Τετάρτη, Ιουλίου 28, 2010

"Άμα καείς απο τον χυλό, φυσάς και το γιαούρτι" λέει ο σοφός ελληνικός λαός -χρόνια τώρα- προκειμένου να αναδειχθεί ο φόβος και η επιφυλακτικότητα που προκαλείται απο ενα δυσάρεστο και αναπάντεχο γεγονός και προς ... αποφυγή ενός επόμενου ανάλογου...
Αυτές ο "πρόλογος" μου ήρθε στο μυαλό όταν ενημερώθηκα για ενα ομολογουμένως περίεργο περιστατικό για το οποίο μου μίλησαν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλντέρας των Φηρών και των άνωθεν -σύμφωνα με τον χάρτη- περιοχών.
Σύμφωνα με τα όσα μου είπαν, είδαν προχθές ενα κρουαζιερόπλοιο να προσεγγίζει, να πλέει πολύ κοντά, στην Καλντέρα, γεγονός που αρχικά τους εξέπληξε και εν συνεχεία τους ανησυχησε, λαμβάνοντας υπόψη και το περιστατικό του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, το οποία σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, έκανε το λάθος να πλησιασει πολύ κοντά στα πρανή με αποτέλεσμα να "βρεί" σε υποθαλάσσιο βράχο, να προκληθεί ρίγμα στην πλώρη του και εν τέλει να βυθιστεί.
Βλέποντας λοιπόν την επικύνδυνη ρότα του προχθεσινού σκάφους, κάτοικοι της περιοχής
αναρωτιούνται εαν αυτή η επιλογή πέρα απο ασφαλής, (για το πλοίο, τους επιβάτες του, και την .. περιοχή) είναι νόμιμη. Εαν δηλαδή μπορεί το κάθε κρουαζιερόπλοιο να πλησιάζει όσο κοντά θέλει στην Καλντέρα -επικαλούμενο λόγους τουριστικού ενδιαφέροντος- στηριζόμενο στους χάρτες του που του υποδεικνύουν οτι η περιοχή είναι ασφαλής (γιατί και στην προηγούμενη περίπτωση, αυτη του ατυχήματος, με βάση τους χάρτες του πήγαινε το πλοίο μέχρι που έπεσε στην ξέρα...).

Για του λόγου τους το αληθές οι κάτοικοι της περιοχής αναζήτησαν στο syros observer την ρότα του πλοίου ώστε να μπορούν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους με τις φωτογραφίες που μας έστειλαν και δημοσιευουμε κι εμείς,  να δικαιολογούν ,τουλάχιστο, τους φόβους και την ανησυχία τους...

Σύμφωνα με την επιστολή που συνέταξε και έστειλε σε αρμόδιους φορείς κάτοικος της περιοχής,

Ως κάτοικος της Σαντορίνης αισθάνομαι την υποχρέωση να σας ενημερώσω για ενα περιστατικό στο οποίο έτυχε να είμαι αυτόπτης μάρτυρας.
Την 26η Ιουλιου 2010 και ωρα το κρουαζιερόπλοιο της ΤUΙ ηρθε σε επικύνδινα κοντινή απόσταση απο τους βράχους (τα πρανή) της Καλδέρας στο σημείο Κατόπιν τηλεφωνήματός μου στο Λιμεναρχειο Θηρας μου ανακοίνωσαν οτι δεν γνωρίζουν τίποτα για το γεγονός, ενω μάλιστα με ευχαρίστησαν για την ενημέρωση.
Και αναρωτιέμαι,
εαν ενας ιδιώτης μπορει ανα πασα στιγμή μεσω Διαδυκτύου (στην σελίδα http://syros-observer.aegean.gr/ais ) να δει που βρίσκεται κάθε πλοιο, ποιος είναι ο ρολος του Λιμεναρχείου; Θελοντας να πιστεύω οτι τα ρανταρ δουλεύουν και καταγράφουν τις πορείες των πλοιων, ζητώ να ερευνηθεί το θεμα και εαν βρεθούν ευθύνες να αποδωθούν. Για να μην λεμε μετα οτι επρόκειτο για «διαδρομή -δοκιμή» για ενα ακομα SEA DIAMOND " ατυχημα".