Τετάρτη, Μαρτίου 17, 2010


Απλά (;) μαθηματικά…
Τι να (μας) πουν και «μέιλ» που διακινούνται με μυστικοπάθεια(!)....
πλέον η επίσημη ειδησεογραφία ξεπερνά και την πιο οργιώδη φαντασία...
ή ποιός ... χρωστάει σε ποιόν....

επίσης, εναλλακτικοί τίτλοι,
ζήτω τα παράλογα ζήτω η Ελλάς
ή
όλοι ψάχνονται….
(άσχετο, αλλά, που να δεις οι Δήμαρχοι, οι υπάλληλοι των Δήμων κλπ.. που τις τελευταίες μέρες
αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι θα περάσουν οι ανακατατάξεις. Ο Καλλικράτης δηλαδή.. μιας και το Υπουργείο εμφανίζεται βιαστικό και αποφασισμένο να εφαρμόσει το σχέδιο…)

Τις τελευταίες ημέρες λαμβάνω συχνά (και σεις κι εμείς και όλοι) μέιλς με οικονομικά στοιχεία για την κατάσταση της Ελλάδας με την σημείωση οτι «τα στοιχεία αυτά δεν δημοσιεύονται στον Τύπο».
Σας ευχαριστώ που μου τα στέλνετε, πλήν όμως έχω σοβαρές ενστάσεις ως προς την «απόκρυψη» μιας και θεωρώ οτι ο Τύπος αναφέρεται σε πολύ χειρότερα στοιχεία και γεγονότα ενώ ακόμη χειρότερα τα λένε και φωνάζουν πολιτικοί και κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μην τρελαινόμαστε λοιπόν και πολύ οτι μόνο «εμείς» είμαστε «κάτοχοι» της
-τραγικής- οικονομικής πραγματικότητας.

Ενδιαφέρον πάντως έχουν τα παρακάτω στοιχεία,

Τα μέτρα που αποφάσισε και άρχισε ήδη να εφαρμόζει η κυβέρνηση για τη σταδιακή κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος (10% μείωση των επιδομάτων, τακτική φορολόγηση των αυτοτελώς φορολογούμενων, μείωση του φοροαπαλασσόμενου στις 6000 ευρώ, νέος φόρος στα καύσιμα, πάγωμα για τους άνω των 2000 ευρώ ακαθάριστα - εδώ κατέβηκε το όριο, αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων ηλικίας) υπολογίζεται ότι θα προσκομίσουν στα δημόσια ταμεία 10 δις ευρώ για την τρέχουσα χρονιά.
Ας θυμηθούμε κατ' αρχήν τα 28 δις που δόθηκαν σε μια νύχτα για την επανάκαμψη των δύσμοιρων τραπεζών.
Ας δούμε επίσης πόσο δύσμοιρες ήταν πραγματικά οι τράπεζες.
Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ αύξησε κατά 197,24% τα κέρδη της, ενώ οι φόροι της μειώθηκαν κατά 15.
Η ALPHA BANK αύξησε κατά 45,48% τα κέρδη της, ενώ οι φόροι της μειώθηκαν κατά 29,7%
Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ αύξησε κατά 460,6% τα κέρδη της, ενώ οι φόροι της μειώθηκαν κατά 284,97%
Η EUROBANK αύξησε κατά 114,5% τα κέρδη της, ενώ οι φόροι της μειώθηκαν κατά 40,57%
Οι διαπιστώσεις αυτές προέρχονται από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.
Ας δούμε όμως και μερικά άλλα νούμερα.
650 εκατομμύρια ευρώ προβλέπουν να υφαρπάξουν από τους μισθωτούς με τη μείωση κατά 10% των επιδομάτων.
600 εκατομμύρια ευρώ προβλέπονται στον προϋπολογισμό για επιχορήγηση των μη κυβερνητικών
6.500 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν από τις 5 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου για τις μετακινήσεις πολιτικών στο εσωτερικό, με ιδιωτικά αεροπλάνα.
0 ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός για φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
45 εκατομμύρια ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός ως έσοδο από τις πράσινες κάρτες των μεταναστών.
16 εκατομμύρια από τη φορολόγηση των εφοπλιστών.
(απίθανο αυτό έτσι;!)
Στα 300.000 ευρώ κυμαίνονται οι ετήσιες απολαβές των διευθυντών των Δεκο
ενώ συγκινητικό(!) μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι από τις 25.000 τον μήνα ο μισθός του προέδρου της ΕΡΤ πέφτει στα 6.500 ευρώ…


