Τετάρτη, Ιουλίου 22, 2009

Πάμε και σε μερικές, τις σημαντικότερες, ανακοινώσεις που έχουν εκδώσει οι βουλευτές της περιοχής μας.


Επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι Κυκλαδίτες από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και τους κλειστούς υπέργειους και υπόγειους χώρους, σύμφωνα με την διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή, κατέθεσε η κ. Μανούσου, ύστερα από την ενημέρωση που είχε από τον Σύλλογο Μελετητών Κυκλάδων για τα προβλήματα που θα προκύψουν στην περιοχή μας.

Στην επιστολή της η κ. Μανούσου αναφέρει, ότι θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι τα νησιά μας χρειάζονται ειδική μεταχείριση.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της, το χρονικό όριο που τίθεται δεν είναι επαρκές διότι στις περισσότερες περιπτώσεις προαπαιτείται έγκριση από άλλη αρμόδια υπηρεσία (π.χ. υπουργείο πολιτισμού, αρχαιολογία κ.λ.π), διαδικασία η οποία είναι πολύ χρονοβόρα, με συνέπεια να χάνεται η προθεσμία.
Για αυτό θα πρέπει ή να λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία της αίτησης στον φορέα που προαπαιτείται η έγκριση του, ή οι φορείς αυτοί να γνωμοδοτούν αμέσως και χωρίς καθυστέρηση, διαφορετικά να εκπίπτει του προαπαιτούμενου χρόνου, το διάστημα που μεσολάβησε για την γνωμοδότηση των άλλων υπηρεσιών.
Μεταξύ άλλων η κ. Μανούσου, στην επιστολή της προς τον Υπουργό, αναφέρει «Γνωρίζουμε τι καθυστερήσεις, υπάρχουν, στις υπηρεσίες, με συνέπεια οι ιδιώτες, οι πολίτες των Κυκλάδων, χωρίς απολύτως καμία δική τους ευθύνη να χάνουν ευεργετικές, για αυτούς, διατάξεις.
Όπως πολλές φορές έχω τονίσει, πολλές διατάξεις δεν μπορούν να εφαρμοσθούν στα νησιά μας και καθημερινά αντιμετωπίζουμε τέτοιες περιπτώσεις. Οι ευεργετικές ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου ενδέχεται να μην μπορέσουν να εφαρμοσθούν στις Κυκλάδες, λόγω των προαπαιτούμενων χρονοβόρων εγκρίσεων».

Σε επιστολή που απέστειλε η κ. Μανούσου προς τον Σύλλογο Μελετητών αναφέρει ότι «Υπόσχομαι ότι θα τακτοποιήσω και αυτό το ζήτημα, όπως μετά από μεγάλο αγώνα και πολλές πιέσεις διεκδίκησα και πέτυχα το 2004 την 6μηνη παράταση ισχύος των οικοδομικών αδειών της Σύρου.

Παράλληλα, θα ήταν καλό, οι αρμόδιοι φορείς των νησιών μας, είτε πρόκειται για την Τοπική αυτοδιοίκηση είτε για επαγγελματικούς φορείς όταν λαμβάνουν γνώση, από τα μέσα ενημέρωσης ότι πρόκειται να εισαχθεί, για συζήτηση, νομοσχέδιο που τους αφορά, να επισημαίνουν τα σημεία που θα πρέπει να ρυθμισθούν διαφορετικά για τις Κυκλάδες, ούτως ώστε με παρεμβάσεις μου και με κοινές προσπάθειες να τα προσαρμόζουμε, πριν από την ψήφιση τους, στις ανάγκες των νησιών μας».

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο επίκαιρος και αναγκαίος είναι ο στόχος που είχε θέσει προεκλογικά από το 2004 η κ. Μανούσου για τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα εξετάζει κάθε νομοσχέδιο, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των Κυκλάδων μας.
Τέλος η βουλευτής Κυκλάδων σημειώνει ότι «θα πρέπει πλέον οι πολίτες των Κυκλάδων, που δεν φταίνε σε τίποτα, να πάψουν να είναι «θύματα» μιας νομοθεσίας, που δεν λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τα νησιά μας»





Για την πρόοδο τριών σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν το νησί μας ενημερώνει με επιστολές του ο κ. Βρούτσης.
Σύμφωνα με αυτές,

