Δευτέρα, Ιουλίου 12, 2010

Για ενα σοβαρό θέμα μας ενημερώνει η Τοπική Οργάνωση της ΝΔ Θήρας με το οποίο έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν, και συγκεκριμένα τον περασμένο Μάρτιο οπώτε και δημοσιοποιήθηκε και απο πλευράς της Santo Wines η αναπροσαρμογή (σσ η αυξηση) των επιτοκίων των επιχειρηματικών δανείων που επέβαλε αιφνιδιαστηκά η ΑΤΕbank στους πελάτες της Αγροτικούς Συναιτερισμούς, μεταξύ αυτών και στην Ένωση Συναιτερισμών Θηραικών Προιόντων.


Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε απο την τοπική της ΝΔ, το θέμα αναδεικνύει για δευτερη φορά ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Γεώργιος Κασαπίδης που απευθύνεται στις υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.
Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη υπάρχει «επείγον αίτημα ανάκλησης της απόφασης αναπροσαρμογής των επιτοκίων των επιχειρηματικών δανείων της ATEbank»
Στην ερώτησή του ο βουλευτής επικαλείται την υπ’ Αρ. Πρωτ. 145/18.03.10 επιστολή του προς το Κατάστημα Θήρας της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος του προέδρου του Δ.Σ. της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων με την οποία ζητά την ανάκληση της 04.03.10 απόφασης της Διοίκησης της Τράπεζας για αναπροσαρμογή των επιτοκίων των επιχειρηματικών δανείων. Με την εν λόγω απόφαση αυξάνεται το επιτόκιο κάθε νέας εκταμίευσης από το κεφάλαιο κίνησής της κατά 95%.

Δεδομένου του πραγματικά δυσχερούς οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο καλούνται να επιβιώσουν τόσο οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της χώρας, όσο και οι άλλες επιχειρήσεις, η αποφασιστική παρέμβαση της πολιτείας σε παρόμοιες κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κρίνεται απολύτως επιτακτική και απαραίτητη, αναφέρει ο βουλευτής, ρωτώντας τους για το εαν, προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλία για την άμεση ανάκληση της απόφασης αναπροσαρμογής των επιτοκίων των επιχειρηματικών δανείων της ATEbank;
Καθώς και ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να πάψει να απειλείται η βιωσιμότητα των αγροτικών συνεταιρισμών και άλλων επιχειρήσεων που υπόκεινται σε ανάλογες κερδοσκοπικές συμπεριφορές της ATEbank στο μέλλον;

Απο το ίδιο κείμενο καθώς και απο αναφορές που έχουν γίνει στο διαδίκτυο μαθαίνουμε οτι όλοι σχεδόν οι Συναιτερισμοί Αγροτικών Προιόντων στην Ελλάδα διαμαρτύρονται για το θέμα και ζητούν την στήριξη της Πολιτείας προκειμένου ,όπως λένε, «να αποφευχθεί ο κίνδυνος σφράγισης επιταγών και αδυναμίας πληρωμών εξαιτίας της αιφνιδιαστικού, εκβιαστικού και αδιαπραγμάτευτου διπλασιασμού του επιτοκίου της ATEbank»

Επίλογος, στο ίδιο θέμα,

Στο θέμα που απασχολεί όλους του Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Ελλάδας που πιέζονται από την τράπεζα με την οποία κατά κανόνα συνάπτουν οικονομικές σχέσεις, παραδόξως πως, δεν έχουν αναφερθεί άλλα κόμματα ή φορείς, πιέζοντας σαφώς για την ανακούφιση από τα επιπρόσθετα βάρη τους Συνεταιρισμούς οι οποίοι είναι από τους καλύτερους και σταθερότερους πελάτες της τράπεζας.

Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τις ενστάσεις του στο θέμα της αύξησης του επιτοκίου που θα πρέπει να πληρώνει η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων έχει εκφράσει δημόσια από τις αρχές του φετινού Μαρτίου ο πρόεδρός της κ. Μάρκος Καφούρος.