Δευτέρα, Ιουνίου 25, 2007

  • Δευτέρα 25 Ιουνίου
  • Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε ο παρατεταμένος καύσωνας στις καλλιέργειες της ντόπιας μικρόκαρπης ντομάτας μιας και δεκάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν ξεραθεί λόγο ζέστης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή της Santo Wines Ματθαίου Δημόπουλου, ήδη η Ένωση έχει δρομολογήσει τις εξελίξεις και από την περασμένη Πέμπτη έχει ενημερώσει για την κατάσταση τον ΕΛΓΑ (Εθνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων) και ενός των ημερών αναμένεται πρόσκληση της Ένωσης για να κάνουν οι παραγωγοί «δήλωση ζημιάς για την ντομάτα λόγο καύσωνα» Επίσης η Ένωση παρακαλεί τους αγρότες που βρίσκονται στα χωράφια να προσέξουν την ποιότητα της ντομάτας που πηγαίνουν για πολτοποίηση. Τις επόμενες μέρες θα φανεί εάν λόγο καύσωνα έχουν υποστεί ζημιές και τα αμπέλια, σύμφωνα με τον διευθυντή της Ένωσης.

  • Τα εγκαίνια και την ονοματοδοσία του νέου της σκάφους πραγματοποίησε χθές στον Όρμο των Φηρών η Ένωση Λεμβούχων Θήρας. Πρόκειται για το νέο απόκτημα της Ένωσης με μεταφορική δυνατότητα 160 ατόμων και ταχύτητα 27 κόμβων. Το σκάφος αναμένεται να εξυπηρετήσει υγειονομικά τους κατοίκους των νησιών της Επαρχίας, μιας και θα τους μεταφέρει στην Σαντορίνη. Το σκάφος είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα παροχής πρώτων βοηθειών ενώ το συνοδεύει γιατρός. που θα εξυπηρετεί εκτός από έκτακτα περιστατικά επιβατών των κρουαζιεροπλοίων και τις ανάγκες των νησιών της Επαρχίας Θήρας Το όνομα του σκάφους είναι «καπετάν Κούλης». Στην τελετή παραβρέθηκαν η βουλευτής Κυκλάδων Άρια Μανούσου, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ Γιάννης Τζοάννος, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης λεμβούχων καθώς και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του νησιού.
    http://www.youtube.com/watch?v=A1lYfG-UGuM