Κατατέθηκε από τον Υπουργό πολιτισμού Αντ. Σαμαρά τροπολογία στη Βουλή για την επισκευή του Στεγάστρου Σαντορίνης,
Ενώ, πραγματοποιήθηκε η παραχώρηση Δημόσιου Κτήματος με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στο Καμάρι .
Τέλος, μας ενημερώνει για την λύση στο πρόβλημα αποκομιδής των σκουπιδιών στις Κυκλάδες που επιχειρεί να δώσει η Κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα,
Συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων - Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις» στο οποίο περιλαμβάνεται τροπολογία σχετικά με την επισκευή του Στεγάστρου Σαντορίνης.
Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, με παρέμβασή του κατά τη συζήτηση, ζήτησε την υποστήριξη όλων των κομμάτων στην ψήφιση του άρθρο 43 του σχεδίου νόμου, με το οποίο ξεπερνιούνται τα νομικά εμπόδια για την επισκευή του βιοκλιματικού στεγάστρου του Αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Υπενθυμίζοντας και ενημερώνοντας τους συναδέλφους του ότι αυτό το μοναδικό μνημείο του ελληνικού πολιτισμού μετά την πτώση του στεγάστρου στις 25 Σεπτεμβρίου του 2005 δεν δέχεται επισκέπτες. Ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει κλειστός για το κοινό και έχει προκαλέσει σοβαρότατο πλήγμα στον τουρισμό. Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης αποτελεί επιτακτική ανάγκη και πρέπει να στηριχθεί από όλες τις πλευρές του κοινοβουλίου. Με την ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα στους Υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού με απόφασή τους να καθορίζουν τους ειδικούς όρους δόμησης και κατασκευών, τις επιτρεπόμενες χρήσεις, αλλά και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την αποκατάσταση και ολοκλήρωση του βιοκλιματικού στεγάστρου, των συναφών βοηθητικών κτισμάτων και κατασκευών και του περιβάλλοντος χώρου.

Ενώ επίσης, υπεγράφη στις 30 Ιουνίου από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η απόφαση για τη δωρεάν παραχώρηση της κυριότητας δημόσιου κτήματος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων , εκτάσεως 6.927,71 τ.μ. , για την ανέγερση Σχολικού συγκροτήματος Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου στην Επισκοπή Γωνιάς (Καμάρι) Σαντορίνης.
Η παραχώρηση έγινε με τους όρους: α) την πραγματοποίηση του παραπάνω σκοπού εντός πενταετίας (5ετίας) από την έκδοση της παρούσας και β)τη μη μεταβίβαση σε τρίτους του πιο πάνω ακινήτου του Δημοσίου.
Η μη τήρηση των πιο πάνω όρων συνεπάγεται την αυτοδίκαιη ανάκληση της παραχώρησης και την επάνοδο της κυριότητας του ακινήτου στο Δημόσιο.
Το δημόσιο δεν ευθύνεται απέναντι στην Νομαρχιακή Αυτ/ση Κυκλάδων για οποιαδήποτε εκνίκηση του κτήματος ούτε για την κατάσταση αυτού γενικά ή για τα υφιστάμενα σ ` αυτά βάρη, ή δουλείες (άρθρο 74 του Δ/τος 11/12 Νοεμβρίου 12929 ΦΕΚ 399 τ.Α`).


Το σημαντικό πρόβλημα της αποκομιδής απορριμμάτων και καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων των νησιών των Κυκλάδων, λύθηκε με τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή. Με την τροπολογία νομιμοποιούνται έως 31.12.2009 οι συμβάσεις των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ του νομού Κυκλάδων και ολόκληρης της χώρας με αντικείμενο την ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες (νομικά ή φυσικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου).

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης στην συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκο, είχε μεταφέρει το οξύ πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στους ΟΤΑ των Κυκλάδων, στον τομέα της καθαριότητας.
Στη συνάντηση είχε αποσπάσει τη δέσμευση του Υφυπουργού για άμεση νομοθετική τακτοποίηση του ζητήματος σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια, όπως και τελικά έγινε. Ταυτόχρονα όμως επεσήμανε προς τον Υφυπουργό ότι πρέπει να υπάρξει και νομοθετική πρωτοβουλία που θα λύνει οριστικά το πρόβλημα και δεν θα παραπέμπεται από χρόνο σε χρόνο.
Όπως είναι γνωστό, οι μικροί, πληθυσμιακά, ΟΤΑ στις Κυκλάδες δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα δημιουργίας υπηρεσιών καθαριότητας με μέσα σύγχρονης τεχνολογίας και προσωπικό, το οποίο να απασχολείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το πρόβλημα μεγεθύνεται ιδιαίτερα στους τουριστικού χαρακτήρα ΟΤΑ, κατά τους θερινούς μήνες, όπου τα πληθυσμιακά μεγέθη εξυπηρέτησης μεταβάλλονται ριζικά. Έτσι, η Κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την άρση της νομοθετικής απαγόρευσης.