Τετάρτη, Φεβρουαρίου 25, 2009

Ένα δελτίο Τύπου μα πάνω απ' όλα,
ενα υπέροχο και έντονα συναισθηματικά φορτισμένο κείμενο μας έστειλε ο γνωστός και αγαπητός συμπατριώτης μας Μανώλης Λιγνός με θέμα την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της Κ. Ραγκούση- Κοντογιώργη με τίτλο "Παριανοί λατόμοι. Απο την Πάρο στην Πεντέλη" και θέμα την δύσκολη δουλειά της εξόρυξης και διαμόρφωσης του φημισμένου παριανού Μαρμάρου.
Κατα τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αυθεντικές μαρτυρίες των λατόμων, των λαξευτών δηλαδή του φημισμένου Παριανού μαρμάρου οι οποίες συγκίνησαν το ακροατήριό τουσ και θύμισαν στους μεγαλύτερους σε ηλικία παρευρισκόμενους την σκληρή καθημερινότητα του παρελθόντος.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δήμο της Πεντέλης και ....
δανειζόμενοι τον τίτλο μιας πανέξυπνης θεατρικής παράστασης που ανέβηκε πριν απο λίγα χρόνια στην Αθήνα, θα μπορούσαμε να τιτλοφορήσουμε την είδηση
"με δύναμη απο την Πεντέλη"


Στο Δήμο Πεντέλης έγινε το πρωί της Κυριακής, 22 Φεβρουαρίου, η παρουσίαση του βιβλίου της Κυριακής Ραγκούση-Κοντογιώργου: « Παριανοί Λατόμοι. Από την Πάρο στην Πεντέλη». Την εκδήλωση οργάνωσαν O ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ, Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ και Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΡΙΑΝΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. Για το βιβλίο, τη συγγραφέα και το έργο της μίλησαν: Ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης, ο επικ. Καθηγητής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θράκης Μανώλης Σέργης, ο Δρ Εθνολόγος – Λαογράφος Αλέκος Φλωράκης και ο Δικηγόρος, πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Αντώνης Ρουπακιώτης ., και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Λευκιανών Πάρου δασκάλα. Ελένη Σκορδίλη. Τον συντονισμό, την παρουσίαση των ομιλητών και τη διεύθυνση της όλης εκδήλωσης είχε ο νομικός, εκδότης της εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα» και Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου Μανώλης Λιγνός.

Εξαίρετη η φιλοξενία του Δήμου Πεντέλης, με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Στεργίου, παιδί λατόμου και ο ίδιος , που μετά την ομιλία του πρόσφερε στην κ. Ραγκούση το έμβλημα Δήμου Πεντέλης .

Η παρουσία της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων, τόσο με την προσφώνηση του Πρόεδρου της κ. Στέφανου Πανώριου, όσο και φροντίδα όλων των μελών του Δ.Σ για την πλούσια από παραδοσιακά παριανά προϊόντα δεξίωση και την περιποίηση των καλεσμένων, άφησε άριστες εντυπώσεις .Η προσέλευση ήταν πέραν από το αναμενόμενο, λόγω του ψύχους .

Το βιβλίο, έκδοση του Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου «ΑΝΘΕΜΙΟΝ», είναι μια μελέτη για την εποχή της μεγάλης εσωτερικής μετανάστευσης, με επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον ανθρώπινο παράγοντα και στην περίπτωση του βιβλίου τους Λατόμους της Πάρου. Η έρευνα δεν περιορίζεται στην αναζήτηση στοιχείων από αρχεία, στατιστικές και αναλύσεις. Η συγγραφέας συναντά τους ίδιους τους Λατόμους και καταγράφει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο τις αυθεντικές τους μαρτυρίες.

Εύστοχα επισημάνθηκε από τους ειδικούς ομιλητές ότι πρόκειται για ένα σπάνιο έργο, στο οποίο η συγγραφέας, χωρίς να παραβλέπει τους κανόνες ενός σοβαρού επιστημονικού πονήματος, αποκαλύπτει και αναδεικνύει με μια λυρική συναισθηματική διάθεση τον άνθρωπο του μόχθου και το μεγαλείο του. Από τις διηγήσεις των Λατόμων, φαίνεται ότι μεταξύ της συγγραφέα και των λατόμων αναπτύχθηκε ένας ισχυρός δεσμός εμπιστοσύνης και σεβασμού, που εκδηλώθηκε στην παρουσίαση με τρόπο μοναδικό και εξέπληξε το ακροατήριο. Όταν η συγγραφέας τέλειωσε την ομιλία της, οι παριστάμενοι δεν μπορούσαν να κρύψουν τα δάκρυά τους, ενώ οι αφηγήσεις των Λατόμων επέτειναν τη συγκινητική ατμόσφαιρα. Πρώτα ο Μοσχονάς Ραγκούσης εκ μέρους των Λατόμων, που ζουν στην Πεντέλη, πρόσφερε στη συγγραφέα ένα κομμάτι πεντελικό μάρμαρο, με σκαλισμένο ένα ανθέμιο « μετά τιμής» και μετά ο Λατόμος Γιώργος Λουκής, που ήρθε από την Πάρο με ένα κομμάτι «λιχνίτη», πάνω στο οποίο διακρίνοταν η φιγούρα του νέου με το τσουβαλάκι στον ώμο, όταν έπαιρνε το δρόμο «Από την Πάρο στην Πεντέλη», δεν δίστασε δημόσια μαζί με το δώρο του, να απευθυνθεί στη συγγραφέα : «Τώρα σε νιώθουμε κι εσένα ένα από εμάς. Είσαι ένας λατόμος…» και καταχειροροκροτήθηκε.

Όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν στην εκδήλωση αυτή, θα την αναθυμούνται ασφαλώς για πολλά χρόνια.