Παρασκευή, Οκτωβρίου 05, 2007

Αυριο Σάββατο 6 Οκτωβρίου ξεκινά η 32η Μαζική Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργανώνεται και υποστηρίζεται από την Τράπεζα Αίματος Θήρας. Η αιμοδοσία θα διαρκέσει 6- 14 Οκτωβρίου και πραγματοποιείται από κλιμάκιο του Νοσοκομείου Παιδων Αγία Σοφία.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα το κλιμάκιο της αιμοδοσίας θα βρίσκεται :
το Σάββατο 6.10 στον Πύργο
την Κυριακή 7.10 στον Καρτεράδο
την Δευτέρα 8.10 στην Οία
την Τρίτη 9.10 το πρωί στην 134 Σ.Μ. και το απόγευμα στον Βουρβούλο
την Τετάρτη – Πέμπτη και Παρασκευή 10-12.10 στο Κέντρο Υγείας Θήρας
το Σάββατο 13.10 στο Καμάρι
και την Κυριακή 14.10 στο Εμπορείο




1000 σκυλιά και 1000 γάτες έχουν στειρωθεί κατά την διάρκεια της τελευταίας τριετίας οπότε και «τρέχει» το πρόγραμμα για την στείρωση και τον έλεγχο των αδέσποτων ζώων της Σαντορίνης, από την κτηνίατρο του νησιού Μαργαρίτα Βάλβη και τον υπεύθυνο του αρμόδιου γραφείου του Δήμου Θήρας Δημήτρη Σιγάλα.
Η επόμενη πρόκληση σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος είναι να ξεκινήσουν οι υιοθεσίες αδέσποτων ζώων από τους κατοίκους του νησιού.
Η κτηνίατρος κ. Βάλβη μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε ενημερωτικά προγράμματα για την ζωοφιλία που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια στα σχολεία και αναμένεται να επαναληφθούν φέτος.





Ολοκληρώθηκε το 3ο Διεθνές συνέδριο με θέμα «Υποθαλάσσιες Κατολισθήσεις» που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) το διάστημα 1-3 .10.2007 στο Συνεδριακό Κέντρο Νομικού στα Φηρά.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου προβλήθηκαν βίντεο και παρουσιάστηκαν στοιχεία από την υποθαλάσσια Καλντέρα της Σαντορίνης που είχαν συλλεγεί κατά την διάρκεια της διετούς ερευνητικής εργασίας του ΕΛΚΕΘΕ στην Σαντορίνη με αντικείμενο την χαρτογράφηση του υποθαλάσσιου χώρου της Σαντορίνης.
Σύμφωνα με τον κ. Σακελαρίου, ερευνητή Ά του ΕΛΚΕΘΕ και πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, τα πρακτικά του ξεπερνούν τις 450 σελίδες και αναμένεται να τυπωθούν και να κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα.
Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.ncmr.gr/submarinemove2007
http://www.hcmr.gr/greek_site/news/index.html




Το ότι έχει υποτιμηθεί η αξία των ακινήτων τους υποστηρίζουν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής της Περίσας, εξ αιτίας των υποβαθμισμένων υποδομών.





Την ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney «Ο Ρατατούης», μεταγλωττισμένη στα ελληνικά με τη φωνή του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, προβάλει καθημερινά στις 19.00 το Villagio Cinema, στο εμπορικό κέντρο Καμαρίου από χθές Πέμπτη 4 Οκτωβρίου και έως την επόμενη Πέμπτη 11 του μήνα.
Στις 21:30 θα προβάλει την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Εισβολή», με πρωταγωνιστές την Νικόλ Κίντμαν και τον Ντανιέλ Κρεγκ.



Την επόμενη Κυριακή 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας


1-4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί φέτος η έκθεση Τουρισμού φιλοξένια στην Θεσσαλονίκη και την συμμετοχή της προετοιμάζει η ΔΕΠΟΤΑΘ



Σε οινολογικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 21 – 23 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο, στο 1ο Συμπόσιο Κουμανδαρίας των Παραδοσιακών Κουμανδαριοχωρίων Α΄ Ποιότητας, συμμετείχε η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων SantoWines.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
Τα επτά Παραδοσιακά Κουμανδαροχώρια Α Ποιότητας της Επαρχίας Λεμεσού: Αγ.Κωνσταντίνος, Άγιος Παύλος, Αψιού, Γεράσα, Λουβαράς, Καλό Χωριό και Ζωοπηγή, είχαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν και από φέτος να καθιερώσουν το «Συμπόσιο Κουμανδαρίας», του γνωστού γλυκού λιαστού κρασιού της Κύπρου.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συμπλέγματος των χωριών αυτών, κος. Νίκος Καλλής, σκοπός του εν λόγω Συμποσίου ήταν να συλλεγούν ιστορικά, επιστημονικά και τεχνικά στοιχεία για το πανάρχαιο παραδοσιακό αυτό προϊόν το οποίο αξίζει να αναδειχτεί σε όλον τον κόσμο.
Προσκεκλημένοι του Συμποσίου ήταν εκπρόσωποι της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, SantoWines. Ο διευθυντής, κος. Δημόπουλος, ως ένας από τους κεντρικούς ομιλητές του Συμποσίου παρουσίασε τον Σαντορινιό αμπελώνα, τους οίνους του νησιού και κυρίως την ιστορία , το παρόν και την προοπτική του οίνου VINSANTO, που έχει πολλά κοινά στοιχεία με την ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ. Τονίστηκε από τους συμμετέχοντες η ανάγκη συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας των δύο περιοχών , της Σαντορίνης και της Κύπρου σε θέματα παραγωγής, οινοποιητικής πρακτικής αλλά κυρίως σε θέματα της προβολής των δύο αυτών παραδοσιακών και μοναδικών στο είδος τους οίνων.
Στο συνέδριο παρευρέθηκαν καθηγητές πανεπιστημίων, μέλη ερευνητικών κέντρων, οινολόγοι και παραγωγοί.

