Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2007

Νέα δεδομένα στην ακτοπλοΐα στις Κυκλάδες αναμένεται να φέρει η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Attica Group από την Marfin Investment group που κατέχει πλέον το 51,3% του ομίλου.
Η αγορά των μετοχών από τον Όμιλο Marfin πραγματοποιήθηκε χθές μέσω της θυγατρικής του ομίλου MIG Shipping S.A. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ναυτεμπορική :
Νέα αναπτυξιακά σχέδια προγραμματίζει για τον Όμιλο Attica η Marfin Investment Group. Η Attica Group, η οποία, όπως φαίνεται, θα είναι η τελευταία μεγάλη επένδυση του ομίλου στην ελληνική επικράτεια, αποτελεί, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της MIG, Ανδρέα Βγενόπουλου, μια εξαιρετική υποδομή και για άλλες επενδύσεις στην επιβατηγό ναυτιλία των εμπορευματικών μεταφορών συμπεριλαμβανομένων των πλοίων Ro-Ro.

Το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας σηματοδοτεί η χθεσινή επισημοποίηση της πώλησης του Ομίλου Attica στην MIG. Εξέλιξη η οποία φέρνει νέο επενδυτικό άνεμο στην ελληνική ακτοπλοΐα μετά τις επενδύσεις του Ομίλου Λασκαρίδη σε Minoan Lines και Ηellenic Seaways, αλλά και την είσοδο του Ομίλου Grimaldi στην ΑΝΕΚ.

Αποτέλεσμα της έστω και μερικής απελευθέρωσης της αγοράς, η κίνηση της MIG ενισχύει τα σενάρια για περαιτέρω συγκέντρωση της ελληνικής ακτοπλοϊκής αγοράς με νέες συμμαχίες. H MIG, πάντως, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Attica, στην επέκτασή της σε νέες γραμμές σε ανατολική και δυτική Μεσόγειο τόσο στην επιβατηγό ναυτιλία όσο και στα πλοία Ro-Ro.

Όπως επισημαίνεται, η MIG και τα στελέχη της έχουν εμπειρία στη θάλασσα. Αλλωστε, στον όμιλο ανήκει και η ναυτιλιακή εταιρεία της ποντοπόρου ναυτιλίας Cape Investment Corporation S.A., η οποία έχει ένα στόλο από τέσσερα φορτηγά πλοία.

Ο κ. Περικλής Παναγόπουλος, ο αναμορφωτής της ελληνικής ακτοπλοΐας κατά τους περισσότερους εμπλεκόμενους στον κλάδο, έδωσε τέλος σε ένα σίριαλ που απασχόλησε την ελληνική ακτοπλοΐα τα δύο τελευταία χρόνια τουλάχιστον.

Έναντι 5,50 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα από τα 5,62 ευρώ που είχε κλείσει προχθές η μετοχή, μεταβίβασε το 43,68% των μετοχών που κατείχε στην Attica, αποκομίζοντας 250,2 εκατ. ευρώ. Χθες η μετοχή έκλεισε στα 5,48 ευρώ, με 52.783.135 μετοχές να αλλάζουν χέρια.

Μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών, η MIG κατέχει πλέον το 51,3% της Attica και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η κατάθεση δημόσιας προσφοράς και για τις υπόλοιπες μετοχές, ενώ δεν υφίσταται θέμα δημόσιας πρότασης για τη θυγατρική της Attica group της Blue Star.

Πρόεδρος της εταιρείας παραμένει ο κ. Περικλής Παναγόπουλος, ενώ ο κ. Α. Βγενόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα μη εκτελεστικού αντιπροέδρου στην εταιρεία. Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τοποθετηθεί και ο διευθύνων σύμβουλος, ενώ θα υπάρξει προφανώς και μια συνολική ανασυγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Η είδηση της πώλησης επιβεβαιώθηκε αρχικά με μια λιτή ανακοίνωση της Marfin προς το Χ.Α.: «Σε απάντηση ερωτήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Marfin Investment Group (MIG) ανακοινώνει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α. θα πραγματοποιηθεί χρηματιστηριακά η απόκτηση ποσοστού συνολικά 49,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Α.Ε. Συμμετοχών στην τιμή των ευρώ 5,50 ανά μετοχή με πωλητές τους βασικούς μετόχους της εταιρείας. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα εκδοθεί σχετικό δελτίο Τύπου».

Στη συνέχεια ακολούθησε πιο αναλυτική ανακοίνωση: «Oι εταιρείες Attica Α.Ε. Συμμετοχών (Attica) και Marfin Investment Group (MIG) ανακοινώνουν τα εξής:

- H MIG απέκτησε σήμερα μέσω της κατά 100% θυγατρικής της MIG Shipping S.A. από τους βασικούς μετόχους της Attica το 49,9% των μετοχών της εταιρείας στην τιμή των ευρώ 5,50 ανά μετοχή και συνολικά κατέχει το 51,3% της Attica.

- Ο κ. Π. Παναγόπουλος παραμένει πρόεδρος της Attica, ενώ ο κ. Α. Βγενόπουλος πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα μη εκτελεστικού αντιπροέδρου στην εταιρεία.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία με τη Marfin, ο κ. Π. Παναγόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παραμένω πρόεδρος της εταιρείας, η οποία με την είσοδο στο εταιρικό κεφάλαιο ενός ισχυρότατου μετόχου, όπως είναι η MIG, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για θεαματική ανάπτυξη. Οι απαιτήσεις που δημιουργούνται από τις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας επιβάλλουν τη σύναψη συμμαχιών και συγχωνεύσεων για τη σωστή αντιμετώπιση των επιχειρηματικών προκλήσεων».

Επίσης, ο κ. Α. Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ευχαριστώ τον κ. Παναγόπουλο για την επιλογή της MIG ως του νέου μετόχου πλειοψηφίας και συμμάχου για την περαιτέρω ανάπτυξη της Attica. Είμαι βέβαιος ότι η εταιρεία υπό την ηγεσία του και με τη δική μας πολλαπλή υποστήριξη θα συνεχίσει να παράγει σημαντικές υπεραξίες προς όφελος όλων των μετόχων της».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/04/1420710.htm