Πέμπτη, Μαρτίου 18, 2010

Για τις δραστηριότητές του το προηγούμενο διάστημα μας έχει ενημερώσει με Δελτία Τύπου του ο κ. Παναγιώτης Ρήγας.
Πλήν όμως για να μην ανεβάζουμε «ολόκληρα κατεβατά» (γιατί ποιος κάθετε να διαβάσει μακροσκελή και τυπικά Δελτία Τύπου..) αναφερόμαστε στα σημαντικότερα σημεία...


Έτσι λοιπόν μαθαίνουμε ότι τις προγούμενες ημέρες ο κ. Ρήγας συναντήθηκε με το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι ρυθμίσεις που θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» σχετικά με την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων που υπηρετούν σήμερα στις Νομαρχίες.
Οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, στην απάλειψη των μισθολογικών ανισοτήτων και αδικιών, στην αποφυγή ακούσιων μεταβολών της υπηρεσιακής τους κατάστασης και ακούσιων αλλαγών του τόπου εργασίας τους.
Ο κ. Ρήγας τους διαβεβαίωσε ότι η θεσμική αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν πρόκειται να θίξει ούτε κατ’ ελάχιστον τις σχέσεις εργασίας και την υπηρεσιακή κατάσταση των εργαζομένων στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, λέγοντας χαρακτηριτικά οτι «ο Καλλικράτης θέλει σύμμαχους πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους που θα υπηρετήσουν τους νέους θεσμούς» ενω, δεσμεύτηκε, ως εισηγητής του Νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο, να τους κρατά ενήμερους για τις ρυθμίσεις που θα αφορούν στο προσωπικό των νέων θεσμών που δημιουργούνται με τον «Καλλικράτη».


Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Παναγιώτης Ρήγας συμμετείχε σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή με τους εκπροσώπους της μέσης αλιείας (γρι-γρι, ανεμότρατες) ενόψει της κατάθεσης της πρότασης του εθνικού σχεδίου στον Ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία του ενάλιου πλούτου της Μεσογείου.
Οι εκπρόσωποι της μέσης αλιείας έθεσαν κατά προτεραιότητα το θέμα της επιτρεπόμενης απόστασης από την ακτή για την άσκηση της αλιευτικής τους δραστηριότητας και το πρόβλημα του αποκλεισμού τους ως προς την εκφόρτωση των αλιευμάτων τους, από πολλά λιμάνια της Χώρας.
Η Υπουργός, που έχει συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αλιέων όλων των κατηγοριών, έθεσε για μια ακόμη φορά ως προτεραιότητα τον επαναπροσδιορισμό της εθνικής πολιτικής για την αλιεία με κύριους άξονες την διασφάλιση της βιωσιμότητας της αλιευτικής επαγγελματικής δραστηριότητος με ταυτόχρονη προστασία του ενάλιου πλούτου της Χώρας. Τόνισε την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του αλιευτικού μητρώου, την τήρηση αυστηρών κανόνων σχετικά με τους όρους άσκησης της αλιευτικής δραστηριότητας και την ουσιαστική παρουσία μας στα Ευρωπαϊκά όργανα με επεξεργασμένες θέσεις που θα υπηρετούν τον προαναφερθέντα εθνικό μας στόχο.


Στην συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για την Αγροτική Ανάπτυξη με θέμα την παράκτια αλιεία συμμετείχε ο Βουλευτής Παναγιώτης Ρήγας.
Για μια ακόμη φορά, με την παρουσία εκπροσώπων από τους Συλλόγους Παράκτιων Αλιέων από όλη την Ελλάδα, συζητήθηκε το επίμαχο ζήτημα των εργαλείων αλιείας που χρησιμοποιούνται στην παράκτια ζώνη.
Για μια ακόμη φορά η αντίθεση ανάμεσα στους κάτοχους «βιτζότρατας» και σε αυτούς που αλιεύουν με δίχτυα και παραγάδια υπήρξε σφοδρή, παρουσία αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να συμβιβάσει όλες αυτές τις διαφορετικές απόψεις αλλά και τα αλληλοσυγκρουόμενα επαγγελματικά συμφέροντα στο χώρο της αλιείας επιλέγοντας την οδό της άμβλυνσης των αντιθέσεων, με στόχο την επιβίωση και ενίσχυση της αλιείας ως σημαντικής παραγωγικής δραστηριότητας και ταυτόχρονα την προστασία των αλιευτικών μας πόρων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.


Τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, στον οποίο είναι επικεφαλής, συγκάλεσε ο Βουλευτής Παναγιώτης Ρήγας, προκειμένου ο Υπουργός εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης να ενημερώσει τους Βουλευτές του Τομέα για την νέα νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου που αφορά στον τρόπο επιλογής προϊστάμενων στον Δημόσιο Τομέα (θέσεις Γενικών Δ/ντων, Διευθυντών Τμηματαρχών). Σύμφωνα με το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο καθιερώνονται σαφείς και πάγιοι κανόνες επιλογής προϊσταμένων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια που διασφαλίζουν την ανάδειξη στην Δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία των άριστων και όχι των αρεστών.


Συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Ρήγα η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής με θέμα την συμβολή της έρευνας και της καινοτομίας στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Καλεσμένος της Επιτροπής και εισηγητής του θέματος ήταν ο πρόεδρος του «Δημόκριτου» καθηγητής κ. Νιάρχος.


Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο Βουλευτής Παναγιώτης Ρήγας συμμετείχε στο ΚΤΕ Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ με θέμα την αναμόρφωση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό. Τους Βουλευτές του Τομέα ενημέρωσαν οι Γενικοί Γραμματείς Τουρισμού κ. Γεώργιος Πουσαίος και Χωροταξίας κα Καλτσά.


Παράλληλα, ο Βουλευτής συμμετέχει στις καθημερινές συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής που ερευνά την ευθύνη πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της SIEMENS. Οι εργασίες συνεχίζονται με τις καταθέσεις μαρτύρων που έχουν ουσιαστική γνώση για τις επιμέρους πτυχές αυτής της πολύπλοκης και πολυσύνθετης υπόθεσης.


Ο κ. Ρήγας επισκέφθηκε την Σίφνο, συμμετείχε σε μια ιδιαίτερη μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Νησιού στην μνήμη του ποιητή Γιάννη Γρυπάρη, ενω, κατά την διάρκεια της παραμονής του στο νησί συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και μέλη της Δημοτικής Αρχής της Σίφνου καθώς και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο νησί.


Για πότε δέθηκε, για πότε λύθηκε, ούτε που καταλάβαμε...
«Λύθηκε το πρόβλημα των «τυφλών» οικοπέδων στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων», μας ενημερώνει ο κ. Ρήγας σημειώνοντας οτι,
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσα στις επόμενες μέρες, με νέα του εγκύκλιο, θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιούργησε η προηγούμενη εγκύκλιος του ιδίου Υπουργείου σε συνέχεια αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η νέα εγκύκλιος θα εξαφανίζει την αναδρομικότητα στην ισχύ της συγκεκριμένης απόφασης του ΣτΕ, η οποία θα ισχύει για το μέλλον.