«Παραμύθι -με δράκο-» χαρακτήρισε σε συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας το θέμα της χρεοκοπίας.
Παράλληλα, είπε, ότι «το πρόβλημα της οικονομίας έχει να κάνει με την αδυναμία της χώρας να αποπληρώνει το χρέος, όχι με το χρέος αυτό καθεαυτό.
Έχει να κάνει δηλαδή με τις εγγενείς της αδυναμίες, να έχει μια σοβαρή παραγωγική βάση, ένα μοντέλο ανάπτυξης και αύξησης του εθνικού εισοδήματος.
Το δημόσιο χρέος της χώρας ανέρχεται περίπου στα 300 δις €, είναι περίπου το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ευρωζώνης. Δεν μιλάμε δηλαδή για μεγέθη μη αντιμετωπίσιμα. Το 1993 η χώρα μας έδινε για την αποπληρωμή του χρέους, για τόκους, ποσοστό 12% του ΑΕΠ, σήμερα δίνουμε ποσοστό 5% του ΑΕΠ.
Προς τι λοιπόν όλη αυτή η κρίση της χρεοκοπίας; Η δική μας η εντύπωση -και όχι μόνο δική μας- είναι ότι παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια, παίζονται παιχνίδια που έχουν να κάνουν με την ίδια την προοπτική του ευρώ…
Παίζεται ένα παιχνίδι που απέφερε πολλά δις € στους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους. Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες Goldman Sachs, JP Morgan και Deutsche Bank, αυτοί οι οποίοι αποτελούν τους συμβούλους και τους δανειστές μας ταυτόχρονα, επενδύουν πάρα πολλά , κερδίζουν πάρα πολλά από τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα λεγόμενα CDS. Κι εκεί παίζεται ένα παιχνίδι κερδοσκοπικό. Τι κάνουν αυτές που ελέγχουν το 75% της παγκόσμιας αγοράς; Ασφαλίζουν το ρίσκο του χρέους μιας χώρας . Όταν λοιπόν δημιουργείται δια της κινδυνολογίας που οι ίδιοι αναπαράγουν τους κινδύνους χρεοκοπίας, τα ασφάλιστρα αυτά πηγαίνουν στον ουρανό.
Έχω μπερδευτεί….
Και οι κυβερνητικοί τα ίδια θα μπορούσαν να λένε. Αλλά να κάνουν άλλα.
Να μην έχουν ζορίσει τον κόσμο τόσο πολύ δηλαδή..

Από κει και πέρα, ο κ. Τσίπρας λέει ότι
«Μπορεί κανείς να να κατηγορήσει την κυβέρνηση, να της καταλογίσει ότι το έλλειμμα θα μπορούσε, όχι με μαγειρέματα, αλλά με μια προσπάθεια να μην χρεωθούν και τα χρέη της επόμενης χρονιάς στην φετινή χρονιά, να μην είναι στο 12, να είναι στο 10... Η ουσία όμως είναι ότι αυτοί οι οποίοι μας συμβουλεύουν και μας δανείζουν την ίδια ώρα κερδοσκοπούν με την πιθανότητα που οι ίδιοι αναπαράγουν για την χρεοκοπία.
Είναι σαν να έχω βάλει την πυροσβεστική υπηρεσία και την πληρώνω για να μου φυλάει το σπίτι να μην καεί και την ίδια στιγμή να τζογάρει την πιθανότητα να καεί το σπίτι μου.
Είναι σαν ο προπονητής του μιας ομάδας, ο οποίος πληρώνεται για να πάει καλά η ομάδα του, να παίζει στο στοίχημα τεράστια ποσά στο να χάσει η ομάδα του.

Εδώ λοιπόν παίζεται ένα τεράστιο παιχνίδι κερδοσκοπίας. Και την ίδια στιγμή αυτοί που κερδοσκοπούν με την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας είναι αυτοί οι οποίοι κερδίζουν όταν ανεβαίνουν τα spreads και η Ελλάδα δανείζεται με 6% επιτόκιο..
Οι ίδιοι που βγάζουν μελέτες για να δείξουν ότι χρεοκοπούμε, μόλις εμείς πάμε να δανειστούμε είναι οι πρώτοι οι οποίοι σπεύδουν να μας δανείσουν. Και γιατί να μην μας δανείσουν με 6%, 6,5%;…