Σάββατο, Ιουλίου 25, 2009

(νομαρχιακή) φωνή βοώντος εν μέσω γρίπης



-Δεν έχω ενημέρωση. Δεν ξέρω τι να κάνω (έτσι και μου αρρωστήσει κάνας Κυκλαδίτης, τι να τον κάνω; που να τον πάω και τι να πω; -στους υπόλοιπους-)
-«Ε, καλά, μην τρελαίνεσαι, θα τον περιθάλψουμε εμείς, με τις υπηρεσίες μας»

Θα μπορούσε να απαντήσει –με το γνωστό καθησυχαστικό του ύφος- ο υπουργός υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο αγωνιώδες αίτημα του Νομάρχη Κυκλάδων σχετικά με την νέα (είχαμε και παλιά;) γρίπη. Η γρίπη πάντως, φαίνεται να πέρνει ανησυχιτικές διαστάσεις και πόσο μάλλον ο Νομός Κυκλάδων που είναι τουριστική περιοχή και καθημερινά πηγαινοέρχονται χιλιάδες άνθρωποι, οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα.
Έχουμε που έχουμε την κρίση, την οικονομική, το μόνο που μας λείπει είναι να ακουστεί ότι υπάρχουν κρούσματα στο νομό μας και να γίνει το … έλα να δεις, και … να λέει και να γράφει ο καθένας τα δικά του.

Ο Νομάρχης κυκλάδων με αφορμή την υπόθεση, ανοίγει θέμα ιατρικών υπηρεσιών στον Νομό του κάνοντας λόγο για υποστελέχωση και ελλείψεις, σημειώνοντας οτι δεν είναι διατεθειμένος να υποκαταστήσει το υπουργείο, ενώ τέλος ζητά και ….100 χιλιάδες ευρώ για τις όποιες έκτακτες δαπάνες προκύψουν λόγο … γρίπης.
Το τελευταίο πάντως μας εκπλήσσει και μας βάζει σε σκέψεις (τα λέει από μόνος του ή του λένε οι άλλοι «ζήτα») με δεδομένο ότι έχουμε συνηθίσει τον χαμηλών τόνων κ. Μπάιλα να ζητά λογικά πράματα κι όχι 100 χιλιάδες ευρώ στα καλά καθούμενα κι εκτός προϋπολογισμού, γενικά και αόριστα από το υπουργείο Υγείας. Κάτι που δεν εχει ζητήσει και κανας άλλος εδώ που τα λέμε.
Μου εχει τύχει μιλώντας με βουλευτές να τους ρωτήσω ποιο είναι το πιο ακραίο πράγμα που τους έχουν ζητήσει ψηφοφόροι τους. Σε «περίεργα θέλω» όμως εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης δεν είχα επεκταθεί, τους θεωρούσα πιο ρεαλιστές ανθρώπους… Στα υπόλοιπα αιτήματά του πάντως, ο κ. Μπάιλας έχει όλο το δίκιο με το μέρος του.

Ο Νομάρχης, -που χαράς το κουράγιο του να συντάξει τέτοια αναλυτική και μακροσκελή επιστολή για το θέμα, απευθυνόμενος στο υπουργό διερωτάται,

1) Πως θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο να πηγαίνουν δεκάδες ή και εκατοντάδες παιδιά στα Αγροτικά Ιατρεία με τον έναν αγροτικό Ιατρό, που σε κάποια από αυτά πιθανόν να μην υπάρχει σε μόνιμη βάση;
2) Πως θα προχωρήσουμε σε εμβολιασμό των παιδιών στα σχολεία όταν στη ΝΑ δεν υπάρχει σχολίατρος ούτε άλλος ιατρός που να υπηρετεί στην ΝΑ Κυκλάδων;
3) Ποια μπορεί να είναι η συμμετοχή μας; Η βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε; Ακόμη και σε συνεργασία με άλλους φορείς μέσα από ένα ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο για τις ΝΑ στο τομέα της Υγείας και όταν στην έδρα της ΝΑ υπηρετούν μόνο 2 υπάλληλοι ΤΕ Επισκεπτριών Υγείας ενώ στα επτά Επαρχεία κανένας! Το Υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι την ευθύνη για τα σχολεία έχει το Υπουργείο Παιδείας, ενώ ο Υπουργός Παιδείας μεταθέτει, με δηλώσεις του, το πρόβλημα των σχολικών μονάδων σε σχέση με το θέμα της νέας γρίπης ότι θα αντιμετωπισθεί από τις ΝΑ. Αυτά όλα όταν, σε ότι αφορά τον Νομό μας, υπάρχει η δραματική υποστελέχωση των Υπηρεσιών που περιέγραψα παραπάνω, και όταν η μέχρι τώρα η εμπλοκή μας στην εκπαίδευση είναι να κατασκευάζουμε και να επισκευάζουμε σχολεία και να πληρώνουμε την δαπάνη για την μεταφορά μαθητών. Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχουμε αποδείξει ότι αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα όλα τα θέματα. Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα! Δεν είμεθα όμως διατεθειμένοι να επωμισθούμε εμείς τις παραλήψεις και τις αδυναμίες του Κεντρικού Κράτους το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει εγκρίνει καμία πρόσληψη για στελέχωση της ΝΑ, ούτε έχει επιχορηγήσει τα ΠΣΕΑ με οποιοδήποτε ποσό για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.
Πως θα αντιμετωπίσουμε τις όποιες δαπάνες προκύψουν; κε Υπουργέ,
Τα ελάχιστα που πρέπει να επιδιώξετε να εξασφαλιστούν από το Υπουργείο Οικονομικών για το Νομό μας είναι
1) Να διοριστούν περισσότεροι Αγροτικοί Ιατροί και να παραταθεί η θητεία αυτών που υπηρετούν ήδη, ώστε μέχρι το καλοκαίρι του 2010 να είναι καλυμμένα όλα τα Αγροτικά Ιατρεία του Νομού.
2) Να εγκριθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες η πρόσληψη (20) είκοσι Νοσηλευτών-τριών ή Επισκεπτριών Υγείας για ένα έτος έτσι ώστε να στελεχωθούν τα Κέντρα Εμβολιασμού που στο Νομό μας λόγω της νησιωτικής ιδιομορφίας θα ξεπερνούν τα (30) τριάντα.
3) Να υπάρξει επιχορήγηση στην ΝΑ Κυκλάδων για αυτό το σκοπό της τάξης των 100.000€ τουλάχιστον για την αντιμετώπιση των όποιων δαπανών προκύψουν.