  • Άργησε αλλά…. ήρθε η κατραπακιά.
    Στην αντεπίθεση περνά η Luis Cruises μετά και την επιβολή προστίμου ύψους 1,17 εκατομμυρίων ευρώ από το ΥΕΝ με το αιτιολογικό της καθυστέρησης στην κατάθεση σχεδίου απάντλησης.
    «Τεχνικά ανέφικτες» χαρακτηρίζει η εταιρία τις διαδικασίες της απάντλησης των καυσίμων και της ανέλκυσης του Sea Diamond.
    Η εταιρία υποστηρίζει ότι έχει κάνει και κάνει ότι είναι δυνατό ,και πολύ περισσότερα απ’όσα επιβάλλει η σχετική νομοθεσία, για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκλήθηκε από το ναυάγιο, λέγοντας ότι η ρύπανση αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή με ιδιαίτερα αποτελεσματικό και επιτυχή τρόπο σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Σημειώνει μάλιστα ότι τα λίγα σημεία της ξηράς που είχαν αρχικά ρυπανθεί έχουν καθαριστεί πλήρως ακόμη και από ρύπους που προΰπαρχαν του ναυαγίου.
    Επίσης η εταιρία ανακοίνωσε ότι συνέστησε ταμείο αποζημιώσεων ύψους 4,3 εκατομμυρίων ευρώ, και καλεί όσους έχουν υποστεί ζημιά να αιτηθούν την αποζημίωσή τους, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπονται στους όρους της «Συνθήκης του Λονδίνου».
    Αντιφατική χαρακτηρίζει την ανακοίνωση ο Δήμος Θήρας, αναρωτώμενος, πώς είναι δυνατό από τη μία η εταιρεία να λέει ότι “το μεγαλύτερο ποσοστό του πετρελαίου έχει ήδη απομακρυνθεί" και από την άλλη να ισχυρίζεται ότι η ανέλκυση ή απομάκρυνση του ναυαγίου “θα οδηγήσει πιθανότατα σε ανεξέλεγκτη διαρροή καυσίμων με ανυπολόγιστες συνέπειες;», σύμφωνα με την νομική εκπρόσωπο των φορέων της Σαντορίνης, Σοφία Κίτσου.
    H ανακοίνωση της Louis Hellenic Cruises με την οποία γνωστοποιεί ότι η απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του βυθισμένου Sea Diamond, είναι επικίνδυνη, προκάλεσε δυσφορία στους φορείς της Tοπικής Aυτοδιοίκησης της Σαντορίνης, οι οποίοι θα ζητήσουν να πραγματοποιηθεί άμεσα σύσκεψη με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη. Οι προσπάθειές τους τώρα στρέφονται προς την κατεύθυνση της ανέλκυσης του πλοίου.
    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά στοιχεία με βάση τα οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η απάντληση, δεν έχουν ακόμα μελετηθεί από το Υπουργείο. Εφόσον, ωστόσο, εκτιμηθεί ότι οι συνθήκες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ναυαγίου δεν επιτρέπουν την απάντληση, θα πραγματοποιηθεί άρση του προστίμου που έχει επιβληθεί στην εταιρεία. Πάντως, χθες από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δεν υπήρξε καμία αντίδραση σε σχέση με το θέμα.
    Ο δήμαρχος Θήρας, Άγγελος Ρούσσος, λέει ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ανέλκυση του πλοίου. Ανησυχεί ωστόσο για το συνολικό ποσό που η εταιρεία κατέθεσε, προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις, το οποίο εκτιμά ότι είναι πολύ μικρό.
    Προς το παρόν, το κύριο μέλημα των φορέων της Σαντορίνης είναι η προστασία του οικοσυστήματος και κατά συνέπεια η φήμη του νησιού. Πάντως, από εβδομάδα στη Σαντορίνη θα φτάσει συνεργείο της Γερμανικής Τηλεόρασης για να «καλύψει» όσα συμβαίνουν δύο μήνες μετά το ναυάγιο στο νησί. Η κ. Κίτσου εξηγεί ότι όπως την ενημέρωσαν, θέλουν να αποκαταστήσουν την αλήθεια για όσα συμβαίνουν στη Σαντορίνη σε σχέση με τη ρύπανση.


  • Κι όμως η «Λάβα» νίκησε!
    Στον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου (mini soccer) στην άμμο που έπαιξε απέναντι σε ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στην Εθνική και στο Ελληνικό πρωτάθλημα.
    Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην παραλία της Περίσσας και μεταξύ των ποδοσφαιριστών που βρέθηκαν στην Σαντορίνη ήταν οι: Αμανατίδης, Κιάσσος, Μπατίστα, Γκόγκιτς ενώ ως γκέστ στάρ ποδοσφαιριστής συμμετείχε ο ηθοποιός Κώστας Σόμμερ.
    Η αθλητική εκδήλωση διοργανώθηκε από τα καταστήματα Question και Forum στην παραλία της Περίσας – Περιβόλου και στηρίχθηκε από την ΔΕΠΟΤΑΘ.
    http://www.youtube.com/watch?v=38OXYqSY5hI



  • Τριήμερο παιδικό φεστιβάλ μουσικής και χορού διοργανώνει η ΔΕΠΟΤΑΘ στο Μπελλώνειο, από τη Δευτέρα 25 μέχρι την Τετάρτη 27 Ιουνίου. Οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε βράδυ στις 20:00.