για κάθε πληροφορία,
SantoWines
Pyrgos Santorini 84700
Tel: 0030 22860 22596 Fax: 0030 22860 23137
E-mail: info@santowines.gr
www.santowines.gr







Ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα φιλοξένησε χθες η εφημερίδα «Τα Νέα» σχετικά με την δραματική μείωση τα τελευταία χρόνια του αριθμού των γαϊδουριών στην Ελλάδα.
Σε ότι πάντως αφορά το νησί, την Σαντορίνη, ο αριθμός των γαϊδουριών υπολογίζεται περίπου στα 600 σύμφωνα με την κτηνίατρο Μαργαρίτα Βάλβη

«Παλιά οι περισσότεροι στο χωριό είχαν και ένα και δύο γαϊδούρια ή μουλάρια. Τώρα έχουν απομείνει ελάχιστα, αφού όλοι έχουν τα αυτοκίνητα και τα τρακτέρ. Εγώ έχω το ζωντανό μου από το 1979. Έχω συνηθίσει να κάνω τις δουλειές μου ή να πηγαίνω στο διπλανό χωριό. Μάλιστα, οι τουρίστες με φωτογραφίζουν με τον γάιδαρο».
O 85χρονος Γιώργος Τσιχλάκης, από τον Αϊ- Κυργιάννη Χανίων είναι ένας από τους λίγους Κρητικούς που εξακολουθούν να έχουν γάιδαρο. Άλλωστε, σε ολόκληρη την Κρήτη καταγράφηκαν πριν από δύο χρόνια λιγότεροι από δύο χιλιάδες γάιδαροι. Μαζί με τα μουλάρια, τα γαϊδούρια που ήταν κάποτε τα χρησιμότερα και ανθεκτικότερα ζώα έχουν πάει για... απόσυρση, αφού τα αγροτικά αυτοκίνητα και μηχανήματα τα έχουν αντικαταστήσει. Μέσα στα τελευταία 50 χρόνια ο πληθυσμός τους μειώθηκε κατά 96% και πλέον συναντώνται περισσότερο σε... καρτ ποστάλ παρά στη φύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα του 1955 είχαν καταγραφεί 508.000 γαϊδούρια, αριθμός που μειώθηκε στις 95.000 το 1995, για να φτάσει μόλις τις 18.173
την περσινή χρονιά. Σημαντικό μάλιστα πλήγμα ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Πελοπόννησο, όπου ζει πλέον το 42% του συνολικού πληθυσμού, καθώς και η μοναδική ελληνική φυλή, ο αρκαδικός όνος, που αναφέρεται από τον Όμηρο και τον Ξενοφώντα.

Διεθνές συνέδριο
Τη διάσωση των συμπαθών τετραπόδων έχει βάλει ως στόχο μία ομάδα ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Ο ρόλος των όνων και των ημιόνων στον πολιτισμό των μεσογειακών χωρών», που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Ύδρας. Το συνέδριο θα γίνει από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου στην Ύδρα, όπου είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη της Ευρώπης που τα γαϊδουράκια έχουν καταφέρει να εκτοπίσουν τα αυτοκίνητα.
«Τα γαϊδουράκια έχουν τη δική τους συμβολή στον πολιτισμό των μεσογειακών χωρών. Υπήρξαν συμπαραστάτες του αγροτικού πληθυσμού, αλλά και βασικό μεταφορικό μέσο για πολλά χρόνια. Ο γάιδαρος έχει δεθεί με την παράδοσή μας, έχοντας διαρκή παρουσία από τη μυθολογία μέχρι τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Εγκαταλείφθηκε όμως όταν σταμάτησε να αποτελεί πηγή πλούτου. Αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι ότι δεν έχει "τελειώσει" ως ζώο», είπε στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Γιώργος Αρσένος.

Προς εξαφάνιση...
Η προσπάθεια διάσωσης για τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς. Όπως ανέφερε ο κ. Αρσένος, αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους δεν θεωρείται «κρίσιμος», όμως ο ρυθμός μείωσης είναι ανησυχητικός. «Από το 2005 μέχρι το 2006 είχαμε μία μείωση της τάξεως του 11%. Με αυτό τον ρυθμό σε μία δεκαετία δεν θα έχουμε ζώα», λέει.
Η σημερινή χρήση των γαϊδουριών και των μουλαριών έχει πλέον περιοριστεί πολύ και μόνο σε ορισμένες ορεινές περιοχές τα ζώα αυτά έχουν σημαντική θέση στην τοπική οικονομία.
Πλέον έχουν μετατραπεί σε ζώα συντροφιάς, ενώ στα νησιά χρησιμοποιούνται κυρίως για τουριστικούς λόγους. Η τελευταία έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έγινε σε συνεργασία με γαλλικό πανεπιστήμιο, έδειξε ότι σήμερα ο αριθμός των ιδιοκτητών γαϊδουριών είναι σχεδόν ίσος με τον αριθμό των ζώων. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα ο μέσος όρος ηλικίας των ιδιοκτητών ξεπερνά τα 60 χρόνια.