιακής Αυτο-διοίκησης Κυκλάδων, σε σκηνοθεσία Πάνου Καρκανεβάτου, με αντιπροσωπευτικά δείγματα από τις προηγούμενες μουσικές Συναντήσεις και από ποικίλα δρώμενα στα νησιά των Κυκλάδων, με τα λαϊκά πνευστά να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο.
Οι Παγκυκλαδικές Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών είναι ένας θεσμός μοναδικός στην Ελλάδα. Είναι ο θεσμός που αναγέννησε τα όργανα που διασκέδασαν τους Κυκλαδίτες χωρίς υ-περβολή για χιλιάδες χρόνια. Θεσμός που, στους τόπους όπου πραγματοποιήθηκε, οι νησιώτες θα τον θυμούνται για χρόνια. Θεσμός σχεδιασμένος στην ανθρώπινη κλίμακα, σ’ αντίθεση με το κιτς και το φολκλόρ που δυστυχώς κυριαρχεί στην εποχή που ζούμε.
Οι Παγκυκλαδικές Συναντήσεις είναι ένας θεσμός που πραγματικά παράγει και προάγει τον πολι-τισμό.
Ο σχεδιασμός και η οργάνωση και της φετινής 8ης Συνάντησης γίνεται με ευθύνη του Τμήματος Πολιτισμού και Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, με την ε-πιστημονική συνεργασία του Μουσείου Ελληνικών Μουσικών Λαϊκών Οργάνων και με τη συμ-μετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού (Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονο-μιάς) των Δήμων Άνω Σύρου, Ερμούπολης και Ποσειδωνίας, καθώς και πολιτιστικών φορέων του νησιού.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα,
Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου,
15.30- 19.00 Διαδοχική άφιξη των μουσικών από τα νησιά τους στη Σύρο
09.30΄- 16.00 Σταθμός ομάδας των συμμετεχόντων στην Κέα. Λαϊκό γλέντι
20.30- 22.00 Άνω Σύρος Καλωσόρισμα από τους εκπροσώπους των φορέων του νησιού.
Προβολή της ταινίας - ντοκιμαντέρ «Λαϊκά Πνευστά του Αιγαίου» παραγωγής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων
22.30- 24.00 Μουσικός περίπατος στην Πιάτσα της Άνω Σύρου
Παρασκευή 1η Οκτωβρίου
10.30- 13.30 Ποσειδωνία, προαύλιος χώρος Δημαρχείου - Ανοιχτή συζήτηση των μουσικών και της ομάδας μουσικολόγων της Συνάντησης. Αποτίμηση του έργου που έχει συντελεστεί κατά τη διάρκεια των Παγκυκλαδικών Μουσικών Συναντήσεων. Μουσική παρουσίαση των λαϊ-κών πνευστών του Αιγαίου.
18.00- 19.30 Περιήγηση και ξενάγηση στην Ερμούπολη
20.30 - 24.00 Πάγος: Πανηγυρική μουσική και χορευτική βραδιά
Σάββατο 2 Οκτωβρίου
10.00- 11.30 Πρώτες αναχωρήσεις μουσικών για τα νησιά τους
12.00΄- 14.30 Αποχαιρετισμοί με λαϊκό γλέντι σε παραλιακό χωριό του νησιού
14.30΄- 15.30 Λιμάνι Ερμούπολης Κατευόδιο και αναχωρήσεις
Αξίζει να συμπληρώσουμε οτι φέτος συμμετέχει για 3η φορά η Σαντορίνη με τον δάσκαλο μουσικής
κ. Γιάννη Πανταζή και την παρέα των φίλων μουσικών και μαθητών του σε συνεργασία με ιστορικό ερευνητή. Ο κ. Πανταζής είναι μουσικός, παίζει και κατασκευάζει τσαμπούνα.
Ευχή των συμμετεχόντων είναι η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Σαντορίνη.