Τρίτη, Ιουλίου 24, 2007

Έφυγε σε ηλικία 82 ετών ο πρώην Μητροπολίτης Θήρας Παντελεήμων Ρίζος.

  • Σε ηλικία 82 ετών και έχοντας εγκαταλειφθεί από τις σωματικές του δυνάμεις, απεβίωσε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός της Αθήνας ο π. Μητροπολίτης Θήρας Παντελεήμων Ρίζος.
    Ο γεννημένος στην Τήνο Μητροπολίτης Παντελεήμων Ρίζος, διετέλεσε σπουδαίο ποιμαντικό έργο σε νησιά των Κυκλάδων και ήταν μια προσωπικότητα της εκκλησίας που αγαπήθηκε από τον κόσμο, για την μεγάλη προσφορά του, την φιλανθρωπία του και την αγάπη του για τα παιδιά.
  • Την Ιερά Μητρόπολη Θήρας υπηρέτησε επι 19 συναπτά έτη και προσέφερε σημαντικό έργο σε μια πολύ δύσκολη νησιωτική επαρχία. Νωρίτερα, κατά την δεκαετία 1959 – 1969, υπηρέτησε στην Ι.Μ. Σύρου και ήταν αυτός ο οποίος οργάνωσε τα κατηχητικά σχολεία, ιδιαίτερα της Μεταμορφώσεως και της Κοιμήσεως.
    Αγαπήθηκε απ’τους Συριανούς και δέθηκε συναισθηματικά με το νησί. Μάλιστα, είχε εκφράσει κατ’έπανάληψη την επιθυμία του να ταφεί στην Σύρο. Ιδιαίτερη αγάπη είχε και στην γεννέτειρά του την Τήνο, την οποία επισκεπτόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

  • Το 2003 υπέβαλε την παραίτησή του από την θέση του Μητροπολίτη Θήρας για λόγους υγείας. Προτίμησε να περάσει ήσυχα τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Υπο την φροντίδα της αγαπημένης του αδελφής Καλλιόππης Τριγώνια παρέμεινε τα τελευταία τρία χρόνια στην Αθήνα, ενώ το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό.
    Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 25 Ιουλίου στις 10 το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

  • Την βαθιά του θλίψη για το γεγονός εξέφρασε ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος που έκανε λόγο για «έναν ιερωμένο φιλάνθρωπο και φιλακόλουθο που διετέλεσε το έργο του με μεγάλη αγάπη και αφοσίωση»


  • Σε ανακοίνωσή της η Ι.Μ. Θήρας εξέφρασε την θλίψη της για την απώλεια ενώ ανακοίνωσε ότι αύριο Τετάρτη 25.7. ημέρα της εξοδίου ακολουθίας στον καθεδρικό ναό της Αθήνας, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Σαντορίνης θα χτυπήσουν οι καμπάνες ενώ στις 10.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Μητρόπολη Θήρας την οποία καλούνται να παρακολουθήσουν οι τοπικοί φορείς.