Σάββατο, Ιουλίου 24, 2010

Ο πλέον φαντασμαγορικός -κι ενδεχομένως πιασιάρικος- τίτλος στο θέμα ,που όσο να ναι απασχολεί τους Θηραίους μιας και αναφέρεται στην Σαντορίνη και τα οικονομικά ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων στο νησί, σχετικά με τις οφειλές τους στο δημόσιο, είναι αυτός της Ελευθεροτυπίας που κάνει λόγο για «γκλάμουρους -φαντασμαγορικούς δηλαδή- πλειστηριασμούς»

Από κεί και πέρα ο Τύπος, πιστός στην τακτική του «δώστε τους μεγάλους» (σ.σ. «καρφώστε τους» μπας και ικανοποιηθεί -ο μικρός- το αίσθημα του δικαίου ή από την άλλη παραδειγματιστούν οι μικροί) βρίθει δημοσιευμάτων σχετικά με τους «μεγαλοοφειλέτες» των 2 διάσημων και δημοφιλών νησιών. Της Μυκόνου και της Σαντορίνης.
Ορισμένα από τα σχετικά δημοσιεύματα είναι τα εξής:

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι ο αριθμός των οφειλετών που πήγαν στις εφορίες για να «τακτοποιήσουν» τις οφειλές τους είναι μικρός κάτι που ειλικρινώς δεν γνωρίζουμε (κι άμα γνωρίζαμε σιγά μην σας το λέγαμε) εάν γίνεται λόγο αψιλιών (δεν έχουν δηλαδή οι άνθρωποι λεφτά να πληρώσουν -αλλά ήθελε ο πισινός τους πισίνες στην Καλνέρα-) ή εάν γίνεται στην λογική του «δεν πληρώνω δεν πληρώνω» γνωστή και ως τακτική free rider…..

Ελευθεροτυπία

Ημερησία

Ημερησία (πάλι, σε νέα έκδοση…)

από την ελευθεροτυπία διαβάζουμε,

Τα πρώτα χαρτιά κατασχέσεων ακινήτων αρχίζει να στέλνει από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών σε μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη που συνεχίζουν να χρωστούν στην Εφορία.
Από τα πιο «in» νησιά ξεκίνησε το σαφάρι της Εφορίας για μεγαλοοφειλέτες και θα συνεχιστεί στην υπόλοιπη Ελλάδα
«Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νέα παράταση», διευκρίνιζε χθες το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι τώρα θα ξεκινήσουν οι κατασχέσεις, καθώς το Δημόσιο πρέπει να εισπράξει τα χρωστούμενα. Αλλωστε για φέτος αναμένουν έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη που εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τα 32 δισ. ευρώ.
Πρώτοι στη λίστα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών μπήκαν Μυκονιάτες και Σαντορινιοί. Χρωστούν 6,75 εκατ.
Οι 990 οφειλέτες των δύο νησιών χρωστούν συνολικά 6,75 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν στην ιδιοκτησία τους 2.917 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 288,39 εκατ. ευρώ στη Σαντορίνη και στη Μύκονο, ενώ η συνολική ακίνητη περιουσία τους φτάνει στα 6.121 ακίνητα και είναι αντικειμενικής αξίας 567,89 εκατ. ευρώ.
Το υψηλότερο χρέος 592.688 ευρώ είχε καταγραφεί σε φορολογούμενο από τη Μύκονο, ο οποίος έχει στο νησί ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 55.046 ευρώ, ενώ στην κατοχή του βρίσκονται συνολικά 7 ακίνητα αξίας 621.596 ευρώ.
Τη χαμηλότερη οφειλή στον πίνακα 58.637 ευρώ έχει επίσης φορολογούμενος εκ Μυκόνου, με ένα ακίνητο αξίας 363.743 ευρώ. Αλλος, φορολογούμενος από τη Σαντορίνη με ακίνητη περιουσία 7,05 εκατ. ευρώ χρωστάει στο δημόσιο 115.107 ευρώ.
Οι οφειλέτες έλαβαν επιστολές στις αρχές του μήνα, με τις οποίες τους καλούσαν να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν εξοφληθεί μόλις 500.000 ευρώ επί συνόλου 6,75 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπολείπονταν άλλα 6,25 εκατ. ευρώ.
Από σήμερα, όσοι δεν ξόφλησαν το χρέος τους θα αρχίσουν να λαμβάνουν επιστολές κατάσχεσης των ακινήτων τους. Το επόμενο βήμα είναι να βγουν στον πλειστηριασμό, πιθανότατα από το φθινόπωρο, καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην χαρίσει ούτε ένα ευρώ.