Τετάρτη, Αυγούστου 25, 2010

Έχουμε τόσα πολλά να πούμε, τόσες ειδήσεις και γεγονότα που έχουν τρέξει στο νησί…


Από κάπου όμως πρέπει να ξεκινήσουμε και ξεκινάμε από το πλέον πρόσφατο «συμβάν»…

Οι Έλληνες επιστήμονες ζητούν στήριξη.

(Εύχομαι να μην δοθούν οι αφορμές να γράψω κάποια στιγμή ότι οι Έλληνες επιστήμονες βρίσκονται στην θέση να έχουν ανάγκη την βοήθεια της Αυτοδιοίκησης καθώς και φορέων για να επιβιώσουν…)

Με αφορμή διαδικτυακό διάλογο που είχα με γνωστή μου Ελληνίδα επιστήμονα - ειδική σε θέματα τουρισμού, σκόπευα να γράψω ένα μικρό κειμενάκι σχετικά με τα όσα μου είπε για το ότι σπανίως και ύστερα από «παρακάλια» σε προσωπικό επίπεδο η Αυτοδιοίκηση, γενικώς η Αυτοδιοίκηση σε ολόκληρη την Ελλάδα και πόσο μάλλον σε τουριστικές περιοχές, ζητάει την γνώση και την γνώμη τους σε θέματα τουρισμού ενώ ακόμη σπανιότερα αποφασίζει την διοργάνωση συνεδρίων ή σεμιναρίων για τον Τουρισμό σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς της περιοχής της.

Ύστερα όμως σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδεχομένως καλύτερο, αντί για το «κείμενο» να αντιγράψω ένα κομμάτι της απάντησής μου, χαρακτηριστικό της «Αυτοδιοικητικής» πραγματικότητας που μάλλον τα ξέρει όλα και σπανίως συνεργάζεται με τους ειδικούς.

Εδώ όμως υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, απολύτως πρακτικό. Αυτό της ανάγκης πλέον να στηριχθούν οι Έλληνες επιστήμονες στον τόπο και στην χώρα τους (κατά προτεραιότητα!) έναντι της πρόθεσης -καλοπροαίρετης και σεβαστής- αλλοδαπών Πανεπιστημιακών και ειδικών να συνεργαστούν με εγχώριους φορείς σε θέματα τουρισμού. Το θέμα μοιάζει πιο επίκαιρο παρά ποτέ..

η απάντηση…
Σε αυτά που λέτε συμφωνώ, όντως οι Έλληνες επιστήμονες και οι φοιτητές υποτιμώνται σε πολλές περιπτώσεις έναντι των ... αλλοδαπών, πόσο μάλλον αυτήν την εποχή που χρειάζονται στήριξη. Οικονομική και ηθική. Ξεκάθαρα πράγματα. Θέλω να ελπίζω όμως, μήπως και η "κρίση" ,με την ευρεία έννοια του όρου, μας μάθει να τους στηρίζουμε.

Από την άλλη, είναι κρίμα που και η δικιά μας η Αυτοδιοίκηση όπως και οι Αυτοδιοικήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν ζητούν την γνώση των Ελλήνων ειδικών. Σίγουρα θα πρέπει.. μιας και γνωρίζουν καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα και τις συνθήκες και δεν κουβαλούν αυτό το -σε αρκετές περιπτώσεις- αφ υψηλού και σνόμπ ύφος των ξένων έναντι της Ελλάδας.
Μακάρι να «φωτιστεί» ή να αναγκαστεί η εγχώρια Αυτοδιοίκηση να συνεργαστεί με τα εδώ ιδρύματα και τους φοιτητές τους.

Και ξέρετε τι άλλο έχω αρχίσει να καταλαβαίνω; οτι πολλοί "πολιτικοί της Αυτοδιοίκησης" φοβούνται τους ειδικούς. Μοιάζει σε πολλές περιπτώσεις να σκέφτονται "ωχ και «ετούτοι εδώ», που θα με "πάνε" τι θα συμπεράνουν και σε τι διαδικασίες θα με βάλλουν..." φοβούμενοι μη και έρθουν αντιμέτωποι με ... κόστη πολιτικά κλπ. Δυστυχώς φαίνεται οτι αρκετοί σκέφτονται έτσι, τόσο "μικρά" και δεν στηρίζουν την έρευνα και τα δικά τους τα παιδιά. Κυριολεκτικά τα δικά τους παιδιά. Αυτά που θα ερευνήσουν και θα επωφεληθούν απο μια καλύτερη πραγματικότητα.